Det här är en katastrof för Östersjön, Kullgren

Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna: Nu måste du samla Östersjöländerna och agera.

EU:s ministerråd har fattat beslut om att fördubbla fiskekvoterna för strömmingen i centrala Östersjön. Enligt Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna är det en katastrof för inte bara strömmingen utan för hela Östersjön, och föreningarna uppmanar nu regeringen att samla Östersjöländerna för att rädda såväl fiskbestånden som vårt döende innanhav.

Vi står inför en oåterkallelig förändring av Östersjöns miljö, där överfiske är en drivande faktor som hotar att rubba hela ekosystemet. Med en bristfällig fiskeförvaltning som under lång tid prioriterat kortsiktiga ekonomiska intressen och maximalt uttag av fisk, ser vi kraftigt minskande bestånd och skiften i Östersjöbeståndens ålders- och storleksstruktur.  

Strömmingsbestånden är nere på dramatiskt låga nivåer. Strömmingen är en central bytesfisk för andra nyckelarter i Östersjön, som torsk, lax och tumlare, som också är hotade. Östersjön är ett komplext och artfattigt hav och minskade bestånd av en enda art kan få stora konsekvenser för hela systemet, och överfiske på strömming är avgörande för hela Östersjöns ekosystem.

Forskarna larmar och småskaliga kustfiskare vittnar om inte bara en sämre fångst, utan även om individer som har sämre reproduktionsförmåga, och är allt yngre och mindre i storleken. Kustfisket behöver större strömming för att göra filéer till humankonsumtion, men över 90 procent av det som fiskas idag fångas av stora trålare som mal ner fångsten till foder för exempelvis fiskodlingar. Fiskeförvaltningen tar inte heller tillräcklig hänsyn till genetiska skillnader mellan olika strömmingspopulationer. Detta kan redan ha urholkat artens genetiska mångfald, som är avgörande för att kunna möta framtida klimatförändringar.

Trots det allvarliga läget beslutade ministerrådet igår att fördubbla fisket av strömming i centrala Östersjön, och höja fisket med över 20 procent i Bottniska viken. Regeringen tog ett viktigt steg när den beslutade att driva en bättre linje än innan i ministerrådet, men det misslyckades. Ministerrådets beslut kan innebära en dödsstöt för unika bestånd, och har även stora konsekvenser för andra arter, kustfisket och för den känsliga havsmiljö som Östersjön är.

När det inte går att genomdriva nödvändig politik i ministerrådet för att rädda fiskbestånden är det avgörande att göra allt som går på nationell nivå för att vända utvecklingen. Nu behöver regeringen, utöver att fortsätta driva på för lägre fiskekvoter inför nästa års kvotsättning, också akut leverera på förslagen i havsmiljöpropositionen.

Naturskyddsföreningen har tidigare berömt regeringen för dess arbete med att lägga fram en havsmiljöproposition. Nu är det ännu mer brådskande att genomföra konkreta åtgärder såsom att flytta ut trålgränsen, stärka tillsynen och kontrollen av fisket, utöka arealen skyddade områden och förbjuda bottentrålning i skyddade områden.

Landsbygdsminister Peter Kullgren har tidigare bjudit in de andra Östersjöländerna för att prata om fisket i Östersjön. Nu är det viktigt att Sverige omgående samlar Östersjöländerna för gemensamma insatser för att rädda vårt döende innanhav och för att säkra att fiskbestånden ges en chans att återhämta sig innan det är för sent.

Vi vill fråga landsbygdsminister Peter Kullgren, när kommer regeringen leva upp till löftena från havsmiljöpropositionen och vad avser regeringen i övrigt vidta för åtgärder för att rädda strömmingen och Östersjön?

Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen
Regan McEnroe, vice ordförande Fältbiologerna och talesperson för havsfrågor

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll