CRMA: Ny EU-förordning om strategiska och kritiska råvaror

Sedan maj 2024 gäller en ny lagstiftning om så kallade strategiska och kritiska råvaror i hela EU. Den har framför allt fokus på gruvor och kommer ha stor betydelse för hur tillståndsprocessen hanteras framöver.

Critical Raw Materials Act (CRMA), som förordningen kallas, är ett omfattande dokument. Men det är viktigt att komma ihåg att förordningen “bara” gäller de råvaror som tas upp i kommissonens lista. Vad som är kritiska råvaror definieras av EU-kommissionen, för närvarande är det 34 ämnen på listan. De allra flesta är metaller, men här finns också några andra mineral som till exempel grafit.

En viktig orsak till den nya lagstiftningen är den ökande medvetenheten om hur importberoende EU-länderna är vad gäller flertalet av dessa råvaror. Många av dessa råvaror behövs i ökad mängd för ny energi- och transportteknik som gör det möjligt att fasa ut fossilberoendet. Flera av dem importeras idag huvudsakligen från Kina, och andra länder utanför unionen.

Mål: Ökad utvinning och återvinning inom EU  

Målsättningen för strategiska och kritiska råvaror är att år 2030 ska: 

  • utvinningen inom EU motsvara minst 10 procent av unionens förbrukning
  • förädlingskapaciteten uppgå till minst 40 procent av förbrukningen
  • återvinningskapaciteten räcka till minst 25 procent av förbrukningen. 

"Gräddfil" för strategiska projekt.

För att åstadkomma detta har man infört begreppet strategiska projekt. Det kan vara nya gruvor, industrianläggningar för återvinning eller annat. Gemensamt är att de strategiska projekten ska få ett slags “gräddfil” i tillståndsprocessen. Det ska gå snabbt och vara enkelt att starta ett strategiskt projekt. Från beviljad ansökan till att en gruva etableras får det ta maximalt två år och tre månader. Tidsramen för andra anläggningar är ännu kortare. 

Svenska projekt i startgroparna.

För närvarande finns 170 ansökningar om strategiska projekt inom EU. Elva av dessa gäller projekt i Sverige. Några av de senare är kända, till exempel LKAB:s gruva i Gällivare, Per Geijer-fyndigheten i Kiruna och deras industripark i Luleå. Hit hör också planerna på en gruva i Norra Kärr vid Vättern. Ett särskilt organ, CRM Board, behandlar ansökningarna och beslut fattas av kommissionen. De första ansökningarna väntas beviljas (eller avslås) under våren 2025, kanske redan under februari månad. Varje medlemsland har möjlighet att stoppa projekt i sitt land, en möjlighet som emellertid för närvarande framstår som ganska hypotetisk i Sveriges fall. 

Naturskyddsföreningens kritik.

Naturskyddsföreningen har följt arbetet med CRMA sedan det inleddes och föreningen deltog bland annat på plats i Bryssel hösten 2023 (“Raw Materials Week”) samt har regelbunden kontakt inom ett nätverk under ledning av miljörörelsens paraplyorganisation EEB. Vi har, tillsammans med detta, uttryckt kritiska synpunkter vilket i någon mån bidragit till att förbättra förordningen. Föreningen har även skrivit ett kritiskt remissvar till den svenska regeringen.  

Positiva och negativa aspekter.

Det finns helt klart positiva inslag i “akten”. Framför allt gäller det den relativt stora satsningen på att öka återvinningen till 25 procent – denna är idag i princip noll för vissa av metallerna, som sällsynta jordartsmetaller. I CRMA finns också en del bra formuleringar om transparens och deltagande, vilket tyvärr inte verkar fungera ännu med tanke på att listan över ansökta projekt är konfidentiell – endast de projekt som beviljas offentliggörs. 

Kritiken handlar främst om risken att miljöprövningen blir ofullständig och att viktiga intressen körs över, eftersom det ska gå så snabbt att få tillstånd. Samernas organisationer har också varit mycket kritiska mot att principen om informerat samtycke (FPIC) strukits ur den färdiga texten, denna var med i ett tidigare förslag. Vidare finns en problematisk formulering om att strategiska projekt ska ses som ett “allt överskuggande allmänintresse” i relation till EU:s naturvårdsdirektiv, inklusive ramdirektivet för vatten. Detta ökar oron för att viktiga naturvärden kan komma att åsidosättas. Hur CRMA faktiskt kommer att tillämpas i Sverige återstår att se – vi bevakar frågan intensivt. 

Vill du veta mer?

Utforska dessa länkar:

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll