Demokratin är under attack – även i Sverige
17 organisationer: Vi är djupt oroade över vad som håller på att ske.
Trollfabriker, attacker mot politiska möten, hat, hot och misstroendespridning. Demokratin i världen är på tillbakagång, och Sverige är inget undantag.
Vi är djupt oroade för vad som håller på att ske och uppmanar nu regeringen att tillsätta en utredning om vad som krävs för att stärka och försvara vår demokrati.
I dag den 15 september är den internationella dagen för demokrati. För första gången på två årtionden finns det fler diktaturer i världen än liberala demokratier, och den demokratiska utvecklingen är bekymmersam även i Europa.
Enligt den demokratifrämjande organisationen IDEA nåddes den högsta graden av demokrati i Europa 2012, och sedan dess har situationen försämrats årligen.
Sverige ligger fortfarande högt i demokratirankningar, men enligt IDEA:s senaste mätning har Sverige fallit i ranking inom kategorin deltagande, som bland annat handlar om civilsamhället. Andra orosmoln som IDEA pekar på är att pressfriheten i Sverige har minskat, genom att journalister trakasseras på nätet.
När TV4 avslöjade att Sverigedemokraterna bedrev anonyma konton på sociala medier, så kallade trollfabriker, från sitt riksdagskansli utsattes journalisterna för hot och det rådde förhöjd säkerhet kring tv-kanalens lokaler.
Ett annat exempel på journalisters utsatthet är när SVT:s globala klimatkorrespondent nyligen klev av sin roll och angav att mängden hat, hot och drev som hon fått ta emot som klimatkorrespondent hade spelat roll för beslutet.
Vi civilsamhällesorganisationer ser behovet av en oberoende och granskande journalistkår, och många av oss har likt journalister märkt av ett allt hårdare debattklimat på nätet.
Det har bland annat fått organisationer att lämna plattformar på sociala medier med hänvisning till ökande mängd desinformation, hat och hot.
Hat, hot och misstänkliggörande är en metod som tyvärr får människor att tystna
Civilsamhället är ett fundament för aktiva samhällsmedborgare, deltagande och inkludering, och bidrar ofta till samhällsförbättrande åtgärder. Det är också en avgörande del av en fungerande demokrati, inte minst för att ständigt främja en levande debatt och granska ansvariga beslutsfattare.
Men civilsamhället har fått det svårare att verka.
Förutom en ökad utsatthet för hat och hot hör vi även medlemmar vittna om arbetsplatser som ifrågasätter deras föreningsengagemang. Detta i kombination med den ökade hotbilden gör att allt fler uttrycker att de inte vågar längre vara så aktiva, vilket är oerhört allvarligt.
Därtill har många organisationer inom civilsamhället, som studieförbund och konsumentorganisationer, fått kraftiga nedskärningar i statliga stöd vilket påverkar viktig verksamhet som staten inte kan utföra eller brister i.
Vi är mycket bekymrade över den här utvecklingen i vårt land. Hat, hot och misstänkliggörande blir ett allt allvarligare problem i det svenska samhället, och det är en metod som tyvärr får människor att tystna.
Vi uppmanar regering och riksdag att:
- Tillsätta en utredning med förslag om att försvara och stärka demokratin.
- Värna och skydda rätten till organisations- och mötesfrihet, såsom möjligheten att engagera sig utanför sina arbeten.
- Stå upp för och förstärka stödet till civilsamhället och journalistiken.
Vi uppmanar samtidigt alla invånare i Sverige att agera med kraft mot desinformation, hot och hat. Vi behöver gemensamt agera för att värna den svenska demokratin.
Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen
Louise Olsson, förste vice ordförande LO
Ulrica Schenström, VD Fores
Göran Arrius, ordförande Saco
Therese Svanström, ordförande för TCO
Oscar Ernerot, generalsekreterare Olof Palmes internationella center
Petter Skogar, VD Fremia
Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna
Elias Fjellander, förbundsordförande RFSL Ungdom
Åsa Lindestam, ordförande Pensionärernas Riksorganisation PRO
Magnus Gissler, generalsekreterare Nordens fackliga samorganisation
Anna Ekström, ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation
Anna Wigenmark, generalsekreterare Ordfront
Lisa Pelling, chef tankesmedjan Arena idé
Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige
Helén Petterson, förbundsordförande ABF
Lena Ingelstam, generalsekreterare Forum – idéburna organisationer med social inriktning