5 enkla tips för en grönare påsk
I påsk kan du äta potatis som sprider kemikalier i svenska vatten, lax med ett smutsigt förflutet eller ägg från höns som aldrig fått komma ut i dagsljus. Eller så gör du tvärtom. Det är nämligen riktigt lätt att fira en påsk som är grön för både naturen, djuren och dig själv. Till exempel genom att köpa ekologisk påskmat. Här är fem enkla saker att tänka på.
1. Ekologiskt är äggstra schysst mot hönan
Under påsken frossar vi i ägg. Gott absolut. Men visste du att de flesta höns aldrig fått komma ut i dagsljus? En höna mår bra av att strosa omkring och picka i marken på jakt efter mat. Det får hönsen på Krav-gårdar. De får också foder som är ekologiskt. Studier visar att höns som får ekofoder återhämtar sig snabbare från sjukdomar, jämfört med de som ätit besprutad mat.
Höns som inte lever på ekogårdar får i de flesta fall aldrig gå utomhus. De föds upp på bland annat hårt besprutad soja, som leder till svåra miljö- och hälsoproblem i exempelvis Brasilien. Sojaodlingarna är en av de största orsakerna till att Amazonas regnskog huggits ned. Det slipper du alltså bidra till genom att välja ekologiska ägg.
2. Välj fina fisken på påskbordet
Sillen gör sig finfint på påskbordet. Den är god, billig och fiskas skonsamt utan stora bifångster. Och till skillnad från rovfiskar som glufsat i sig flera kilo annan fisk under sin livstid har sillen ätit mest plankton. Därför sparar du på havets resurser genom att välja sill.
Sill/strömming från Östersjön kan däremot innehålla höga halter av miljögifter, och man bör därför följa Livsmedelsverkets kostråd. Enligt fiskbranschens gemensamma standard ska det stå på burken var fisken är fångad. Under de senaste åren har både forskare, myndigheter och kustfiskare dessutom larmat om brist på sill och strömming i Östersjöns skärgårdar – en art som är själva motorn i vårt innanhavs ekosystem.
Laxen är också populär på påskbordet, men här gäller det att välja rätt. Många vilda laxbestånd är illa ute och innehåller på tok för höga miljögiftshalter. Den odlade laxen är inte problemfri den heller. Odlingen av lax kan sprida sjukdomar och smitta till den vilda, redan utsatta, laxen. Ett annat problem är fodret. Fiskmjöl tillverkat av vildfångad fisk tömmer haven på liv och skapar stora problem för de människor som är beroende av fisket för sin överlevnad.
Vill du ändå äta en liten bit lax? Välj Krav- eller MSC-märkt. Lite dyrare? Javisst, men lax är lyx, så passa på att njuta av en liten bit under påsken.
Räkor är tyvärr inte heller toppen eftersom de allra flesta räkor bottentrålas och fisket påverkar klimatet negativt. Faktum är att räkor är lika klimatskadligt som nötkött. Välj burfångade eller handplockade skaldjur om du vill lyxa till det på påskbordet.
Ålen är på sina håll i landet poppis till påsk. Men låt den simma vidare. Den är på randen till utrotning och de ålar vi fångar i Sverige är livsviktiga för att arten ska kunna återhämta sig.
Slutsats; Fisk är lyx. Kolla in vår snabbguide till smartare val av fisk!
3. Ekologiska knölar för ett renare Sverige
Kemiska bekämpningsmedel är populära att använda i svenska potatisodlingar. Men kemikalierna stannar inte på potatisåkern. De sprids vidare med vinden och vattnet. Visste du att till och med vårt dricksvatten innehåller rester av bekämpningsmedel som används i jordbruket? Genom att välja ekologisk mat i allmänhet – inte minst potatis – gör du alltså en stor miljöinsats. I butiker märkta med Bra Miljöval finns ett stort utbud av ekologiska varor.
4. Mer grönt för dig och planeten
Att njuta av mer färgsprakande mat och dryck från växtriket är det absolut viktigaste du kan göra för att planeten. Och för dig själv! Visste du att mer vego på tallriken betyder minskad risk för fetma, diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer? Låt därför påsken bli både god och hälsosam. Planeten kommer tacka dig!
Och om du väljer att äta kött, välj svenskt ekologiskt eller naturbeteskött.
5. Ge bort en påskpresent. Rädda bina.
Vi jobbar hårt för att maten du äter ska vara fri från kemiska bekämpningsmedel. Just nu kämpar vi för att få bort biskadliga bekämpningsmedel, ett av de allvarligaste hoten mot våra vilda bin. Läs mer på www.raddabina.nu
Överraska din bästis, mamma eller tonårsunge med en påskpresent för framtidens bivänliga jordbruk. Stöd Naturskyddsföreningens arbete och ge bort en gåva för mer ekologiskt.