Industrins klimatomställning måste ske med stor naturhänsyn

Det pågår en viktig klimatomställning av industrin i länet. Men för att omställningen ska bli verkligt grön måste den ske med stor hänsyn till natur och människor. Det går att förena en fossilsnål industri med ett värn om skogar, fiskevatten, rennäring och hållbar turism. Det skriver generalsekreterare Karin Lexén tillsammans med Angelika Schindler-Egl från Naturskyddsföreningen i Västerbotten.

Sverige och världen står inför stora utmaningar, inte minst att hejda klimatförändringar, att bevara livsviktiga ekosystem och hejda förlusten av arter. Det är därför fantastiskt att omställningen är i gång! Världens länder har beslutat att minska klimatutsläppen genom Parisavtalet och att skydda 30 procent av värdefull natur genom den globala överenskommelsen om ett ramverk för biologisk mångfald. Varje människa och varje land måste göra vad vi kan.

Sverige och Västerbotten har stora industrier och mycket utbyggd förnybar elproduktion, och därmed stora skyldigheter, och möjligheter! att minska utsläppen. Men industriomställningen ska inte heller ske på ett sätt så att den skapar nya allvarliga miljöproblem.

Minskade koldioxidutsläpp från industrin och batterier till elbilarna är viktiga nycklar till att klara klimatmålen. Det har blivit uppenbart att batterifabriken i Skellefteå har byggts för snabbt, utan tillräcklig eftertanke och med brister inte minst gällande arbetsmiljön. Det innebär inte att den nu borde skrotas. Naturskyddsföreningen är dock positiva till bilbatterifabriken i Skellefteå och hoppas att den kan bli del i en verkligt hållbar omställning.

För nya storskaliga tekniska genombrott krävs dock ett holistiskt och gemensamt tänk där staten, EU och kommunerna samverkar. Samtidigt som batteriproduktionen byggs ut måste vi också planera för ett minskat bilberoende, eftersom även elbilen har ett stort avtryck på miljön. Vi behöver använda energi och resurser så effektivt som möjligt om vi ska klara klimatomställningen utan att offra livsviktiga ekosystem och lokala livsbetingelser. Omställningen kräver både grön teknik och nya vanor.

Behovet av klimatomställning har lett till en ny gruvboom, men här är det mycket som riskerar att gå fel. EU har beslutat om ett snabbspår för nya gruvor och regeringen har hakat på med ett ”accelerationskontor” med klimatet som argument. Miljöprövningar som brukar ta fem till tio år ska nu ske på 27 månader. – eller mindre. Naturskyddsföreningen håller med om vikten av effektiva processer och är positiv till en snabbare prövning, men bara om miljölagstiftningen följs med tydligt oberoende myndigheter och domstolar.

Miljölagstiftningen finns inte till för att bromsa investeringar, utan för att garantera oss frisk luft att andas, rent vatten att dricka och säkerställa att den som berörs också för möjlighet att komma till tals och påverka.

Problemet med gruvor är att de nästan alltid innebär en mycket stor miljöbelastning, i form av avfallshögar och mycket hög energianvändning. Giftiga tungmetaller i stora dammar riskerar att läcka ut i sjöar och älvar och förstöra fiske och dricksvatten för oöverskådlig tid framåt. Smältverk ger stor påverkan på luft och vatten även om de är koldioxidsnåla. Om nya gruvor ska öppnas och metallproduktionen ökas behöver det ske på miljöbästa sätt och gynna lokalbefolkningen.

Det finns dessutom många exploateringar som motiveras med klimatomställningen men som inte behövs för en sådan- som exempelvis guldgruvorna i Västerbotten och planerna på en koppargruva i Laver utanför Älvsbyn. Och ibland står stora värden på spel. Brytning av metaller i Rönnbäcken, Tärnaby skulle exempelvis innebära ett stort ingrepp i renskötseln och även påverka besöksnäringen negativt.

Vi kan förena klimatomställningen med naturskydd, ren luft, levande fiskevatten och levande lokalsamhällen i Västerbotten. Naturskyddsföreningen uppmanar därför regeringen att inte urholka miljölagstiftningen och kommuner och regioner att aktivt verka för att den klimatomställning som vi så väl behöver också blir verkligt grön och långsiktigt stärker den lokala tryggheten och hållbarheten.

Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare
Angelika Schindler-Egl, Naturskyddsföreningen i Västerbotten

Läs artikeln i Västerbottens-Kuriren och deltag i debatten här.

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll