Oppositionspartiernas budgetmotioner 2023, även kallat skuggbudgetar
Nu har oppositionspartierna lagt fram sina skuggbudgetar, alltså sina förslag på hur skattepengarna ska användas under 2023. Hur skiljer de sig från regeringens budget när det kommer till natur och klimat?
Vad är en skuggbudget?
I samband med att den sittande regeringen presenterar sin budget, den så kallade budgetpropositionen, har oppositionspartierna möjlighet att lägga fram sina alternativ till budget. Det är osannolikt att någon av skuggbudgetarna kommer röstas igenom, men ger en bild av vad oppositionspartierna vill prioritera.
Hur har vi gjort jämförelsen?
Naturskyddsföreningen har granskat oppositionspartiernas skuggbudgetar med fokus på miljö- och klimat. De flesta miljösatsningar ligger inom miljöbudgeten men vi har även tittat på andra relevanta budgetområden, som energi och transporter.
Vi har jämfört skuggbudgetarna både med regeringens budgetproposition för 2023 och med budgeten som gäller 2022, för att se om förslagen skulle innebära en faktisk ökning eller minskning jämfört med idag.
Budgeten för 2022 är resultatet av att Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas gemensamma budgetförslag vann i riksdagens omröstning hösten 2021. På miljöområdet innebar detta 2,4 miljarder kronor mindre till skydd av natur, en sänkning av anslagen till energieffektivisering och en sänkning av drivmedelsskatten. Så redan innan de föreslagna minskningarna för 2023 hade Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna minskat viktiga miljöanslag.
Vad satsar oppositionspartierna på?
I flera frågor som rör bistånd, klimat och miljö råder det en viss samstämmighet mellan oppositionspartierna. Dessa partier ger bistånd, klimat- och miljöfrågorna en högre prioritet än regeringen och Sverigedemokraterna.
Anslagen till klimat och miljö varierar dock mellan oppositionspartierna. Socialdemokraterna och Centerpartiet föreslår mer medel än regeringen och Sverigedemokraterna till bland annat värdefull natur, men i praktiken innebär det ändå en stor minskning jämfört med nuvarande anslag. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslår däremot betydligt större satsningar på miljö och klimat.
Vi har gjort några nedslag i oppositionspartiernas skuggbudgetar, läs våra kommentarer här:
Socialdemokraterna
I Socialdemokraternas budgetmotion föreslås ökade satsningar om 640 miljoner kronor på klimat- och miljöområdet jämfört med regeringens och Sverigedemokraternas budget vilket innebär en ökning på 3 procent, men förslaget innebär ändå en minskning med 15 procent jämfört med 2022 års budget. Socialdemokraterna är det oppositionsparti som föreslår den lägsta miljöbudgeten.
Partiets målsättning är att återföra enprocentsmålet men biståndsnivåerna sänks ändå kommande år till 0,91 procent av BNI.
Otillräckliga satsningar på miljöområdet
Socialdemokraterna förslår att miljöbudgeten utökas med 640 miljoner kronor jämfört med regeringens och Sverigedemokraternas miljöbudget. Detta innebär dock en sänkning av dagens anslag med 15 procent. Socialdemokraterna vill bland annat öka anslagen för skydd av värdefull natur med 250 miljoner kronor jämfört med regeringen och Sverigedemokraterna, något som i praktiken innebär en nedskärning med omkring 260 miljoner jämfört med 2022 års nivå. Det är helt otillräckligt då mycket mer värdefull natur behöver skyddas för att bevara viktiga ekosystem och stärka den biologiska mångfalden.
Dystra besked för förorenade områden
Socialdemokraterna föreslår att sänka anslaget till sanering och återställning av förorenade områden med 340 miljoner kronor jämfört med regeringens och Sverigedemokraternas budget - vilken i sin tur är betydligt lägre än för 2022. Föroreningar hotar såväl djur- som växtliv och är skadliga för människor. Ett exempel är PFAS där vi redan nu ser stora problem med föroreningar som har spridit sig till såväl dricksvatten som andra livsmedel. Att sänka anslagen för sanering av förorenade områden riskerar att bromsa arbetet för att komma åt spridningen av farliga ämnen. Naturskyddsföreningen vill istället se ökade anslag och samtidigt striktare regleringar för att motverka spridningen av skadliga och förorenande ämnen.
Plus och minus i transportpolitiken
Socialdemokraterna föreslår att kompensera för höga drivmedelspriser genom ett nytt stöd om 4,86 miljarder kronor för 2023 med inkomsttak och en särskild glesbygdsprofil. Trots en positiv differentiering riskerar förslaget att leda till ett bibehållet fossilberoende. Naturskyddsföreningen vill i stället se utfasning av fossila subventioner och stöd som stärker låginkomsthushållens ekonomi utan att villkora stödet till fossila bränslen.
