En värld utan bin?
Visste du att var tredje tugga vi äter är helt beroende av bin? Pollinering är viktig för de flesta av våra grödor, och för naturen. Vilda bin och humlor står för en stor del av pollineringen, en ekosystemtjänst som vi gärna tar för given. När bina hotas, hotas också pollineringen och matproduktionen. Därför är det så viktigt att rädda bina!
Så här kan du göra
1. Bjud in alla kollegor på en ekologisk fika.
2. Avsätt gärna 45 minuter om möjligt.
3. Försök få med så många medarbetare som möjligt för att kunna sprida informationen.
4. Fixa lite ekologiskt kaffe och fikabröd.
5. Planera ett enkelt upplägg för ekofikan.
6. Introducera fika-temat, samtala med hjälp av samtalskorten och foldrarna och njut av en god, giftfri fikastund.
7. Avsluta fikan med att tävla i vem som lärt sig mest med Naturskyddsföreningens quiz om bin med Kahoot.
Tips på ekologiska recept för fikan
recept
Mumsig morotskaka
Detta är en aning modifierad version av Leila Lindholms recept.
DU BEHÖVER
3 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt strösocker
3 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk ekologiskt vaniljsocker
3 tsk ekologiskt bakpulver
1 1/2 tsk ekologisk kanel (malen)
1 tsk ekologisk kardemumma (malen)
1/2 tsk ekologisk ingefära (malen)
1 nypa salt
1 1/2 dl ekologisk solrosolja
4 1/2 dl ekologiska morötter (rårivna)
Cream Cheese Frosting
60 g ekologiskt smör (rumsvarmt och mjukt)
4 dl ekologiskt florsocker
1 tsk ekologiskt vaniljsocker
Skal av 1 ekologisk lime
100 g ekologisk färskost
Kristyrmorötter som dekoration (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
- Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
- Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
- Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Låt morotskakan svalna.
Frosting
- Vispa alla ingredienser krämigt.
- Bred frostingen över morotskakan.
- Dekorera med kristyrmorötter.
Servera morotskakan på ett fint tårtfat.
recept
Chokladbollar
Detta är en lätt modifierad version av Per Morbergs recept.
200 g ekologiskt margarin (eller smör)
2 dl ekologiskt strösocker
6 dl ekologiska havregryn
2 tsk ekologiskt vaniljsocker
1 msk ekologisk kakao
3 msk Kung Markatta Eko Chokladdryck el. liknande
4 msk ekologiskt kaffe, kallt starkt (kan uteslutas)
ekologiskt pärlsocker eller kokosflarn, för rullning
GÖR SÅ HÄR
- Blanda alla ingredienserna utom kaffet och pärlsockret/kokosflarnen i en skål.
- Tillsätt kaffet och blanda alltihop till en smet.
- Forma smeten till bollar, cirka 3-4 centimeter i diameter och lägg dem på ett fat. Ta gärna hjälp av en sked, så går det lite lättare att rulla.
Rulla sen bollarna i pärlsocker eller kokos och lägg dem på ett fat.
Kontakt
Rickard Malm, Projektledare gåvor & stödföretag
Tel: 08-702 63 72
E-post: rickard.malm@naturskyddsforeningen.se