Extremt höga PFAS-halter i vin
Viner från hela Europa innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA, visar ny granskning. Bland värstingarna finns Systembolagets mest sålda rödvin, där halterna är tusen gånger högre än i vanligt svenskt kranvatten. Samtliga viner innehöll höga halter TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.
När evighetskemikalierna PFAS sprids i naturen så ökar också halterna i våra livsmedel. Studien som avslöjar halterna i vin är ett samarbete mellan europeiska miljöorganisationer inom nätverket PAN Europe. 49 olika röda och vita viner har analyserats och resultatet är skrämmande: Nivåerna av PFAS-ämnet TFA har ökat dramatiskt i vin under det senaste årtiondet.
Druvorna har troligen förorenats via det vatten de vattnats med, men också från PFAS-bekämpningsmedel. Det visar att problemet med TFA i grundvattnet är utbrett i hela Europa.
Vad är TFA?
TFA (trifluorättiksyra) är en kortkedjad variant av PFAS. TFA bildas när andra PFAS-ämnen bryts ner, till exempel vissa bekämpningsmedel och köldmedier i kylskåp, luftkonditioneringar och värmepumpar. TFA är mycket vattenlösligt, extremt svårnedbrytbart och sprider sig snabbt i miljön – från luften till regnvatten och grundvatten, och vidare till vår mat och dryck. TFA är skadligt för vattenlevande organismer och utreds för negativa effekter på fosterutveckling. Trots detta saknas ett EU-gemensamt gränsvärde för TFA – men Nederländerna har infört ett riktvärde på 2 200 nanogram per liter för dricksvatten.
Svenskarnas mest köpta vin en värsting
En av värstingarna i vinundersökningen är Systembolagets mest sålda rödvin på flaska, det franska Grand sud Merlot. Det innehöll 220 000 nanogram TFA per liter vilket är ungefär tusen gånger mer än det svenska kranvattnet som Naturskyddsföreningen testade 2024.
Äldre viner från före 1988 innehåller inte TFA överhuvudtaget, men från 2020 och framåt sker en dramatisk ökning. Dessa viner innehåller mellan 21 000 och 320 000 nanogram TFA per liter.
PFAS i vin, mat och vatten
Granskningen av viner visar att evighetskemikalien PFAS finns överallt i naturen och i de livsmedel som vi människor får i oss. 2024 visade Naturskyddsföreningen att nio av tio svenska hushåll har PFAS i sitt dricksvatten.
Om PFAS inte stoppas kommer halterna bara att öka och öka, eftersom ämnena inte bryts ned. Just nu förhandlas ett EU-förslag om att begränsa användningen av PFAS. Men förslaget riskerar att urvattnas kraftigt.
Naturskyddsföreningen vill att Sverige och EU ska förbjuda alla PFAS, inklusive PFAS-bekämpningsmedel. Annars kommer halterna bara öka i vår natur och våra vatten.
Vi är en av få svenska miljöorganisationer som arbetar aktivt med PFAS - nu behöver vi din hjälp att stoppa evighetskemikalierna!
Naturskyddsföreningen uppmanar till att:
- Sverige förbjuder PFAS-bekämpningsmedel
- företag slutar sälja kyl, frys och klimatanläggningar med PFAS-köldmedier
- Sverige ska arbeta på EU-nivå så att alla PFAS förbjuds
Hur sprids PFAS? Hur farligt är det?
Majoriteten av den PFAS vi får i oss kommer från mat och dricksvatten. Det finns svenska gränsvärden för hur mycket PFAS som får finnas i dricksvatten och några olika livsmedel. Men ju mer PFAS som släpps ut i naturen desto svårare och dyrare kommer det att bli att rena.
Utsläpp till naturen sker vid tillverkningen av produkter (som till exempel köksredskap med Teflon), vid användning av produkterna (som skidvalla och skönhetsprodukter) och när produkterna blir avfall (och antingen förbränns eller läggs på deponi).
Studier visar en koppling mellan exponering för vissa PFAS-ämnen och bland annat: Lägre födelsevikt, leverskador, tarmsjukdomar, cancer, hormonella förändringar och försämrad förmåga att få barn. Det spelar roll vilka halter man utsätts för, när i livet det sker och under hur lång tid. Av de tusentals PFAS som finns på marknaden är de allra flesta PFAS ännu helt otestade. TFA, som hittades i vinerna, tillhör de ämnen som knappt har testats. Det utreds för negativa effekter på fosterutveckling.
- Läs mer här: Vad är PFAS? - Naturskyddsföreningen