Sviker enprocentsmålet i biståndet
Regeringens och Sverigedemokraternas beslut att frångå enprocentsmålet för biståndet innebär ett svek mot världens fattiga och det globala miljöarbetet. Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet står tydligt upp för enprocentsmålet, vilket innebär föreslagna ökningar på minst 7 miljarder kronor jämfört med regeringen. Socialdemokraterna föreslår endast en ökning på 2,5 miljarder jämfört med regeringen vilket landar på 0,91 procent av BNI. Även om Socialdemokraterna uttrycker att de på sikt vill återställa enprocentsmålet är det allvarligt att de inte i sin skuggbudget för 2023 tydligare står upp för enprocentsmålet och den internationella solidariteten. Inte minst i ett läge där demokratin backar globalt, kriserna för klimat och natur eskalerar och den globala hungerkatastrofen är ett faktum.
Vänsterpartiet
Vänsterpartiets budgetmotion innehåller flera satsningar inom miljö- och klimat som Naturskyddsföreningen ser positivt på. Miljöbudgeten är 29 procent högre än regeringens och Sverigedemokraternas förslag för nästa år och 6 procent högre än den nuvarande miljöbudgeten. Vänsterpartiet vill också finansiera en del stora klimatinvesteringar med lån. Vad gäller biståndet vill Vänsterpartiet återställa enprocentsmålet samt skapa ett additionellt klimatbistånd, vilket är viktigt för en mer rättvis omställning.
Satsningar på värdefull natur
Inom miljöområdet är den största skillnaden mellan Vänsterpartiets budgetförslag och regeringens och Sverigedemokraternas förslag att Vänsterpartiet vill satsa cirka 5 miljarder kr mer på skydd av och åtgärder för värdefull natur. Det innebär en ökning på drygt 1,2 miljarder jämfört med idag. Partiet vill se rejäla satsningar på våtmarker och fjällskog och avisar regeringens förslag om att sänka anslagen till miljöövervakning. Naturskyddsföreningen ser mycket positivt på de ökade anslagen då såväl skydd som restaurering av natur är centralt för att hantera utmaningarna för den biologiska mångfalden och klimatkrisen.
Steg framåt för klimatet
Även inom klimatområdet finns viktiga budgetförslag, däribland att reformera klimatbonusen för att fler ska ha råd med elbil och utökat stöd till klimatpremien för att klimatanpassa tunga transporter och arbetsmaskiner. Naturskyddsföreningen ser också positivt på de föreslagna satsningarna på att restaurera och återväta torvmarker, vilket stärker de naturliga kolsänkorna.
En transportpolitik i rätt riktning
Naturskyddsföreningen välkomnar att Vänsterpartiet avvisar förslaget om sänkt skatt på drivmedel. Det är också positivt att Vänsterpartiet vill göra stora satsningar på hållbara transporter såsom järnväg, utbyggd cykelinfrastruktur, laddinfrastruktur och produktion av förnybara drivmedel, samt investeringsstöd till kollektivtrafiken med halverade biljettpriser. Vänsterpartiet vill även reformera vägtrafikbeskattningen och lyfter fram differentierad vägskatt som ett sätt att anpassa beskattningen utifrån tillgången på kollektivtrafik.
Fokus på förnybar energi och energieffektivisering
Inom energiområdet vill Vänsterpartiet se satsningar på land- och havsbaserad vindkraft och riktar stöd till lokal produktion av förnybar energi. Vänsterpartiet föreslår också en kraftig höjning av anslagen till energieffektivisering av flerbostadshus.
Centerpartiet
I Centerpartiets budgetmotion är anslagen till miljöområdet 2,2 miljarder kronor, eller 11 procent, högre än regeringens och Sverigedemokraternas budget, men 2 miljarder kronor, eller 8 procent, lägre än miljöbudgeten 2022. Ökningen jämfört med regeringen utgörs till största del av återinförd klimatbonus till miljöbilar. Det är positivt att Centerpartiet vill värna ett generöst bistånd. Det är däremot mycket bekymmersamt att partiet ställer sig bakom nästan hela regeringens och Sverigedemokraternas föreslagna minskning av medel till värdefull natur.
Låga ambitioner för värdefull natur
Naturskyddsföreningen saknar resurser till skydd och åtgärder för värdefull natur i Centerpartiets budgetmotion. Centerpartiet vill öka anslagen något jämfört med regeringen och Sverigedemokraterna för att sköta och vårda redan skyddade områden. De mindre ökningar av anslagen som görs innebär i praktiken ändå en minskning på mer än en miljard kronor jämfört med nuvarande nivåer. Dessutom föreslås ökningen finansieras av sänkta anslag till budgetposten sanering och återställning av förorenade områden, vilket är mycket negativt ur miljösynpunkt. Här finns behov av ökade anslag för att hantera de stora problem som finns med till exempel PFAS, som redan nu spridit sig till såväl dricksvatten som andra livsmedel.
Bilfokus på transportpolitiken
Centerpartiet är kritiska till regeringens förslag om en generell sänkning av drivmedelspriserna, vilket är positivt. Partiet föreslår istället en riktad sänkning av drivmedelspriser för landsbygdsbor och vill justera reseavdraget för att gälla bilister på landsbygden. Det är bra med mer riktade insatser, men problematiskt att fortsätta att subventionera fossila utsläpp och rikta stöd specifikt till bilåkande. Ett mer klimatsmart sätt vore att stå upp för ett avståndsbaserat och färdmedelsneutralt reseavdrag. Centerpartiet vill återinföra klimatbonus (för bilar upp till 500 000 kronor), vilket är positivt för att skynda på elektrifiering.
