Återbruk och inköp
Inköp av varor och tjänster står ofta för de näst högsta klimatutsläppen för många organisationer och företag. Men det går att minska utsläppen genom medvetna val och strategier. Här finns exempel på hur en återbruks- och inköpspolicy kan se ut.
För organisationer och företag som inte har en egen varuproduktion brukar den näst största posten för klimatpåverkan, efter resandet, vara inköp av varor och tjänster. När inköpt el och värme räknas med står sektorn för ungefär 20 procent av de konsumtionsbaserade utsläppen. Val av papper, kontorsmöbler och IT-utrustning sticker ofta ut som särskilt utsläppsintensiva kategorier. Genom att återbruka, underhålla, laga, köpa begagnat och återvinna reduceras prylarnas miljöpåverkan avsevärt.
Så här kan återbruk ingå i en inköpspolicy
Organisationen ska föregå med gott exempel och visa andra att ett miljömedvetet inköpsbeteende av varor och tjänster främjar ett hållbart samhälle och är ett steg på vägen mot ett mer hållbart samhälle.
Principer
Tillämpningsområde
Policyn ska tillämpas vid alla inköp som bekostas av Organisationen.
Ansvar för tillämpningen
Särskilda tillämpningar ur miljöperspektiv
Här följer allmänna tillämpningar vid upphandling och inköp. För specifika råd vid varuinköp se längre ned i dokumentet under ”Vägledning vid inköp” för olika kategorier av varor.
I prioriteringsordning:
Övrigt
I dokumentet Att ta fram en miljöpolicy för organisationer och företag finns en vägledning vid återbruk och inköp av varor samt en omfattande märkningsguide med de vanligaste miljömärkningarna.
Här finns fler policyer och dokument som ingår i miljöpolicyn att inspireras av: