FN-deklaration ger småbrukare nya rättigheter
Hur hållbart är världens jordbruk? Inte särskilt – det är omgivet av hungersnöd, ojämlikhet och bristande respekt för rättigheter. Ett avgörande steg på vägen mot ett hållbart jordbruk är att FN har antagit deklarationen för småbrukares rättigheter.
Mellan 50 och 60 procent av all jordens mat produceras av småbrukare, enligt uppskattningar från FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation). Deras röster hörs sällan, men deras bidrag är avgörande för jordens livsmedelsförsörjning. Trots det är nöden stor bland småbrukare – av de ca 820 miljoner människor som lider av hunger i världen idag bor många på landsbygden och har matproduktion som sin främsta ekonomiska aktivitet. Inkomsterna för jordbruksarbetare är generellt låga och människors tillgång till grundläggande socialt skydd på landsbygden är också låg.
Dessutom bidrar kvinnliga småskaliga bönder till cirka hälften av den globala livsmedelsförsörjningen. Men trots det är det sällan kvinnor som har brukanderätten, äger marken som de brukar eller har kontroll över tillgångarna som jordbruket ger.
Men nu adresseras de här problemen. FN:s deklaration för småbrukares rättigheter antogs i december 2018 och erkänner den unika relationen mellan småskaliga bönder och naturen; till mark, vatten och växter, inklusive fröer, samt vikten av att småbrukare har rätt till makt över dessa resurser. För småskaliga bönder är rätten att spara, dela och sälja lokala fröer avgörande för att de ska kunna försörja sig.
Storskaliga investeringar vanligt hot mot rätten till naturtillgångar
Deklarationen erkänner också de småskaliga böndernas bidrag till hållbar utveckling och biologisk mångfald, och de utmaningar de står inför. Några av de specifika rättigheter som deklarationen erkänner är rätten till land, mat och vatten. Den tar också upp behovet av respekt för urfolks kulturella identitet och traditionella kunskap, liksom behovet av socialt skydd för dem samt att säkerställa kvinnors rättigheter på landsbygden.
Det här är några av de effekter som småbrukardeklarationen förväntas få:
Förhandlingarna har pågått under sex år och har letts av Bolivia, och deklarationen är ett resultat av många års kamp av organisationer som representerar småbrukare, urfolk och andra människor som lever och arbetar på landsbygden, inte minst i världens fattigaste länder.
Naturskyddsföreningen välkomnar deklarationen. Deklarationens syfte är att stärka rättigheter för de människor vars röst sällan hörs men som är avgörande för jordens livsmedelsförsörjning. Dessa människor finns i många av de områden där Naturskyddsföreningens samarbetsorganisationer verkar, som Östafrika och Filippinerna.
Förväntas stärka både ekonomi och demokrati
Internationella deklarationer är ett stöd för människor världen över i kampen för mänskliga rättigheter. Samtidigt har vi de senaste decennierna bevittnat hur dessa gruppers rätt till naturtillgångar som mark och vatten ofta hotas av storskaliga investeringar från privata investerare eller stater.
Deklarationen förväntas därför förbättra förutsättningarna och livsvillkoren för småbrukare världen över. Genom att stärka den ekonomiska drivkraften så blir samhällena starkare och mer stabila, och en långsiktig stabilitet borgar för bättre förutsättningar för demokrati. Med bättre villkor för det småskaliga jordbruket har också småbrukarna chanser att komma in i penningsystemet och därmed kunna få tillgång till sociala tjänster som kostar pengar, som exempelvis skolgång.
Se filmen om FN-deklarationen för småbrukares rättigheter.