En hållbar värld är möjlig – men hur når vi dit?

Det är fullt möjligt att skapa ett energisystem som är förnybart, fossilfritt och hållbart i Sverige. Men det handlar om förändringar som inte kan lösas av enskilda individer utan kräver politiska beslut. Här listar vi några av de styrmedel som skulle göra det möjligt att fossilbefria Sverige redan till år 2040. 

Naturskyddsföreningens rapport Fossilfritt, förnybart och flexibelt visar tydligt att det är möjligt med en hållbar omställning av energisystemet till år 2040. 

Omställningen är dock omfattande och måste drivas på flera olika nivåer; en del kan vi förändra själva som privatpersoner, som hur vi väljer att transportera oss och hur vi bor, men det allra mesta kräver beslut och styrmedel på nationell eller kommunal nivå. I den här artikeln presenterar vi några av de politiska beslut och styrmedel som Naturskyddsföreningen ser som nödvändiga för omställningen.  

Varför behövs nya styrmedel? 

För att energisystemet ska bli hållbart krävs flera typer av förändringar. De huvudsakliga målen med de styrmedel vi föreslår här är att de ska bidra till att: 

Beslut, styrmedel och satsningar vi vill se på ett nationellt plan 

Några exempel på politiska beslut och styrmedel som krävs på nationell nivå är: 

Beslut, styrmedel och satsningar vi vill se på kommunal och regional nivå 

Även kommuner och regioner har stora möjligheter att bidra till energiomställningen. Några exempel på vad kommuner och regioner kan göra för att bidra är: 

En stor del av de här punkterna kan du vara med och påverka genom att kontakta din kommun och kräva att politikerna tar beslut som skyndar på omställningen. Mer om hur du kan göra det kan du läsa här.  

klippor, glädje, hopp, havsklippor, blå himmel,

Ge en gåva till klimatet

Vi kan fortfarande bromsa klimatförändringarna! Bidra till arbetet för att skapa en tuffare klimatpolitik och för att visa vägen mot hållbar förnybar energi.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll