Fröets dag – 30 augusti
Att samla in och så fröer från lokala växter gynnar den biologiska mångfalden. På Fröets dag den 30 augusti uppmärksammar Naturskyddsföreningen fröets betydelse och vikten av just lokala fröer.
De senaste 200 åren har en stor förändring skett i Sverige – en stor del av de ängs- och betesmarker som tidigare präglade landskapet har vuxit igen eller odlats upp till följd av ett förändrat och mer intensivt skogs- och jordbruk.
Ett sätt att återställa de förlorade ängsmarkerna och gynna den biologiska mångfalden är att samla in och så med fröer från lokala växter, till exempel i vägkanter. Därför uppmärksammar vi vikten av lokala fröer och fröinsamling genom årsdagen ”Fröets dag” den 30 augusti. Fröets dag instiftades av Naturskyddsföreningen 2023.
Film: Så samlar du egna vilda fröer:
Guide, rekommendation och fröpåse
Tre skäl att samla in och så fröer från vilda blommor i närområdet:
- 1Blommorna har bättre möjlighet att etablera sig och spridas eftersom de är anpassade till platsens förhållanden.
- 2Blommorna blir till störst nytta för pollinatörer, fåglar och djur som finns i området.
- 3Det innebär minimal miljöpåverkan eftersom det undviker trädgårdsindustrins användning av växthusenergi, gödsel, kemikalier, torvjord och transporter.
Föredrag om vilda fröer:
Lyssna till ett digitalt lunchföredrag om vilda fröer – en timme fullmatad med tips på hur du kan börja samla vilda fröer och inspiration från kunniga föreläsare. Föredraget sändes på Fröets dag 30 augusti 2024.
Hela Sveriges samlar fröer:
Samla vilda ängsfröer med växtekologen Emil V. Nilsson och en av Naturskyddsföreningens fröexperter Emelie Envall. Guidningen spelades in live på Fröets dag 30 augusti 2024. Tyvärr är bildkvalitén och ljudet från inspelningen inte den bästa, vi hoppas att du har överseende med det.
Frukostföredrag och lansering av Fröets dag:
Vid lanseringen av Fröets dag 30 augusti 2023 sände vi ett webbinarium om vilda fröer. Här kan du se det i efterhand:
Läs mer:
Var med och skapa världens längsta blomsteräng
I projektet Världens längsta blomsteräng är målet att vägkanter till såväl cykelbanor och bilvägar ska skötas som slåtterängar. Arbetet sker i hela landet – tillsammans med privatpersoner, vägföreningar, kommuner och våra medlemmar.