5 fakta du inte visste om sopor och återvinning
Avfall och sopor – alla har dem, men ingen pratar om dem. Vi visar gärna upp våra shoppingfynd, men konsumtionens baksida – våra sopor – är vi inte lika stolta över. Ändå är sopor och återvinning en ofrånkomlig del av våra liv, som vi behöver få koll på för att leva hållbart och rädda klimatet. Lär dig mer våra växande sopberg och vad vi kan göra åt dem.
Det är dags att se på sopor och avfall på ett nytt sätt. Vårt gamla sätt att producera, konsumera, använda och slänga saker fungerar inte. Vi behöver ta hand om jordens resurser på ett effektivare sätt, annars räcker de inte till en ständigt växande världsbefolkning. Det är dags för en cirkulär ekonomi!
I en cirkulär ekonomi går nästan inget till spillo. Produkter håller länge, vi reparerar, lagar och återanvänder dem, och när de måste kastas går de till återvinning och materialen används på nytt så mycket som möjligt. Mängden avfall minskar. Alla stadier, både konsumtion och vad som händer efter konsumtion är viktiga i en cirkulär ekonomi.
Här är fem starka argument för att kasta slit- och slängsamhället i soptunnan:
Men vad innehåller prylarna egentligen? Det behöver vi ha koll på för att kunna återvinna materialet på ett säkert sätt när en pryl har nått slutet på sin livslängd. Idag är det mycket svårt att få information om vad som ingår i produkterna från tillverkningen, till exempel om det finns giftiga ämnen som man behöver ta hänsyn till, och då försvåras återvinningen. Därför vill Naturskyddsföreningen:
Globala målet 12: Hållbar konsumtion och produktion
Det Globala målet nr 12 handlar om hållbar konsumtion och produktion. Bland annat ska vi halvera matsvinnet i världen och markant minska mängden avfall.
Läs mer om Globala målen
Källor:
Fakta 1Circularity Gap Report
Fakta nr 2, 3 och 4: Global Waste Generation will nearly Double by 2050