Flaskpostäventyret Trolla med is
Möt Ålinår, en blyg liten ål som lever i vattnet nära er. Hittar ni flaskpost från henne blir utflykten till vattnet något alldeles extra. Natur + fantasi= magi!
Att hjälpa ålen Ålinår är spännande och lekfullt och leder till kunskap om vatten och hav av bara farten. Äventyren passar för familjer, Natursnoksgrupper, förskolor och kalas. Bara fantasin sätter gränser.
I det här äventyret trollar ni is till vatten och vatten till is.
Lämplig ålder: 3-10 år
Förutsättningar: Tillgång till isbelagt vatten, allt från sjö till pöl går bra. Möjlighet att göra upp eld
Tidsåtgång: Flexibelt
Material
Is-brevet från Ålinår
Flaska med kork för flaskposten
Luppar/förstoringsglas
Ved och tillbehör för att elda
Triangakök eller kastrull för att smälta is
Gillhandskar vid behov
Ballonger eller pepparkaksformar
Snöre (1 decimeter per barn)
Flaskor med vatten och karamellfärg
Papper och pennor för att skriva svar till ålen
Pinnbrödsdeg och kanelsmör (se recept längre ner på sidan)
Något varmt att dricka
Övrigt: Kläder efter väder. Något varmt att sitta på.
Viktigt att tänka på! Isvett och eldvett. Tänk alltid på säkerhet för barn vid vatten.
På plats
Göm flaskan med uppdragslappen i smyg innan deltagarna/övrig familj kommer! Gör gärna upp en eld innan de andra kommer och bjud dem på något varmt att dricka.
Flaskpostäventyr!
Att få hitta en flaskpost är spännande! Flaskposten kan ligga tydligt synlig eller väl undangömd beroende på vad som bäst passar bäst för barnens ålder. Yngre barn gillar upprepningar. Har ni letat flaskpost tidigare så lägg gärna upp letandet på samma sätt.
Barn över ca 7 års ålder kan gilla mer variation och då är det bra att introducera flaskposten på olika sätt varje gång. När det är kallt är det skönt att röra på sig så ett tips är att berätta var du såg flaskan och låta barnen springa och hämta den.
Brevet från ålen Ålinår
Hej människobarn!
Det är er vän, ålen Ålinår som skriver. Wow, vad hände? Det mjuka lena vattnet blev hårt! Är så nyfiken på det hårda men jag kan inte röra vid det, det är för kallt. Vad är det för något? Kan ni göra det hårda tillbaka till vatten? Kan ni förvandla vatten till det där hårda? Vill så gärna se er göra vattenmagi!
Frusna hälsningar,
Er vän ålen Ålinår
Is-intresse!
Låt barnen vara drivande i processen. Uppmärksamma och följ deras idéer så långt det går. Hur kan ni förvandla is till vatten? Och vatten till is?
Behövs det idéer så följer här några tips:
- Såga, hacka eller bryt loss en bit is som ni kan titta närmare på.
- Hur känns isen att ta på? Luktar den? Hur ser den ut?
- Kan ni se några spår av växter och djur i isen? Lägg er gärna och titta på isen genom lupparna och förstoringsglasen!
- Hur tung är isen? Jämför med exempelvis en sten.
- Att smälta is på ett triangakök är enklast men i en kastrull på elden går också bra.
- Titta tillsammans- vad händer när ni värmer isen?
- Kanske vill ni smälta en kopp is-te till ålen Ålinår?
Skapa is-konst
Ett roligt och populärt sätt att skapa konst av is är att fylla ballonger med vatten. Stoppa gärna ner ett fint eller roligt föremål i ballongen innan ni fyller med vatten. Vik ett 1 dm långt snöre dubbelt och stick ner bägge ändarna i ballongen. Knyt ihop ballongen. Ta med ballongen hem och lägg på en hemlig plats utomhus. När vattnet fryst så tar ni bort ballongen. Kvar blir ett vackert issmycke. Ett alternativ till ballonger är att fylla pepparkaksformar med vatten och låta det frysa till is.
Håll värmen som pingvinerna!
Härma kejsarpingvinhannarna som står och vaktar äggen mellan sina fötter medan honorna hämtar mat. Dra upp axlarna och släpp ner dem flera gånger samtidigt som du spretar med fingrarna i vantarna och kniper med tårna i skorna. Då ökar blodcirkulationen!
Bygg en is-ål
Bygg en kompis till ålen Ålinår. Rulla snöbollar och lägg dem bredvid varandra i en lång slingrande rad. Häll vatten i skarvarna och låt barnen upptäcka hur vattnet fryser och fäster ihop snöbollarna. En flaska vatten med karamellfärg är bra att ha om ni vill ge ålen ögon, mun och fenor.
Fika vid elden!
