Allt du vill veta om PFAS i dricksvatten
I Sverige är vi stolta över vårt dricksvatten och vi räknar med att vattnet som kommer ur kranen är rent och hälsosamt, men stämmer det? Här svarar vi på vanliga frågor om PFAS i dricksvatten.
PFAS kallas ofta ”evighetskemikalier” och är extremt svårnedbrytbara. Många av dem bryts inte alls ned under naturliga förhållanden utan finns kvar för alltid. De är dessutom bevisat att vissa PFAS ökar risken för cancer, påverkar immunsystemet och stör reproduktionen.
Majoriteten av den PFAS vi får i oss kommer från föroreningar i mat och dricksvatten. Utsläpp till naturen sker vid tillverkningen av produkter (som till exempel köksredskap med teflon), vid användning av produkterna (tex skidvalla och skönhetsprodukter) och när produkterna blir avfall.
Så har Naturskyddsföreningen arbetat med PFAS i dricksvatten
- 2020 sänkte EU:s livsmedelsmyndighet EFSA riktvärdet för hur mycket PFAS man kan få i sig utan att få negativa hälsoeffekter. Naturskyddsföreningen sammanställde PFAS-halterna i från de 20 största städerna i Sverige och kunde visa att över 2 miljoner personer hade för höga PFAS-halter i dricksvattnet. Därför krävde vi att gränsvärdet skulle sänkas.
- 2022 hade fortfarande inget nytt gränsvärde satts i Sverige, medan Danmark satte ett gränsvärde för PFAS-4 till 2 ng/L. Vi uppmärksammade detta och krävde återigen ett sänkt gränsvärde som skyddar hälsan.
- 2023 satte Livsmedelsverket ett nytt gränsvärde (4ng/L) för dricksvatten i Sverige som börjar gälla 2026.
- 2024 lät Naturskyddsföreningen undersöka PFAS-halten i dricksvatten från hushåll över hela landet:
- Nio av tio hushåll (92 procent) hade PFAS i sitt dricksvatten
- Ett av tio hushåll (11 procent) låg över det kommande gränsvärdet på 4 ng/L för PFAS-4, och det var ungefär lika vanligt bland kommunalt dricksvatten som för privata och samfälligheter.
Resultatet 2024 tyder på att många kommuner åtgärdat de höga PFAS-halterna i dricksvattnet. Det är positivt för folkhälsan och visar på att gränsvärden har effekt.
Hur vet jag om det finns PFAS i kranvattnet där jag bor?
Alla kommuner gör än så länge inte regelbundna analyser för PFAS men du kan fråga din kommun om de har gjort tester för PFAS i dricksvattnet. Du kan också vända dig till vattenbolagen som i flera fall anger PFAS-halten på sin hemsida.
Om du har egen brunn, kan du kontakta kommunens miljöförvaltning för råd om hur du testar ditt vatten. Kommunen kan också informera om du bor i ett område som kan vara förorenat av PFAS. Om du vill analysera ditt dricksvatten finns det flera analysföretag som tar emot prover från privatpersoner.
Vad innebär EU:s nya riktvärde för PFAS i dricksvatten?
Det hälsobaserade riktvärdet anger hur mycket PFAS en människa kan få i sig sammantaget från mat, vatten och inandning, utan att riskera negativa hälsoeffekter.
Det nya gränsvärdet för dricksvatten i Sverige är 4 ng/L (nanogram per liter) för PFAS-4 och är satt utifrån EU:s riktvärde.
Gränsvärdet skyddar dock inte hela befolkningen: barn äter och dricker mer i förhållande till sin kroppsvikt. Det innebär att de även i fortsättningen riskerar att få i sig mer PFAS än EU:s riktvärde.
Varför sätts inte gränsvärdet till noll?
Att sätta gränsvärdet till noll skulle innebära mycket höga kostnader för rening av dricksvattnet på de platser där PFAS finns i vattentäkten. Ju lägre koncentration av PFAS desto svårare är det att rena. Därför kostar det mycket mer att rena vattnet från 4 ng/L till 2 ng/L, än vad det kostar att rena från 6 ng/L till 4 ng/L. Gränsvärdet har satts så att majoriteten av befolkningen kan dricka vatten utan negativa hälsoeffekter.
Vad händer när man får i sig PFAS?
PFAS tas upp av kroppen och transporteras runt med blodet, och når på så sätt olika organ. PFAS kan öka risken för cancer, påverka immunsystemet och störa reproduktionen.
Beroende på vilken typ av PFAS, stannar de kvar olika länge i kroppen. De fyra PFAS som ingår i EU:s riktvärde och Sveriges nya gränsvärde för dricksvatten, har en halveringstid på i snitt fem år. Det betyder att hälften har försvunnit ut ur kroppen efter fem år. Därför gör det skillnad om man minskar mängden PFAS man får i sig.
Hur renar vattenverken bort PFAS?