Ökade satsningar på energieffektivisering till villaägare och stöd till förnybar energi
På energiområdet vill Centerpartiet avskaffa regeringens föreslagna stöd till energieffektivisering och istället utvidga det så kallade gröna avdraget till att gälla energibesparingsåtgärder. Naturskyddsföreningen ser det som problematiskt att Centerpartiet liksom regeringen kraftigt vill minska stödet till energieffektivisering av flerbostadshus.
Centerpartiet avvisar regeringens och Sverigedemokraternas ökade stöd till kärnkraftsforskning och vill istället satsa på att underlätta för planering av vindkraft, vilket är positivt för att få till stånd en snabb utbyggnad av förnybar energi.
Miljöpartiet
Miljöpartiet gör stora satsningar på miljö och klimat i sin budgetmotion, och är det parti som föreslår den högsta miljöbudgeten – en ökning med 13,7 miljarder kronor eller 70 procent jämfört med regeringens och Sverigedemokraternas budget. Det innebär också en ökning på 40 procent jämfört med dagens nivå. Partiet vill även utöka biståndsramen till 1,25 procent av BNI. Miljöpartiet vill finansiera en del stora klimatinvesteringar med lån, däribland det rena klimatbiståndet.
Utökade biståndsramar
Miljöpartiet vill inte bara värna enprocentsmålet för biståndet utan även utöka biståndsramen till 1,25 procent av BNI på sikt, och är därmed det parti som höjer ambitionerna för biståndet allra mest. Naturskyddsföreningen ser även positivt på partiets förslag att utöka klimatbiståndet, samt anslaget om 200 miljoner kronor till FN:s fond för skador och förluster till utsatta länder som drabbats hårt av klimatkatastrofer.
Stora satsningar på energieffektivisering och förnybar energi
Ambitioner för att snabba på energieffektiviseringen och den förnybara elproduktionen är absolut nödvändiga för att klara klimatomställningen. I Miljöpartiets budgetförslag finns flera viktiga åtgärder. Bland annat en satsning på närmare 7 miljarder kronor på stöd till energieffektiviseringsåtgärder för både hushåll och företag, inklusive ett återinförande av stödet till energieffektiviseringsåtgärder för flerfamiljshus.
Miljöpartiet föreslår också stora satsningar på förnybar energi. Däribland 5 miljarder kronor till att installera solpaneler på alla offentliga byggnader samt ett stöd till storskalig solvärme för att kunna ersätta förbränning av avfall och biomassa i fjärrvärmenäten. Naturskyddsföreningen är även positiva till förslaget om lokal elbonus som uppmuntrar till produktion av förnybar energi på kommunal nivå.
Välbehövligt stöd för att rena dricksvatten
Miljöpartiet lyfter behovet av åtgärder och statliga bidrag för att kommuner ska kunna genomföra PFAS-rening av dricksvatten. PFAS har hittats i höga halter i många vattentäkter i Sverige och miljontals svenskar bedöms vara drabbade. Forskning visar på samband mellan höga PFAS-nivåer i blodet och ökad risk för olika negativa hälsoeffekter. Naturskyddsföreningen anser att staten bör avsätta medel till installation av PFAS-rening vid de dricksvattenverk som inte klarar det kommande nationella gränsvärdet och välkomnar därför förslaget.
Stora kliv framåt för skogen
Det svenska skogsbruket är som helhet inte hållbart och har bedrivits på ett sätt som förändrat skogslandskapet i grunden med ett stort antal hotade djur- och växtarter som följd. För att stärka den biologiska mångfalden och finansiera arbetet för värdefull natur föreslår Miljöpartiet en satsning på närmare 5,7 miljarder kronor mer än regeringen och Sverigedemokraterna till skydd av och åtgärder för värdefull natur. Det innebär mer än en dubblering av anslaget jämfört med idag. Miljöpartiet vill även lägga 200 miljoner kronor på omställningsstöd till skogsägare som vill bruka skogen skonsamt och hållbart genom naturnära och hyggesfritt skogsbruk, vilket Naturskyddsföreningen ser positivt på.
Storsatsning på klimatanpassning och åtgärder för minskade utsläpp
För att skydda människor och samhällen från klimatförändringens effekter som till exempel översvämningar och skogsbränder behövs insatser för klimatanpassning. Miljöpartiet föreslår att öka satsningarna för klimatanpassning med nästan 3 miljarder kronor, ungefär 20 gånger mer än regeringens och Sverigedemokraternas förslag.
Miljöpartiet föreslår även markanta ökningar av anslaget till klimatpremier. Det finns även nya anslag till cirkulär ekonomi samt stöd till gröna och trygga samhällen. Med tanke på att takten på utsläppsminskningar behöver öka snabbt, och att materialanvändningen behöver minska ser Naturskyddsföreningen positivt på dessa omfattande satsningar.