Att fika vid elden och hålla värmen tätt tillsammans, det är bland det mysigaste som finns. Här är ett recept som kan locka vem som helst ut i kylan:
Pinnbröd med kanelsmör
Pinnbröd
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölk
75 gram smör
Arbeta samman allt till en kladdig deg.
Kanelsmör
100 gram rumsvarmt smör
½ dl socker
1-2 tsk kanel
Rör samman allt till ett jämnt smör. Förvara i kylskåp tills utflykten.
Roligt degtips: Lägg degen i en plastpåse och låt barnen turas om att bära degen innanför jackan så jäser den extra fint!
Trä degen på spett eller pinne och grilla över öppen eld tills den får färg. Doppa i kanelsmör och ät.
Skriv till ålen!
Skriv svar till ålen, stoppa in breven i flaskan och lämna vid på lämplig plats. Lämna platsen snyggare än när ni kom. Ta hand om flaskposten i ett obevakat ögonblick och ta med hem.
Nyfikna samtal
Att vara tillsammans i naturen öppnar för samtal om stort och smått. Ställ gärna öppna frågor till gruppen och njut av de fantasifulla och kloka svaren. Låt barnen fundera och svara först, innan du ger dem din förklaring.
Det kommer ofta upp en mängd frågor om hur naturen hänger ihop. En del frågor kan vi vuxna svara på och andra inte. Det är ok! Delta i barnens nyfikenhet. Ofta vet de själva mer än de tror så låt dem själva fundera och spekulera.
Ta med frågorna hem för att kolla upp efteråt vid behov! Här är exempel på intressanta saker att tala om:
Fråga: Vad tror ni händer med fiskarna på vintern?
Svar: Fast sjöarna är frysta på ytan så finns det ofta ofruset vatten längre ner, ca 4 grader varmt. Där nere lever fiskarna under vintern. Fiskarna har samma temperatur som det omgivande vattnet. De glider omkring i långsamma rörelser eller är helt stilla beroende på art.
Fråga: Hur gör vi människor för att klara vintern? Hur tror ni andra djur gör för att klara vintern?
Svar: Antingen sover djur (går i ide som tex grävlingar eller snokar) eller samlar matförråd (som tex ekorrar och vissa fåglar som nötskrikor) eller så flyttar de till varmare breddgrader (så som många fågelarter) eller så får de vinterpäls (som tex fältharen.)
Fråga: Kan träden suga upp vatten när vattnet är fruset?
Svar: Nej, eftersom vattnet i marken också är fruset då. Därför har träden tappat sina löv och vilar i väntan på våren.
Kort ålfakta
Tyvärr är den europeiska ålen en av våra mest hotade arter och bedöms vara akut hotad på den svenska rödlistan. Ålynglen har minskat med 98 procent sedan 1960-talet. Enligt forskarna beror minskningen av arten på ett kraftigt överfiske, både legalt och illegalt, samt på att ålarna under sin färd längs floder fastnar och dödas i vattenkraftverkens turbiner.
Alla arter är viktiga för balansen i naturens ekosystem. Den europeiska ålen är liksom alla hotade arter viktig att värna och bevara.
Ålen är en fisk men ser mera ut som en orm. Det finns en mängd olika sorters ålar på jorden som lever i alla hav utom de arktiska. Alla europeiska ålar föds i Sargassohavet. De vuxna europeiska ålarna återvänder till Sargassohavet för att leka. Så kallas det när fiskar förökar sig. När ål-larverna kläckts driver de under flera år med havsströmmarna till Europas kuster.
Ålar kan leva både i sött, salt och bräckt vatten och de kan även kravla längre sträckor på marken! Läs mer om den europeiska ålen här.
Illustrationer: Anders Rådén
Tänk alltid på säkerheten för barn vid vatten.
”Drunkning är den vanligaste dödsorsaken i kategorin oavsiktliga skador bland barn mellan ett och sex år. Genom förebyggande åtgärder som uppsikt, flytvästar och livräddningsutrustning går det att minska risken för olyckor.
Övervaka alltid barn medan de är i, på eller nära vatten
De flesta drunkningar och tillbud sker i den nära omgivningen - i badkar, trädgårdsdammar, pooler, sjöar, älvar och stränder - och när man lämnar barnen ensamma en kort stund.
Ta alltid med dig barnet om du måste lämna vattnet. Låt inte äldre syskon vakta yngre, de är inte mogna för ett sådant ansvar.
Det kanske känns självklart att en vuxen hela tiden ska övervaka barnen. Ändå är det bristande övervakning som bidrar till att barn drunknar.
Uppsyn är det absolut säkraste skyddet mot drunkning."
Läs mer om säkerhet för barn vid vatten:
https://www.dinsakerhet.se/sakrare-fritid/hav-och-sjo/barn-vid-vatten/