Bin i Sydafrikas vindistrikt drabbas av farliga bekämpningsmedel
Sydafrika är ett stort vin- och jordbruksland med intensiv användning av bekämpningsmedel. Det har en baksida. Biodlaren Gerard Fraters bikupor drabbades av en katastrof när grannen besprutat. Själv odlar Gerard sina vindruvor ekologiskt för att undvika de farliga bekämpningsmedlen.
Gerard Frater fick sin första bikupa när han var tolv år. Sedan dess har han producerat honung i vindistriktet Paarl i Sydafrika. För trettio år sedan tog han över sin fars lantbruk och vingård, som varit i familjens ägo i många generationer.
Gerard håller på att kolla honungsproduktionen i några bikupor i skuggan av korkekarna som hans morfar planterade 1955. Bina surrar lite ilsket, men lugnas av röken som han blåser in i öppningen.
Det ser fridfullt ut, men så har det inte alltid varit. Under 20 års tid har Gerhard hjälpt sin brors granne med att låta bina pollinera grannens plommonträd. Men för tre år sedan kom en kemikalieförsäljare och övertygade plommonbonden att använda bekämpningsmedel. Den nya produkten skulle inte påverka Gerards bin, lovade försäljaren, den skulle bara ta död på skadeinsekterna som förstörde plommonen.
Men katastrofen var ett faktum. Många av Gerards bin förgiftades och dog.
– Jag kan ju flytta på mina bikupor, men om det hade varit vilda pollinerare så hade de dött, säger Gerard.
Grannen besprutar fortfarande sina plommonträd, men nu har de kommit överens om att han ska förvarna så att Gerard hinner flytta undan sina bikupor innan besprutningen. Det hjälper åtminstone Gerards bin, de vilda får klara sig så gott de kan.
Fri från bekämpningsmedel med ekologiskt
Själv bestämde sig Gerard Frater redan för 30 år sedan att sluta använda bekämpningsmedel och odla ekologiskt.
Gerards bror, som också odlar vin, valde en helt annan väg. Gerards far använde alla kemikalier han kunde få tag på. Brodern fortsätter i faderns fotspår och besprutar sina vinrankor hårt.
– Min bror följde rigoröst programmet för besprutning. Han lyssnade helt på ”Gifsmous”, giftförsäljaren. Men brorsans skörd blev bara tio procent av förra årets skörd. Jag besprutade inte alls och fick hem 80 procent av skörden, säger Gerard.
– Min bror besprutar väldigt ofta och nu blir bekämpningsmedlen bara dyrare och dyrare. Själv har jag nästan inga omkostnader för jag odlar naturligt. Jag brukar lägga tångextrakt på mina vinrankor.
Gerard berättar att brodern odlar vinrankorna mycket tätare för att få ut en större skörd och därför får mycket större problem med skadeinsekter. De tänker helt olika.
– Insekterna kommer ju egentligen för att det finns ett problem med grödorna. Bekämpningsmedlen dödar insekten, men om du hade identifierat grundproblemet hade inte skadeinsekterna behövt komma.
Nu hoppas Gerard Frater att även Sydafrika ska gå samma väg som EU har börjat göra – den ekologiska.
– Jag antar att jordbruk med kemikalier startade i EU, men nu har man förstått att det inte är den rätta vägen att gå och håller på att lägga om. Nu får vi se till att lära oss under kortare tid än vad det tog för Europa. Förhoppningsvis ser vi ljuset i änden av tunneln snart.
Välj ekologiskt vin och vindruvor!
Vin och vindruvor är riktiga värstingar när det gäller bekämpningsmedel. Det gäller inte bara de som odlats i Sydafrika. Vindruvor tillhör de grödor som ofta besprutas riktigt mycket med farliga bekämpningsmedel. När man tar stickprov är det oftast vindruvorna som sticker ut med mest rester av bekämpningsmedel. Så välj ekologiskt vin och ekologiska vindruvor!
Ekologiskt vin och vindruvor är ett utmärkt gå bort-present. Ta med dig en flaska ekologiskt vin, och berätta varför du handlar ekologiskt så får fler upp ögonen för hur viktigt det är. Vi behöver bli fler som handlar ekologiskt för den biologiska mångfaldens skull!