Folkbildningens roll för Naturskyddsföreningens arbete
Folkbildningen har i över hundra år stärkt individer och grupper och bidragit till folkets delaktighet i samhällsutvecklingen. Denna roll behöver folkbildningen ha även idag, i de samhällsutmaningar vi står i.
I detta pass går vi igenom grunderna i hur vi kan facilitera samtals- och diskussionscirklar och andra folkbildande sammanhang, för miljö och klimat. Det kan exempelvis vara genom studiecirklar, i diskussionsgrupper och i vardagliga samtal. Vi utforskar även folkbildningens roll och potential som verktyg för påverkansarbete inom miljö- och klimatfrågor brett. Vi utforskar metoder i hur vi kan engagera oss för de sakfrågor vi brinner för och samtidigt bidra med förståelse och bildning för frågorna.
Medverkande:
Emma Berg, verksamhetsledare klimat, miljö och omställning på Studiefrämjandet
Johanna Anemalm, verksamhetsutvecklare Naturskyddsföreningen Stockholms Län
Kraften från miljöförsvarare världen över - Wild cost warriors
Denna workshop ger spännande bakgrundsinformation från den starka filmen som visas söndag morgon. Vilka lärdomar kan dras från den över 30-åriga kamp som förts vid The Wild Coast? Kan vi få inspiration och idéer till vårt engagemang för skydd av natur på hemmaplan, vad var framgångsfaktorerna?
Filmen kommer att kunna visas på lokala aktiviteter inom Naturskyddsföreningen under våren. Vi ger även tips hur du kan samtalsleda diskussionsstunder efter en filmvisning. De som medverkar i filmen har fått utstå hot och hat och är modiga miljöförsvarare i ordets rätta bemärkelse.
Workshopen ger också tid till att diskutera vidare hur vi alla är miljöförsvarare och vad vi kan göra för att stötta varandras kamp.
Medverkande:
Sara Nilsson, programhandläggare
Mat, mark & mångfald - hur får vi till det på hemmaplan?
Marknaden för lantbrukets produkter går upp och ned, men över tid kämpar många med lönsamheten och lantbruksföretagen blir allt färre. Samtidigt fortsätter odlingslandskapets mångfald att utarmas och förlusten av biologisk mångfald är jämte klimatet en av vår tids stora ödesfrågor. Hur hänger detta ihop? Hur ser ett hållbart lantbruk i ett rikt odlingslandskap ut och hur ska samhället agera för att ta oss dit?
När lågt pris på mat är viktigare än allt annat går det ut över människor, djur och miljö. Vad kan vi göra lokalt?
Vi diskuterar hur metoderna; engagemang, påverkan och samarbete, kan användas för att stärka det lokala arbetet. Du får veta mer om den nya studiecirkeln Mat, Mark & Mångfald och goda exempel från testpiloter exempelvis Grästorp. Workshopen avslutas med en övning och exempel på frågeställningar som kan användas lokalt.
Medverkande:
Anna Emmelin, sakkunnig omställning och livsmedelssystem
Evalena Skalstad, sakkunnig odlingslandskap
Var med och påverka klädkonsumtionen - engagera dig i Green Action Week "Max 5"
Den globala modeindustrin producerar över 100 miljarder plagg. Med fast fashion kommer en rad miljöproblem, klimatutsläpp och spridning av miljögifter.
Hur och vad kan vi göra lokalt för att förändra normer och konsumtion av kläder och mode? Hur når och påverkar vi grupper vi inte når idag?
Kom och få mer kunskap om klädindustrins påverkan och hur du kan engagera dig och andra i kampanjen Max 5. Bli inspirerad av andras arbeten från höstens Green Action Week och Klädbytardagar.
Medverkande:
Anna-Karin Sundelius, sakkunnig textil
Jessica Andréason, projektledare Green Action Week
Framtidens energi - Lokala utmaningar och möjligheter.
Naturskyddsföreningen vill se ett helt förnybart och hållbart energisystem 2040. Men energiomställningen kantas av målkonflikter.
Ska vi hugga ner skog för att bygga solparker? Var kan nya vindkraftsparker installeras?
Antoine Baudoin berättar om hur omställningen kan bli hållbart, och presenterar bl.a. det rykande färska positionspapperet om solenergi. Dessutom berättar Ida Wahlund om hur man kan engagera sig i Bryt bilberoendekampanjen som drar igång igen februari 2025.
Medverkande:
Antoine Baudoin, sakkunnig energi
Ida Wahlund, verksamhetsutvecklare
Engagera dig för hav och vatten!
Överfiske, övergödning, överexploatering – våra hav och vatten drabbas fortfarande svårt av nya och gamla synder. Kom och lyssna på havs- och vattenavdelningens sakkunniga som tar oss igenom några aktuella frågor inom området.
Efter dragningarna kommer vi dyka ner i hur det ser ut på din ort, vilka havs- och vattenfrågor är aktuella i din region? Behöver du hjälp med att skriva en insändare för strandskyddet? Vill du veta hur man skördar jättebalsamin eller inventerar marina skyddade områden? Eller helt enkelt bara få mer kunskap och kött på benen i havs- och vattenfrågor – kom på vår workshop!
Medverkande: Mia Svedäng och Emelie Lundqvist, sakkunniga
Stoppa PFAS!
Sveriges Naturs reporter Isabelle Strengbom skrev i september i år ett uppmärksammat reportage "Med PFAS i bröstmjölken". Här får du lyssna på när Isabelle berättar hur hon gick till väga och om resultatet. PFAS kallas ofta ”evighetskemikalier”, är extremt svårnedbrytbara. Många av dem bryts inte alls ned under naturliga förhållanden utan finns kvar för alltid. Därför vill vi Stoppa PFAS.
Kom och få mer kunskap om PFAS och andra miljögifter och hur du kan engagera dig. Vi kommer att titta på vad som hänt och händer under kampanjen Stoppa PFAS.
Medverkare:
Isabelle Strengbom, reporter Sveriges Natur
Marie Spörndly, verksamhetsutvecklare
Gruvor i omställningens tid
Mycket händer just nu kring gruvor och så kallade kritiska råvaror. De allra flesta av dessa råvaror är metaller och många av dem ingår i teknik som är nödvändig för klimat-omställningen. Under denna workshop diskuterar vi hur det fossilfria samhället innebär både nya möjligheter och stora utmaningar. Naturskyddsföreningen har på flera platser i landet bevakat och bedrivit opinion mot gruvprojekt som har alltför stora miljökonsekvenser. Workshopen ger utrymme för erfarenhetsutbyten. Dessutom ger vi tid för planering framåt, där gruvfrågan fått en delvis ny spelplan genom EU:s nya lagstiftning om kritiska råvaror.
Medverkande:
Jonas Rudberg, sakkunnig gruvor och skog
Anneli Nordling, verksamhetsutvecklare