PFAS i bekämpningsmedel

Användning av bekämpningsmedel med PFAS gör att mängder av evighetskemikalierna sprids i naturen. Både bekämpningsmedlen och deras nedbrytningsprodukter hamnar i våra sjöar och vattendrag och till slut även i vårt dricksvatten. En nedbrytningsprodukt är TFA, som inte bryts ner i naturen. Vi vet väldigt lite om vilka effekter ämnet har på hälsa och miljö.

För att ge bekämpningsmedel specifika egenskaper, som att de ska bli mer stabila, kan ämnen designas att vara PFAS. Användningen av sådana medel ökar. I dagsläget är 19 olika PFAS-ämnen godkända att användas i bekämpningsmedel i Sverige, och 38 inom EU. I Sverige såldes drygt 60 ton bekämpningsmedel som är PFAS under 2023, för att användas i odlingar eller på golfbanor.

När PFAS-bekämpningsmedel bryts ner bildas PFAS-ämnet trifluorättiksyra, eller TFA, som är en av PFAS-familjens minstingar. Det finns även andra källor till TFA i naturen, till exempel bildas det när en del köldmedier i kylar, frysar och luftkonditioneringsanläggningar bryts ner. Eftersom ämnet inte kan brytas ner i naturen ökar halterna av TFA snabbt.

TFA har länge gått under radarn eftersom det blev klassat som PFAS-ämne först 2021. Sedan dess har ämnet uppmärksammats alltmer, eftersom det finns i naturen i halter som är hundra till tusen gånger högre än för andra PFAS ämnen. TFA sprids lätt och går nu att hitta nästan överallt i naturen, till och med i Arktis.

PFAS-ämnet TFA i nästan allt vatten

TFA kan hittas i nästan allt vatten över hela världen. Halterna av TFA i europeiska sjöar och vattendrag är alarmerande höga. Även i Sverige är förekomsten av TFA oroande, visar en ny undersökning från Naturskyddsföreningen. Ämnet hittas i alla analyserade sjöar och vattendrag, i koncentrationer mellan 120 nanogram per liter i en orörd fjällbäck till 1000 nanogram per liter i en bäck i närheten av en industri.

I det svenska jordbrukslandskapet är förekomsten av TFA ännu högre, mellan 890 – 2400 nanogram per liter rinnande vatten, men oroväckande nog ända upp till 5400 nanogram per liter grundvatten. Det kan jämföras med det föreslagna gränsvärdet på 500 nanogram per liter dricksvatten för alla PFAS tillsammans. Att så höga halter TFA hittas i jordbrukslandskapet tyder på att användningen av bekämpningsmedel är en väsentlig källa till TFA i naturen.

PFAS i frukt och grönsaker

PFAS-ämnen från bekämpningsmedel finns även i frukt och grönsaker. Antalet fynd av PFAS i frukt och grönsaker odlade i EU har nästan tredubblats på 10 år, enligt en rapport från Pesticide Action Network (PAN). Flest fynd av PFAS gjordes i jordgubbar, persikor, aprikoser, gurka och paprika.

Nedbrytningsprodukten TFA har hittats i väldigt höga halter i fruktjuice och i fruktpuréer för barn, det visar en svensk studie. Värst var en apelsinjuice med över 80 000 nanogram TFA per liter juice.

Ett tips för att minska risken att få i sig PFAS och andra rester av bekämpningsmedel är att välja ekologiskt odlad frukt och grönsaker. Då är det inte tillåtet att använda kemiska bekämpningsmedel.

Är TFA farligt?

Det saknas forskning kring hur TFA påverkar människor. Men vi vet att TFA aldrig bryts ner i miljön och att ämnet hittas i blod i allt högre halter. Det är klassat som skadligt för vattenlevande organismer och det finns studier som visar på att TFA kan vara reproduktionsstörande. Troligtvis kommer fler effekter att upptäckas ju mer ämnet undersöks.

Det finns för närvarande inte några gränsvärden för hur mycket TFA som får finnas i vatten eller i mat. Om TFA skulle klassas som en ”relevant” nedbrytningsprodukt av bekämpningsmedel så skulle ett gränsvärde på 100 nanogram per liter grundvatten och dricksvatten börja gälla.

Varför får bekämpningsmedel med PFAS sprutas på odlingar?

Sverige har varit med och tagit fram ett förslag om att förbjuda alla PFAS på EU-nivå, men processen tar flera år. Användningen av bekämpningsmedel regleras i en egen lagstiftning, och omfattas därför inte av förslaget.

Att ett ämne är svårnedbrytbart är i sig inget hinder för att det ska få användas som bekämpningsmedel, enligt EU:s regelverk. Däremot får användningen av bekämpningsmedel inte förorena landets grundvattenförekomster. Men TFA hittas i ungefär 90% av Sveriges grundvatten och det finns tydliga resultat från Danmark som visar på en kraftig ökning av TFA i grundvattnet de senaste årtiondena.

Naturskyddsföreningen uppmanar därför Sverige och EU att göra allt de kan för att stoppa all tillförsel av TFA till vårt vatten.

Naturskyddsföreningen uppmanar till att:

  • Kemikalieinspektionen förbjuder PFAS-bekämpningsmedel i Sverige, med hänvisning till oacceptabel ökad förorening av vårt yt- och grundvatten.
  • Sverige jobbar för ett EU-förbud mot PFAS-bekämpningsmedel.
  • Sverige ligger på EU så att alla PFAS förbjuds.

Stoppa PFAS!

Skriv på vår namninsamling och hjälp oss stoppa PFAS, vår tids värsta miljögift.

Skriv på här
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll