Våra programområden
Inom vårt globala program jobbar vi med alltifrån klimatfrågor och hållbar konsumtion till jordbruk och småskaligt fiske. Här kan du läsa mer om de teman vi fokuserar på runtom i världen.
Klimat
Klimatet genomgår dramatiska förändringar som ett resultat av ökade växthusgasutsläpp från mänsklig aktivitet. Klimatförändringarnas konsekvenser, så som extremväder, medför allvarlig påverkan på ekosystem och biologisk mångfald. Det påverkar i sin tur livsmedelsförsörjning, vattentillgång och försörjningsmöjligheter. Människor som lever i fattigdom, som bidragit minst till utsläppen, drabbas allra hårdast.
Den största källan till utsläpp av växthusgaser globalt kommer från el- och värmeproduktion. Samtidigt lever 789 miljoner människor i energifattigdom utan tillgång till el. Tillgång till hållbar energi är en förutsättning för utveckling. Den globala energianvändningen behöver bli mer effektiv, övergå till förnybar energi och tillgodose alla människor med hållbar el.
Naturskyddsföreningen arbetar för en rättvis klimat- och energiomställning. Höginkomstländer ska, i tillägg till att minska sina utsläpp, även bidra till låg- och medelinkomstländers möjligheter till utsläppsminskningar och klimatanpassning. Genom Naturskyddsföreningens samarbetsorganisationer ökar möjligheterna för människor som lever i fattigdom att delta i utformningen av klimatomställningen. Genom att stärka deras rättigheter ökar också möjligheten till en rättvis klimatomställning.
Tropisk skog och jordbruk
Den biologiska mångfalden är avgörande för att vi människor ska ha tillgång till mat, vatten och andra naturresurser vi är beroende av för vår överlevnad.
Idag är våra tropiska skogar hotade. Den tropiska regnskogen utgör ett hem för urfolk och lokalsamhällen – och är dessutom avgörande för klimatet. Skogen binder nämligen stora mängder kol som frigörs i atmosfären i samband med avskogning.
Även jordbruket har stor betydelse för klimatet och den biologiska mångfalden. Jordbruk är den huvudsakliga sysselsättningen i många låginkomstländer och de flesta människor som lever i fattigdom bor på landsbygden. Idag har omkring 800 miljoner av världens befolkning inte tillräckligt med mat – och den globala livsmedelsförsörjningen hotas ytterligare av klimatförändringar.
Naturskyddsföreningen jobbar tillsammans med våra samarbetsorganisationer för livsmedelstrygghet. Vi vill ha ett agroekologiskt jordbruk, alltså ett lantbruk som bygger på lokala förutsättningar, kretsloppstänkande och biologisk mångfald. Det ska också vara anpassat efter effekterna av klimatförändringarna.
Vi verkar för att naturskogar ska bevaras och för att de människor som lever i och runt skogarna ska ha inflytande över hur de förvaltas.
Marina ekosystem och småskaligt fiske
Vatten är förutsättningen för allt liv på vår planet. Haven producerar hälften av det syre vi andas och fungerar som en termostat för planeten.
Miljoner människor är direkt eller indirekt beroende av fiske för försörjning och näring. Men våra hav och dess invånare är allvarligt hotade av industriellt och ohållbart fiske och exploatering av haven. Klimatförändringar och föroreningar förvärrar situationen och minskar den marina mångfalden.
Småskaliga fiskare och kustnära lokalsamhällen måste få vara med och bestämma över hur vi hanterar ekosystemen. På det sättet kan vi skydda och stärka den biologiska mångfalden i haven, mildra klimateffekterna och bidra till en hållbar och rättvis vattenanvändning.
Naturskyddsföreningen jobbar tillsammans med våra samarbetsorganisationer för att minska exploateringen av kustområden. Vi vill stoppa det illegala fisket och fiskemetoderna ska vara skonsamma mot de marina ekosystemen.
Vi jobbar för en rättvis, inkluderande och transparent fiskepolitik, både i EU och i låg- och medelinkomstländer. Fiskepolitiken ska respektera lokalbefolkningens behov. Den ska ta hänsyn till det småskaliga fisket och människors rätt till mat och inkomst.
Miljökloka människor i hållbara samhällen
Världen har i Agenda 2030 enats om mål för att rädda planeten och göra en omställning till hållbara samhällen. Konsumtionen i världens rika länder driver på klimatförändringarna och utsläpp av föroreningar.
Miljögifter som sprids i naturen och samhället berövar människor deras rätt till hälsa och liv. Dessutom förstör de ekosystem. WHO räknar med att 8 miljoner människor dör varje år på grund av luftföroreningar. Föroreningar sprids från alltifrån gruvbrytning och energiproduktion till konsumentprodukter och matproduktion.
Naturskyddsföreningen strävar tillsammans med våra samarbetspartner mot hållbara konsumtionskulturer och global konsumentmakt. Människor som lever i fattigdom ska få tillgång till varor och tjänster som minskar fattigdomen och samtidigt ger ett hållbart nyttjande av naturresurser.
Vi arbetar för en transparent internationell kemikalieförvaltning som begränsar spridningen av miljögifter som tungmetaller, hormonstörande ämnen och PFAS. Vi vill ha en kemikalieförvaltning som tar hänsyn till miljö och hälsa.