Plagg som sprider mikroplast i havet
Alla kläder släpper fibrer när de tvättas, men tjocktröjan av fleece, snyggskjortan av polyester och myskoftan av akryl har alla en sak gemensamt – de är gjorda av plast och bidrar därför till utsläpp av mikroplaster i miljön.
Var kommer mikroplasterna ifrån?
Om du har torktumlat dina kläder eller lakan och handdukar någon gång, har du nog sett hur mycket ludd som fastnar i torktumlarens filter. Det beror på att textil avger fibrer när de används, tvättas och tumlas. Beroende på hur tygerna är konstruerade släpper de olika mängd fibrer. En löst stickad kofta eller en fleecetröja tenderar till exempel oftast att släppa ifrån sig mer än ett par träningsbyxor eller en baddräkt, eftersom fibrerna här både är längre och sitter hårdare bundna i konstruktionen. I vissa fall kan också fibersorten spela roll. Tester har till exempel visat att akryl släpper ifrån sig mer än polyester.
En stor del av fibrerna som följer med tvättvattnet ut fångas upp av reningsverken och hamnar på våra oekologiska åkrar som gödslas med slam. En mindre del slinker dock igenom reningsverken och hamnar i haven. Om fibrerna består av till exempel bomull, ull eller viskos, kommer de brytas ner inom ett par år. Men syntetfibrer (som är plast) blir kvar som mikroplaster under mycket, mycket lång tid. Där ställer de till med stora problem för djur som tror att plasten är mat.
Så kan du minska utsläpp av mikroplaster
Det pågår forskning och utveckling för att minska utsläpp av mikroplaster från kläder och annan textil, bland annat genom tekniska lösningar och filter i tvättmaskiner. Det pågår också arbete för att ta fram standarder för att på ett enhetligt sätt kunna testa och jämföra olika textilier gällande fibersläpp. Det kommer göra det lättare att undvika dåliga konstruktioner och ställa krav på hur mycket mikroplaster textilierna får avge vid tvätt.
Fram tills vi vet mer är våra råd följande:
- Välj material som består av naturfibrer (bomull, ull, lin) eller fibrer från skog (viskos, modal, lyocell).
- Köp hellre en kofta i naturmaterial än i akryl eller polyester och hellre en tröja i ullfrotté än en i fleece.
- Tvätta mer sällan. Ofta kan det räcka med att vädra kläder och ta bort fläckar med en våt trasa.
- Fyll upp maskinen och skippa sköljmedel, så slits färre fibrer loss.
- Lägg syntetplaggen i speciella tvättpåsar som fångar upp fibrerna. Dammsug upp luddet som fastnar i påsen, eller använd ett fuktat papper som sedan slängs i soporna.
- Köp begagnade kläder eller byt till dig på en klädbytardag. De första fyra tvättarna av syntetplagg är värst.
Läs även:
Det här gör Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen trycker på politiskt för att minska kläders påverkan på haven. Vi vill att:
- det ska bli obligatoriskt med tekniska lösningar för tvättmaskiner (både tvätt som sker industriellt och i maskiner för hushållsbruk), som samlar upp plastpartiklarna innan de når reningsverken
- reningsverken ska bli effektivare i att samla upp mikroplaster. Slammet som samlas upp inte ska spridas ut på åkrarna
- textilier som tillverkas ska vara konstruerade så att minsta möjliga mängd mikroplaster avges från materialen.
Bli medlem och stöd arbetet!