Nu anmäler vi regeringens klimathaveri 

När alla EU:s medlemsländer måste minska utsläppen gör Sverige precis tvärtom. Regeringens klimatplan till EU visar att vi inte kommer klara ett enda av klimat- och energimålen. Inte ett enda! Därför anmäler vi tillsammans med föreningen Miljöjuristerna regeringens klimathaveri till EU-kommissionen. 

Det står nu klart att regeringen monterar ner stora delar av Sveriges klimatarbete med ökad klimatpåverkan som följd. Regeringens drastiska åtgärder i svensk klimatpolitik ger också avtryck internationellt – när ett tidigare föregångsland går åt andra hållet kan det bidra till minskade ambitioner och uppgivenhet även i andra länder. 

EU har lagstiftning på klimatområdet som delvis innebär att varje medlemsstat är skyldig att redovisa planer för hur klimatmålen ska uppnås. Sveriges plan innehåller en lång rad brister och bortförklaringar till varför inte målen nås. 

Därför är vi tvungna att anmäla saken till EU-kommissionen. Vi menar att det rör sig om en rad klara överträdelser av EU:s klimatregelverk.  

Vår anmälan är en del av ett samarbete i vilket flera miljöorganisationer anmäler bristerna i sina respektive länders nationella energi och klimatplaner. 

Vill du hjälpa oss att anmäla regeringens bristande klimatarbete? Bli medlem eller månadsgivare till Naturskyddsföreningen.

Vad är våra bevis på att regeringen bryter mot EU-lagstiftning? 

Det framgår av regeringens uppdaterade klimat- och energiplan (NEKP) att man missar alla av EU:s siffersatta klimatmål, bland annat målen om klimatpåverkan, energieffektivisering, andel förnybar energi och kolinlagring. Det framgår i flera fall redan av regeringens egna skrivningar i planen: 

  • Sveriges EU-mål om 50 procents utsläppsminskning 2030 inom ESR-sektorn (trafik och andra utsläppskällor som inte idag omfattas av utsläppshandel) uppnås inte. (NEKP sidan 3 och avsnitt 4.2.1.2.) 
  • Sverige klarar inte sina åtaganden när det gäller kolsänkor (LULUCF). Avståndet till målet 2030 är cirka 19 miljoner ton koldioxidekvivalenter årligen (sidan 4). 
  • Sverige klarar inte att uppnå 76 procent andel förnybar energi till 2030, vilket är den nivå som följer av ambitionshöjningen i förnybartdirektivet (RED III) och styrningsförordningen (sidan 4 och kommissionens rekommendation). 
  • Sverige klarar inte energieffektiviseringsmålet på 296 TWh (sidan 5 och avnitt 2.2.1.1.) 

Bli medlem i Sveriges största miljöorganisation

Var med i kampen för en friskare natur och starkare miljöpolitik. Du får den prisbelönta tidningen Sveriges Natur fem gånger om året.

Bli medlem i dag
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll