Flaskpostäventyret Resan till havet

Ålinår är en blyg liten ål som lever i vattnet nära er. Hittar ni flaskpost från henne blir utflykten till vattnet något alldeles extra. I detta äventyr tar ni er till havet och vinkar av ålen Ålinår när hon simmar hem till Sargassohavet.

Att hjälpa ålen Ålinår är spännande och lekfullt- och leder till kunskap om vatten och hav av bara farten. Äventyren passar för familjer, Natursnoksgrupper, förskolor och kalas, bara fantasin sätter gränser. 

Lämplig ålder: 3-10 år. Att håva kan vara klurigt för barn under ca 5 år. För bästa resultat, håva vuxna och yngre barn tillsammans.

Förutsättningar: Havsstrand. Håvande passar bäst vid en strand där det finns växtlighet. Saknas det så är det bättre att tex fokusera på att skapa vackra och roliga saker av föremål på stranden, hitta tips i äventyret Födelsedagen.

Tidsåtgång: Räkna med minst två-tre timmar vid havet.

Transport: Är det möjligt att göra resan via kommunala färdmedel så välj det alternativet. Att hyra en minibuss går också bra. Samåkning är annars både roligare och mer miljövänligt än att åka bil var och en för sig.

Material

Hejdå-brevet från Ålinår
Flaska med kork till flaskposten
Håvar. Gärna hemgjorda av durkslag fasttejpade på ett kvastskaft/ moppskaft.
Byttor/brickor med minst 6 cm höga kanter, tex gamla kräfttråg eller andra vattentåliga behållare.
Luppar och/eller förstoringsglas
Mat och dryck
Första hjälpen-låda
Faktahäftena Under Ytan i Östersjön och/eller Under Ytan i Västerhavet. Skriv om möjligt ut ett par ex och plasta in.

Viktigt att tänka på! Tänk alltid på säkerhet för barn vid vatten.

Vid havet

Lägg ut flaskposten

Placera lappen i flaskan och lägg flaskan i smyg vid strandkanten. Flaskposten kan ligga tydligt synlig eller väl undangömd beroende på vad som bäst passar bäst för barnens ålder.

Yngre barn gillar upprepningar. Har ni letat flaskpost tidigare så lägg gärna upp letandet på samma sätt. Barn över ca 7 års ålder kan gilla mer variation och då är det bra att introducera flaskposten på olika sätt varje gång.

Flaskpostäventyr!

Att få hitta en flaskpost är spännande! Låt barnen hitta flaskposten. Låt gärna de barn som kan läsa lappen göra det. 

Brevet från ålen Ålinår

“Kära människobarn! Jag vill att ni träffar några av mina vänner havsväxterna och djuren! Hoppas de inte är så blyga som jag utan låter er fånga dem en stund så ni kan titta nära. Var snälla med dem och lägg tillbaka dem där ni fann dem bara. Sen kan ni väl vinka av mig när jag simmar hem till Sargassohavet? Ta hand om er, fina barn! Ål-kram!

//Ålen Ålinår

Titta, lukta, känna, smaka

Utforska havet och stranden tillsammans med era sinnen. Doppa fingret i vattnet och smaka – det smakar salt. Titta på stranden och titta ner i vattnet. Vad hittar ni där? 

Håva i havet

Ta en närmare titt på ålen Ålinårs vänner i havet genom att håva. Detta passar bäst vid en strand där det finns växtlighet.  

  • Prata gemensamt om förhållningssätt. Se men inte röra. Djur och växter hanteras varsamt och släpps tillbaka i havet efter undersökningen. De förvaras i vatten och utsätts inte för direkt solljus.
  • Häll upp lite vatten från havet i botten av byttan och ställ den på en stabil och inte för solig plats. Lägg i en sten och kanske något löv för att göra det trevligare för djuren.
  • Håva upp djur och växter. Tänk dig att du gör en åtta i vattnet och att du aldrig rör håven baklänges, för då åker djuren och växterna ut ur håven.
  • Djuren finns oftast nära växterna i vattnet. För gärna håven nära växterna innan du tar upp den. Förhoppningsvis följer några vänner från havet med upp.
  • Gräv inte med håven i botten. Då går den sönder och vattnet blir grumligt vilket försvårar håvandet.
  • Stöt ut håvens innehåll i det vattenfyllda tråget.
  • Först ligger djuren helt stilla. Nu behöver ni vänta och låta bli att röra byttan tills de vågar röra sig.
  • Kika på djuren och växterna och njut! Vuxna – agera medupptäckare tillsammans med barnen! Hitta gärna på egna namn till djuren ni hittar.
  • Om ni vill kan ni använda er av Under Ytan-böckerna och annan bestämningslitteratur för att ta reda på det egentliga namnet.

Ett tillsammanshjärta till ålen Ålinår

Låt alla deltagare hitta var sin sak från stranden (en sten, snäcka eller liknande). Lägg tillsammans ut alla saker så att de bildar ett hjärta. Önska ålen lycka till på sin resa hem!

Skriv till ålen!

Ni kan skriva egna eller gemensamma brev till ålen som ni stoppar tillbaka i flaskposten. Gör ett gemensamt avslut där ni tillsammans vinkar av Ålinår. 

Kort ålfakta

Tyvärr är den europeiska ålen en av våra mest hotade arter och bedöms vara akut hotad på den svenska rödlistan. Ålynglen har minskat med 98 procent sedan 1960-talet. Enligt forskarna beror minskningen av arten på ett kraftigt överfiske, både legalt och illegalt, samt på att ålarna under sin färd längs floder fastnar och dödas i vattenkraftverkens turbiner.

Alla arter är viktiga för balansen i naturens ekosystem. Den europeiska ålen är liksom alla hotade arter viktig att värna och bevara.

Ålen är en fisk men ser mera ut som en orm. Det finns en mängd olika sorters ålar på jorden som lever i alla hav utom de arktiska. Alla europeiska ålar föds i Sargassohavet. De vuxna europeiska ålarna återvänder till Sargassohavet för att leka. Så kallas det när fiskar förökar sig. När ål-larverna kläckts driver de under flera år med havsströmmarna till Europas kuster.

Ålar kan leva både i sött, salt och bräckt vatten och de kan även kravla längre sträckor på marken! Läs mer om den europeiska ålen här.

Illustration: Anders Rådén

Tänk alltid på säkerheten för barn vid vatten.

”Drunkning är den vanligaste dödsorsaken i kategorin oavsiktliga skador bland barn mellan ett och sex år. Genom förebyggande åtgärder som uppsikt, flytvästar och livräddningsutrustning går det att minska risken för olyckor.

Övervaka alltid barn medan de är i, på eller nära vatten

De flesta drunkningar och tillbud sker i den nära omgivningen - i badkar, trädgårdsdammar, pooler, sjöar, älvar och stränder - och när man lämnar barnen ensamma en kort stund.

Ta alltid med dig barnet om du måste lämna vattnet. Låt inte äldre syskon vakta yngre, de är inte mogna för ett sådant ansvar.

Det kanske känns självklart att en vuxen hela tiden ska övervaka barnen. Ändå är det bristande övervakning som bidrar till att barn drunknar.

Uppsyn är det absolut säkraste skyddet mot drunkning."

Lär känna Natursnokarna

Vi vill lära känna dig!

Natursnokarna
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll