Återbruk och inköp
Inköp av varor och tjänster står ofta för de näst högsta klimatutsläppen för många organisationer och företag. Men det går att minska utsläppen genom medvetna val och strategier. Här finns exempel på hur en återbruks- och inköpspolicy kan se ut.
För organisationer och företag som inte har en egen varuproduktion brukar den näst största posten för klimatpåverkan, efter resandet, vara inköp av varor och tjänster. När inköpt el och värme räknas med står sektorn för ungefär 20 procent av de konsumtionsbaserade utsläppen. Val av papper, kontorsmöbler och IT-utrustning sticker ofta ut som särskilt utsläppsintensiva kategorier. Genom att återbruka, underhålla, laga, köpa begagnat och återvinna reduceras prylarnas miljöpåverkan avsevärt.
Så här kan återbruk ingå i en inköpspolicy
Organisationen ska föregå med gott exempel och visa andra att ett miljömedvetet inköpsbeteende av varor och tjänster främjar ett hållbart samhälle och är ett steg på vägen mot ett mer hållbart samhälle.
Principer
- Överväg om inköp överhuvudtaget ska göras. Utgångspunkten är att inte köpa mer än nödvändigt och att återanvända så mycket som möjligt.
- Miljö och social påverkan ska vara avgörande för inköpsarbetet. Vid upphandlingen ska priset väga tungt, men miljö- och sociala hållbarhetsfaktorer går före.
- Välj alltid de mest resurseffektiva produkterna och tjänsterna.
- Köp alltid miljö- och rättvisemärkta produkter när det finns.
- De varor och tjänster som Organisationen köper ska i möjligaste mån inte innehålla kemikalier som kan skada människors hälsa eller vår miljö. De ska i så liten utsträckning som möjligt påverka miljön negativt genom produktionssätt, distribution, användning och avfallshantering.
- Givet ovan, genom affärsmässighet vid inköp och utnyttjande av konkurrens mellan leverantörer, ska kostnaderna för de inköpta varorna och tjänsterna vara så låga som möjligt, med hänsyn till den kvalitet som krävs.
Tillämpningsområde
Policyn ska tillämpas vid alla inköp som bekostas av Organisationen.
Ansvar för tillämpningen
- Det vilar på den som utför inköpet att ansvara för att policyn tillämpas.
- Särskilt ansvariga ska utses för inköp till Organisationen för olika kategorier av varor och tjänster, alla inköp ska gå genom eller godkännas av dessa personer.
Särskilda tillämpningar ur miljöperspektiv
Här följer allmänna tillämpningar vid upphandling och inköp. För specifika råd vid varuinköp se längre ned i dokumentet under ”Vägledning vid inköp” för olika kategorier av varor.
I prioriteringsordning:
- Uppgradera eller reparera
I första hand undersöker vi om det går att uppgradera eller reparera befintlig vara i stället för att byta ut/köpa annan. - Begagnade varor eller återvunnet material
I andra hand ska vi försöka få tag på funktionella begagnade varor, eller varor av återvunnet material.
Det gäller dock inte för elektronik och vitvaror (äldre än 7 år) och liknande som på grund av energianvändningsskäl och lagstiftning generellt inte bör köpas begagnade. Regeln ska inte heller tillämpas om lagstiftningen hunnit skärpas på ett sådant vis att nya produkter innehåller avsevärt mindre farliga kemiska ämnen än begagnade. Det gäller inte heller om det återvunna materialet genererar mer farliga ämnen än att köpa en ny produkt. - Bra Miljöval och andra miljömärkningar
När reparation/återbruk/begagnat inte är möjligt välj i första hand Bra Miljöval-märkta produkter och tjänster, i andra hand andra miljömärkningar, se Märkesguiden i dokumentet Att ta fram en miljöpolicy för organisationer och företag. - Ej miljömärkta varor
Vid upphandling och inköp, förutom av miljömärkta och begagnade varor, ska uppgifter alltid begäras in om produktens innehåll för att se om den innehåller ämnen upptagna på REACHs kandidatförteckning. Den produkt som utifrån leverantörens uppgifter bedöms ha minst negativ inverkan på miljö och hälsa ska väljas. Detta gäller för inköp över 5 000 kr. Vid kontinuerliga inköp av likadan produkt där beloppet understiger 5 000 kronor gäller ej beloppsgränsen. Vid inköp över XXX kronor ska Upphandlingsmyndighetens kravspecifikation för produkttypen användas vid utvärderingen av alternativen.
Övrigt
- Engångsartiklar får som regel inte användas. Undantag kan endast göras för mycket viktig produkt där inga alternativ finns och efter godkännande av närmaste chef.
- Ovanstående punkter gäller även presenter till personal.
I dokumentet Att ta fram en miljöpolicy för organisationer och företag finns en vägledning vid återbruk och inköp av varor samt en omfattande märkningsguide med de vanligaste miljömärkningarna.
Här finns fler policyer och dokument som ingår i miljöpolicyn att inspireras av: