Miljösegrar 2024

Rekordmånga häckningar för vitryggig hackspett, stor skogsseger i Dalarna, lag om att restaurera mer natur i EU klubbades äntligen igenom, historiskt jordbruksbeslut i Kenya och mycket mer!

_ybHkiLHSoo poster image

Vi har tillsammans åstadkommit flera viktiga framsteg för miljön under året – och det är tack vare våra medlemmar! Stort tack! Här nedanför har vi samlat några av årets framgångar.

Tre rekord som visar på starkt engagemang

Engagemanget i de frågor vi driver har varit starkt under året. Här är tre rekord vi har slagit i år. 

Rekord i antalet tävlande i SM i fågelholk

Otroliga 850 bidrag från skolklasser i hela landet skickades in till SM i fågelholk 2024 och det tidigare rekordet, 500 bidrag, slogs med råge. Vilket fint engagemang i svenska skolklasser för att göra en insats för naturen! 

SM i fågelholk 2024
De 15 bidrag som gick till final i SM i fågelholk 2024.

Rekord i antalet deltagare på vår rikskonferens

I maj samlades 470 medlemmar i Jönköping för att prata engagemang och påverkan, lära sig mer och mingla med andra miljöengagerade. Tack för en mysig och givande helg! 

Rekord i antalet klädbytardagar

Hela 224 klädbyten ordnades under vårens och höstens nationella klädbytardagar under 2024. Det innebär att mängder av kläder fick nya hem och ett längre liv. Dessutom skrev över 11 000 personer upp sig på Naturskyddsföreningens utmaning ”Max 5” som handlar om att köpa max fem nyproducerade plagg på ett år.

QtEpBKZ5ggs poster image

Eva är en av Naturskyddsföreningens medlemmar som tagit klädbytardagarna till nästa nivå.

Vill du också engagera dig i Sveriges största miljöorganisation?

Positiva nyheter för haven och dess invånare

Positiva nyheter för våra hav! I november gick regeringens förslag om levande hav och hållbart fiske igenom. Ett viktigt steg framåt för våra hav och dess invånare! Flera av de frågor som vi på Naturskyddsföreningen har drivit i många år är nu på väg åt rätt håll.

Detta har utlovats av regeringen:

  • Minska övergödningen i Östersjön.
  • Förvalta havet med större hänsyn till hela ekosystemet.
  • Återfå starka bestånd av sill och strömming (genom att bland annat flytta ut trålgränsen längre från kusten).
  • Bevara havets stora biologiska mångfald (till exempel genom att nå målen om 30 procent skyddade områden varav 10 procent strikt skydd).
  • Ge skyddade områden ett faktiskt skydd från skadliga aktiviteter som bottentrålning.

Men vi är inte i mål ännu! Vissa skrivningar är fortfarande vaga, så vi kommer att fortsätta hålla trycket uppe för att regeringens löften inte ska bli just droppar i havet. Vi arbetar vidare för en starkare miljöpolitik och skydd av våra känsliga arter, kuster och havsområden.

Energifond har möjliggjort energieffektivisering i över 200 projekt

Sedan 2010 har Bra Miljövals energifond finansierat 218 projekt som lett till stora energibesparingar och stöttat en hållbar, förnybar framtid. Över 90 procent av projektägarna anser att fondens stöd varit avgörande. Energifonden finansieras genom försäljning av el som är märkt med Bra Miljöval. Tack till alla er som valt miljömärkt el!

Rekordmånga häckningar för vitryggig hackspett

Vitryggig hackspett är akut hotad. Vitryggen, som den ofta kallas, är beroende av gamla lövskogar med mycket döda träd eftersom den är specialiserad på att äta vedlevande insekter och larver. Det är miljöer som nästan helt har försvunnit från Sverige.

Men 2024 var trots allt ett bra år för den vitryggiga hackspetten. Hela 18 par vitryggar har observerats runt om i landet, och det har lett till 12 lyckade häckningar. Det är tredje året i rad med så stabilt resultat och flera barn och barnbarn till fåglar Naturskyddsföreningen släppt ut har häckat i år.

