4 sätt att undvika gifter i barnmaten

Bly i barngröt? Gift i nappflaskor? Världens farligaste ämnen i svensk fisk? Ett dåligt skämt? Nej, dessvärre inte. Men det går att undvika en hel del miljögifter, här är fyra tips!

1. Satsa på ekologiskt

I de flesta jordbruk används kemiska bekämpningsmedel för att bli av med skadedjur, svamp och mögel. Gifterna kan skada både naturen och arbetarna. Dessutom kan rester finnas kvar i maten, vilket är vanligast för frukt och grönt. 

Vissa frukter – som vindruvor och persika – besprutas med medel som verkar inifrån. De går alltså inte att skölja bort. Forskare menar att småbarn är särskilt känsliga för rester av bekämpningsmedel. 

Genom att köpa ekologiskt får du mat från jordbruk som skippar kemiska bekämpningsmedel. Fråga därför efter ekologiskt i butikerna, och övertyga förskolan att satsa på ekologisk fruktstund.

2. Servera barnmaten på annat än plast

Plast + värme + mat = dålig kombo. Plast som värms upp läcker mer kemikalier. Ska du servera något varmt eller tillaga något är det bättre att göra det med porslin, glas, trä eller rostfritt stål.

3. Nobba konservburkar

På insidan av metallburken kan det finnas en beläggning gjord av BPA, eller Bisfenol A, det vill säga samma ämne som numera är förbjudet i nappflaskor för att det är hormonstörande. När du har möjlighet – välj tetror, fryst eller färska råvaror istället.

4. Håll koll på fisken

Svensk fisk kan innehålla höga halter av dioxiner och kvicksilver, som tillhör två av världens farligaste ämnen. När de kommit in i våra kroppar stannar de kvar i fettvävnaderna eller förs över till våra barn genom graviditet och amning. Abborre, gädda, gös från insjöar och strömming från Östersjön är därför ingen härlig mat för varken barn eller kvinnor i barnafödande ålder.

Med ekomat och lite kemikaliekoll kan vi lätta trycket på våra barns kroppar, naturen och samtidigt vara solidariska med människor i fattiga delar av världen.

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll