Ekologisk odling ger bättre skördar
Ekobonden Samuel Mainas ekologiska grönsaksodling ger familjen ett gott liv. Nu har de skaffat boskap, höns och getter. Efterfrågan på giftfri mat har ökat i Kenya, och ekobönderna kan få ett bra pris för sina ekologiska grönsaker. Dessutom är ekologisk odling bättre för den biologiska mångfalden och hjälper bönderna klara de tuffa utmaningarna med klimatförändringarna
Samuel Maina drar upp några grässtrån mellan raderna av blomkål, pumpaplantor, bönor och sötpotatis. Små vattendroppar har samlats på bladen efter nattens skyfall, och Samuel Maina får trampa försiktigt för att inte tappa fotfästet i den röda, leriga jorden.
Det är regnperiod på höglandet i sydvästra Kenya där Samuel Maina odlar te på de branta kullarna. Mörkgröna tebuskar täcker det kulliga landskapet så långt ögat når. Enstaka hus, träd och elstolpar sticker upp bland odlingarna. Här har Samuel Maina skördat teblad i mer än femton år, mitt i det som kallas Kenyas tea zone.
Men på senare år har grönsaksodlingen tagit allt större plats. Varje odlingsbar plätt mellan boningshuset och teodlingen som sträcker sig nedåt slänten har fyllts med grönsaker, bananplantor och ätbara växter.
Det som tidigare var en liten köksträdgård har förvandlats till ett småskaligt jordbruk. Överskottet från odlingarna säljer Samuel Maina och hans fru Jennifer till grannarna.
– Jag odlar mer än familjen behöver. Vi lever ett gott liv, säger han.
Insamlat regnvatten ger bättre skördar
Tebuskarna är fortfarande hans huvudinkomst, men grönsaksförsäljningen blir allt viktigare. Familjen har skaffat boskap, höns och getter för pengarna från grönsaksodlingen, och för snart ett år sedan grävde de en damm som rymmer 50 kubikmeter regnvatten.