Halten PFAS i vattnet kan minskas rejält med hjälp av till exempel kolfilter som byts ofta. De rensar dock inte bort alla PFAS-ämnen.
De svenska vattenverkens kolfilter skickas sedan till Tyskland. Där hettas kolet upp till hög temperatur så att PFAS-ämnena "försvinner". Exakt vad som händer med dem är det ingen som har undersökt. Troligen blir resultatet detsamma som då PFAS förbränns i värmeverk, det vill säga att en del PFAS bryts ner helt och hållet av värmen, medan en del PFAS bryts ner till mindre PFAS, och hamnar i rök, aska eller lakvatten.
Kan jag rena mitt eget kranvatten från PFAS?
Det finns filter för hemmabruk, men vi har inte hittat några dokument som bevisar att de verkligen fungerar i längden. Det går heller inte att koka bort PFAS. Det är svårt att rena vatten från PFAS, men vattenverken har bäst förutsättningar att göra det. Där kan man analysera vattnet för att vara säker på att tillräcklig rening faktiskt sker.
Hur mycket kommer det kosta att rena allt dricksvatten i Sverige från PFAS?
Det är svårt att ge ett exakt svar eftersom dricksvattenverk har olika förutsättningar. Svenskt Vatten uppskattar att PFAS-reningen i samband med det nya gränsvärdet på 4 ng/L kommer kosta kommunala vattenbolag sammanlagt 6 miljarder kronor i en uppstartskostnad och sedan 1 miljard kronor löpande per år.
Varför har vissa orter betydligt högre halter PFAS i kranvattnet än andra?
Platser som har förorenats kan läcka ut PFAS i dricksvattnet. Det är ofta platser där brandskum använts, som brandstationer, flygfält och brandövningsplatser. Det kan också vara vid soptippar och industrier som använder mycket PFAS, som till exempel pappers-, plast- och textilindustri.
Finns det PFAS i flaskvatten?
Man kan inte vara helt säker på hur höga halter PFAS som finns i flaskvatten eftersom PFAS finns mer eller mindre i alla livsmedel överallt. 2022 lät Naturskyddsföreningen analysera de vanligaste märkena av flaskvatten och ingen av flaskorna överskred det nya nationella gränsvärdet på 4 ng/L.
Om det inte går att undvika PFAS i dricksvattnet, finns det några andra sätt att minska det totala PFAS-intaget?
Mat och dryck står för majoriteten av den PFAS man får i sig. Livsmedel som kan ha höga PFAS-halter är framförallt fisk och skaldjur för sjöar.
PFAS finns i funktionskläder, stekpannor, smink, matförpackningar, möbler och elektronik. Eftersom många av dessa produkter saknar innehållsförteckning kan det vara svårt att veta vilka som är PFAS-fria.
Produkter som innehåller PFAS utgör inte nödvändigtvis någon direkt fara för dig som konsument. Men PFAS kan läcka ut i stora mängder vid tillverkningen, under produktens hela livscykel och även som avfall. Därför är det bra att undvika att köpa produkter som innehåller PFAS.
Vem bär ansvar för PFAS-utsläppen?
Det är svårt att säga vem som specifikt bär ansvaret för spridningen av PFAS i miljön då det kan finnas många källor till spridningen. Det vi vet är att stora kemikalieföretag fortsatt att producera och sälja produkter med PFAS under decennier trots att de varit medvetna om riskerna. Våra politiker och vår lagstiftning har heller inte satt stopp för utsläppen trots riskerna.
Våra makthavare i Sverige och EU borde ha förbjudit PFAS för länge sedan. Det är bara ett fåtal av tusentals PFAS-ämnen som överhuvudtaget är reglerade enligt lag. Och studier tyder på att när reglerade PFAS minskar ökar andra oreglerade PFAS.
Vattenverken har följt rådande lagstiftning och i många fall gått längre än rekommendationerna från Livsmedelsverket.
Så tycker Naturskyddsföreningen
- Sverige måste förbjuda alla PFAS.
Vårt grannland Danmark har redan föreslagit PFAS-förbud inom flera områden, bland annat i matförpackningar, kläder och skor. - Sverige måste verka för ett totalförbud av PFAS världen över. Det är normalt att förbjuda det som är farligt.
Principen ”förorenaren betalar” ska gälla, men eftersom det i många fall skulle ta väldigt lång tid att reda ut exakt vem som är förorenaren bör staten gå in och fördela resurser till de kommuner som behöver rena vatten men som har svårt att klara det ekonomiskt.
Något så viktigt som tillgången till rent och säkert vatten ska inte vara en kostnadsfråga i Sverige.
Eftersom vattnet bara står för en del av all PFAS vi får i oss så räcker det inte att bara rena dricksvattnet. Vi måste förbjuda PFAS helt – annars kommer halterna bara att fortsätta att öka i naturen och i våra kroppar genom maten vi äter och i luften vi andas in.