Paja årets julstämning – så gör du

Är du den enda under julfirandet som väljer vegetariskt, oroar dig över klimatet eller får ångest när julhandeln slår nya rekord? Det här kan vara jobbiga ämnen att ta upp, men nu är det dags att tala ur skägget och våga sabba stämningen. För vem ska göra det om inte du? Och när ska det ske om inte på julafton? 

Det finns många sätt att sabba stämningen, särskilt på julafton. För nog är det minerad mark att vara den som trotsar julmysmaffian, och envisas med att ta upp frågor ingen egentligen vill prata om? För dig som vill utmana ödet har vi samlat några riktiga mysdödare. Kör hårt! 

När det dricks glögg: 

– Åh, glöggen doftar verkligen ljuvligt. Synd att både glögg och russin kan innehålla många olika rester av bekämpningsmedel. Jag hörde att när Livsmedelsverket testade vindruvor hittade man rester i 92 procent av proverna, ett prov på russin innehöll 26 olika ämnen – snuskigt ju. Men jag gissar att det vi dricker är ekologiskt, eller? 

När du har julgranen inom synhåll: 

– Vilken perfekt gran, nästan så att man kan tro att den är av plast. Aha, den ÄR av plast. De flesta vet nog inte vilken stor miljöpåverkan en plastgran har – för att inte tala om alla kemikalier den innehåller. Själv köper jag en ekogran direkt från en bonde jag känner i Malung. Men se nu till att använda plastgranen riktigt länge, för varje år den hänger med så minskar ju avtrycket på miljön. 

När som helst när du eller någon annan närmar sig chokladasken: 

– Så mycket att välja på i Aladdin-asken. Synd bara att trillingnöten försvann. Är det ok att jag tar från understa våningen? Förresten innehåller inte Aladdin palmolja? Jag tar nog en eko-mandarin istället. 

När julklapparna delas ut: 

– Men hallå, vilket julklappsberg! På tal om prylar –  har ni hört att utsläppen från våra utrikesresor och de produkter som importeras till Sverige liksom går under radarn och inte märks i klimatstatistiken? De växthusgasutsläpp som våra resor och vår konsumtion orsakar har inte minskat alls, trots att Sverige brukar beskrivas som värsta klimatmästaren. Men politikerna pratar knappt om de konsumtionsbaserade utsläppen. Det är ju helt galet! Det är därför jag har valt att tillverka alla mina klappar själv. Jag har använt mig av träflis som grannen hade över, ett tips till nästa år! 

När alla klappar delats ut: 

– Oj, vi har redan fyllt en hel säck med inslagningspapper! För att minska exploateringen av våra skogar har jag slagit in alla mina klappar i tyger från Myrorna. Ge gärna tillbaka tyget och hampasnöret när ni öppnat alla paketen, så återanvänder jag dem nästa år. 

När den rökta ålen ställs fram 

–  Har ni lyxat till med ål på julbordet, i år igen!? Nästa generation får garanterat inte uppleva denna delikatess om utvecklingen fortsätter som i dag. För visste ni att 97 procent av glasålarna, alltså de unga fiskarna, har försvunnit från Europas kuster? Så nu får ni passa på, snart är nog ålen ett minne blott! 

När du närmar dig skinkan: 

– Vilken fin skinka, härlig rosa färg också. Egentligen är det ju märkligt att vi vant oss vid att skinka ska se ut så här. Krav tillåter till exempel inte tillsatt nitrit och då blir skinkan mer grå, den naturliga färgen alltså. Förresten känns det ju också deppigt att oekologiska grisar inte får böka i jorden, inte ens på sommaren. Skickar någon grönkålen? 

När någon tar för sig av Janssons frestelse: 

– Men wow, vem har stått och skalat all den här potatisen? Visste ni att potatis är en riktig värsting när det kommer till kemiska bekämpningsmedel? Vår favoritknöl är faktiskt en av de grödor som besprutas mest i Sverige. Hemma köper jag alltid eko, det känns viktigt för mig att minska andelen gifter i naturen. 

När du blir erbjuden farmors hemgjorda köttbullar: 

– Nej tack, jag har dragit ner på köttet och väljer vego i dag. Visste du attkött- och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, båtar och flygplan tillsammans? Finns det några vegoalternativ här? Inte? Okej, det är lugnt jag tar en extra knäckemacka och en potatis till istället. 

När kusinen berättar om sin inplanerade familjeresa till Thailand: 

– Åh, vad härligt att komma iväg lite. Men det här med utsläppen är ju hisnande – har du hört att en flygresa mellan Stockholm och Thailand för fyra personer innebär 8 000 kilo växthusgaser? Om lika många personer istället tar tåget till Åre så innebär det bara 35 kilo. Ni har inte funderat på en skidsemester i Sverige istället? 

När vädret kommer på tal: 

– Ja, synd att det inte är någon vit jul i år men inte särskilt oväntat. Forskning visar ju att den globala uppvärmningen kommer göra att det bli mer regn och mindre snö i Sverige framöver, faktum är att det redan har hänt. Så det är väl en vanesak egentligen. Finns det mer ekoglögg? 

När julafton börjar lida mot sitt slut: 

Berget med klappar är öppnade och Karl Bertil Jonssons jul har klingat ut för länge sen. Friden börjar äntligen sprida sig i stugan igen, efter diskussionen du råkade dra igång om din svågers nya dieselbil. Alla i sällskapet drar en suck av lättnad och njuter av tystnaden. 

– Har ni tänkt på att vi bara har ett jordklot? 

natur, solnedgång, landskap, insamling, bli medlem, marknad, sjöar, skymning, berg, skog, CTA

Stå upp för naturen

Vi behöver dig som vill ge naturen en röst och som vill se en miljöpolitik som tar naturkrisen på allvar. Tillsammans gör vi skillnad!

Bli medlem
Gillas av 9

Relaterat innehåll