Tusentals PFAS-förorenade områden i Sverige

Tusentals platser runtom i Sverige är förorenade av evighetskemikalierna PFAS. De läcker till våra vattendrag och förgiftar vårt dricksvatten. Därför måste användningen av PFAS stoppas och de förorenade områdena renas. 

PFAS har använts sedan 40-talet, först i ett fåtal produkter som brandskum och non-stick-stekpannor, men med åren i allt fler produkter. Många områden har förorenats vid brandsläckningsplatser, industriområden eller när PFAS-produkter lagts på avfallshögar. 

PFAS-föroreningar sprids ofta från platser som de här 

  • Avfallshögar
  • Avloppsreningsverk.
  • Brandsläcknings- och brandövningsplatser där man använt brandskum, till exempel vid flygplatser, brandstationer och försvarets anläggningar.
  • Industrier som pappersmassaindustri, textilindustri och elektronikföretag där man använt sig av PFAS vid tillverkning av produkter.

PFAS kan spridas från ett förorenat område via luft och vatten, och ner genom marken till grundvattnet. Om PFAS hamnar direkt i ett vattendrag, till exempel genom att läcka ut i ett dike med vatten, kan de snabbt sprida sig till sjöar och andra vattendrag.

Då PFAS hamnar i marken sker spridningen i långsammare takt. Det kan ta många år innan evighetskemikalierna sipprat genom marken och ner i grundvattnet. Det betyder att det kan dröja lång tid innan vi ser den fulla effekten av all PFAS som redan läckt ut i naturen.

byCozmgK2PY poster image

Kartläggning av PFAS-förorenade områden pågår 

På uppdrag av regeringen arbetar flera myndigheter, exempelvis Sveriges Geologiska Institut, Naturvårdsverket och Länsstyrelserna, med projekt för att

  • Rena förorenade områden
  • Sprida kunskap
  • Kartlägga PFAS-förorenade områden. 

Så hamnar PFAS i våra vattendrag och i vårt dricksvatten 

Evighetskemikalierna PFAS bryts inte ner i naturen, utan sprids vidare från utsläppskällan till luften och vattnet. Från vissa sjöar, älvar och grundvatten tar vi dessutom vårt dricksvatten. Att rena dricksvatten från PFAS är dyrt, och i takt med att mängden evighetskemikalier ökar i våra vatten kommer den kostnaden att öka. Rening av dricksvatten är helt nödvändig, eftersom PFAS är en grupp ämnen som har skadlig inverkan på oss människor. Evighetskemikalierna kan bland annat leda till cancer och påverka förmågan att få barn. 

Får företagen släppa ut PFAS hur som helst? 

Det finns regler och tillsynskrav som ska säkerställa att verksamheter inte släpper ut miljöfarliga ämnen. De som ska kontrollera att reglerna följs är kommun, länsstyrelsen eller annan myndighet, beroende på vilken verksamhet det gäller. Men för PFAS finns det väldigt få regler för utsläpp. Det gör att verksamheter tillåts fortsätta att sprida evighetskemikalierna till vår natur.

Vem ansvarar för saneringen av PFAS-förorenad mark? 

I princip gäller att “förorenaren betalar”. Det betyder att det i första hand är den som orsakat föroreningen som ska stå för saneringskostnaderna. Sanering av gamla föroreningar, som skett innan 1 juli 1969, är det dock kommunen som oftast får stå för.

När ingen kan ställas som ansvarig för föroreningarna kan Naturvårdsverket ge bidrag till provtagning och åtgärder.

Stoppa evighetskemikalierna PFAS! 

Trots att vi vet att PFAS sprids till våra vatten så är det fortfarande tillåtet att använda och släppa ut PFAS. PFAS-halterna i naturen och i förlängningen i våra kroppar kommer bara att fortsätta att öka. Eftersom PFAS inte bryts ner så kommer den PFAS vi släpper ut finnas kvar i naturen för all överskådlig framtid.

Naturskyddsföreningen arbetar för ett förbud mot hela gruppen PFAS. 

Stoppa PFAS!

Skriv på vår namninsamling och hjälp oss stoppa PFAS, vår tids värsta miljögift.

Skriv på här
Gillas av 3

Relaterat innehåll