De rekordmånga häckningarna beror bland annat på restaurerade livsmiljöer, att det har flugit in fåglar i norra Sverige från Finland och Naturskyddsföreningens projekt som släpper ut ungfåglar. Trots det finns det idag bara strax över 50 vitryggiga hackspettar kvar i Sverige. Det är, fortfarande, alldeles för få.

fågel,unge,hålighet,träd

Äntligen en naturrestaureringslag

Vi har för första gången en samlad lagstiftning som ställer krav på Sverige och andra EU-länder att vända den negativa utvecklingen för biologisk mångfald för att stärka viktiga ekosystemtjänster. Ekosystemtjänster som är viktiga för vår överlevnad.

Det här har Naturskyddsföreningen och andra miljöorganisationer i Sverige och EU jobbat hårt för! Efter många års påverkansarbete har en naturrestaureringslag röstats igenom i EU. Den innebär att minst 20 procent av EU:s land- och havsområden måste restaureras till 2030. En stor seger för naturen i hela Europa! Nu är det äntligen verklighet och det är upp till regeringen att följa lagen. För naturen, djuren och oss!

Stor seger för Naturskyddsföreningen Dalarna

När länsstyrelsen beviljade dispens till avverkning i skogar med den nationellt fridlysta orkidén knärot överklagade Naturskyddsföreningen i Dalarna.

Mark och miljööverdomstolen gav föreningen rätt och ändrade därmed praxis, vilket innebär ett stärkt skydd för fridlysta arter i skogen – en viktig seger i kampen för att bevara skogens biologiska mångfald!

knärot

Historiskt jordbruksbeslut i Kenya

I Kenya är styret till stor del decentraliserat vilket gör att de olika regionerna har stor makt över exempelvis jordbrukspolitiken. 2022 antog Murangaregionen som första region i Kenya en policy för ekologisk odling efter mycket arbete tillsammans med Naturskyddsföreningens partner ICE.

Beslutet var historiskt men också katalytiskt, då fler regioner nu vill gå samma väg. Naturskyddsföreningens fyra jordbrukspartner i Kenya upplever ett uppsving i efterfrågan av hjälp från regionerna och under 2024 finns långt gångna planer för liknande policyer i åtminstone fyra andra regioner.

Sveriges första fröbank för vilda växter startar

Nu startar Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med flera samarbetsaktörer projektet SwedeSeed, Sveriges första fröbank för vilda växter, där fröer från vilda ängsblommor samlas in för att bevaras långsiktigt och sås i naturen. Ett viktigt sätt för att bevara våra ängsmiljöer som idag innehåller många hotade arter.

Fröbanken startar med utgångspunkt i Skåne under hösten 2024. Målet är att med tiden skala upp till nationell nivå. Fröbanken kommer att finnas hos Nordiskt Genresurscenter i Alnarp, där fröer kommer frysas ner för långtidsbevaring. En annan del av projektet fokuserar på uppodling av ängsväxter för att öka den tillgängliga frömängden. Det kommer att ske på Hushållningssällskapet Skånes försöksstation i Borgeby. Naturskyddsföreningen i Skåne projektleder SwedeSeed tillsammans med Länsstyrelsen Skåne. 

Ängsfröer.

Granskning av svenska bankers klimatavtryck

Naturskyddsföreningen har fortsatt påverkansarbetet för att bankerna ska upphöra med sina mångmiljardlån till och investeringar i bolag som förvärrar klimatkrisen. Tillsammans med Fair Finance Guide granskade vi bankernas fossila utlåning. Granskningen resulterade i en rapport som visar att de fem svenska storbankerna tillsammans står för mer än dubbelt så stora utsläpp som hela Sverige genom de verksamheter bankerna finansierar.  Med stöd i den rapporten motionerade vi till bankernas bolagsstämmor, och har bedrivit ett intensivt påverkansarbete under året. Två av bankerna har nu förändrat sina policyer i linje med våra krav. Vi fortsätter arbetet för att de andra bankerna ska följa efter, och för att policyerna ska efterlevas. 

Prisbelönt samarbetsorganisation i Sydafrika

I Sydafrika hade Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation SWC (Sustaining the Wild Coast) en ledande roll i målet mot Shells prospektering efter olja och gas. Miljöorganisationerna vann mot Shell och målet har ökat organisationens roll som opinionsbildare och påverkare. Det framgångsrika domstolsbeslutet var en tydlig bekräftelse på vikten av urfolks rätt att bli konsulterade vid prospektering.

Under året fick organisationerna som drev kampen det prestigefyllda priset Goldman Award. Mottagare av priset var ledargestalterna Sinegugu från Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation SWC och Nonhle från organisationen Amadiba Crisis Committee.

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 5

Relaterat innehåll