Rättvis klimatomställning i Sverige – hur då?

Vad menas egentligen med klimaträttvisa? Och hur kan klimatomställningens nyttor och utmaningar fördelas på ett rimligt sätt över hela Sverige? Här svarar vi på några vanliga frågor om rättvis klimatpolitik.

Vad menas med rättvis klimatomställning?

En rättvis klimatomställning handlar i grund och botten om att samhället ska göra två saker:  

  • Minska utsläppen tillräckligt mycket och tillräckligt snabbt.
  • Se till att alla i samhället kan ta del av omställningens nyttor och att fördela omställningens utmaningar på ett rättvist sätt.

All rättvis klimatpolitik bygger på den välkända principen om att förorenaren betalar, vilket betyder att den som skapar skada på miljön och klimatet ska stå för samhällets kostnader för den skadan. 

Såhär kan politikerna göra

Varför behövs rättvis klimatomställning?

Vi måste minska våra utsläpp av växthusgaser. För att klara det måste det finnas ett utbrett stöd för en ambitiös klimatpolitik, och forskning visar att det stödet bygger på att politiken upplevs som rättvis och verkningsfull.

Vad behöver Sveriges politiker göra för att uppnå klimaträttvisa? 

Det viktigaste våra politiker kan göra för att skapa mer rättvisa i klimatpolitiken är att minska utsläppen snabbt. Det är det mest rättvisa både för nuvarande och kommande generationer i Sverige och de som drabbas värst av klimatförändringarna i fattigare delar av världen.  

För att se till att klimatomställningen är rättvis i Sverige behöver politiker se till att ingen grupp måste stå för en oproportionerlig kostnad för åtgärderna för att minska utsläppen. Politiken behöver också se till att alla grupper får ta del av omställningens nyttor.  

För att lyckas med det behöver klimatpolitiken utformas i paket med flera olika delar och styrmedel som kompletterar varandra. Paketens helhet behöver ge tillräckliga utsläppsminskningar och fördela kostnader och nyttor mellan olika grupper. Till exempel kan en del i paketet enbart ha fokus på utsläppsminskningar, medan en annan del i paketet handlar om att ge hållbara alternativ för alla samhällsgrupper och en tredje del om att fördela vinsterna och kostnaderna rättvist. 

Stämmer det att klimatsatsningar är orättvisa och saknar stöd i befolkningen?

Det stämmer absolut inte. Ord som ”rättvisa” och ”folklig acceptans” får inte kidnappas av politiker som letar ursäkter att försämra klimatpolitiken. När mer rättvisa efterfrågas borde det självklara svaret vara att förstärka och bredda klimatsatsningar, inte att ta bort dem.  

Argumenten mot en kraftfull klimatpolitik bygger på den felaktiga uppfattningen att den svenska befolkningen vare sig har råd eller vill bidra till minskade utsläpp. Men många studier visar att det finns ett brett stöd hos befolkningen för en mer ambitiös och rättvis omställning och en stor vilja att bidra som medborgare. Det riktigt orättvisa är att inte minska utsläppen så snart vi kan.  

Vilket är det bästa sättet att hjälpa t.ex låginkomsttagare och landsbygdsbor?

Naturskyddsföreningen föreslår bland annat ett ekonomiskt bidrag för transportkostnader enbart riktat till låginkomsttagare. Det ska kunna användas för bil, men också cykel och kollektivtrafik. Lite liknande hur bostadsbidraget fungerar. Vi föreslår också flera andra insatser som ska gynna landsbygden, till exempel mer service och satsningar på järnvägsstationer på mindre orter.  

Vi är däremot mycket kritiska till att sänka bensinskatten. En låg bensinskatt inte bara ökar utsläppen, det slår också fel mot landsbygden. Det är framför allt rika grupper i storstadsnära områden som tjänar på låg bensinskatt, trots att dessa grupper ofta har andra alternativ än bil. Dessutom finns det en stor andel låginkomsttagare som varken äger en bil eller har körkort, och som därför alltså inte får någon hjälp av låga bensinskatter. 

Allt det här pratet om rättvisa, det låter som vänsterpolitik?

Behovet av rättvis klimatpolitik är varken vänster eller höger. All rättvis klimatpolitik bygger på den välkända och ideologiskt oberoende principen om att förorenaren betalar. Det betyder att den som förorenar ska förebygga skador och täcka samhällskostnaderna för de miljöskador som förorenaren orsakar. Det är en princip som används av regeringar och beslutsfattare över hela världen oavsett ideologiska bakgrunder. Även i den svenska politiken pratar partier både till höger och vänster om rättvis klimatomställning.

Hur ser klimaträttvisan i Sverige ut i relation till den globala klimaträttvisan?

För Sveriges del innebär den globala klimaträttvisan att vi snabbt och rejält måste minska utsläppen av växthusgaser, både inom landets gränser och de utsläpp som uppstår när varor och tjänster vi svenskar köper produceras utomlands. Den globala klimaträttvisan innebär också att alla världens länder har ett gemensamt, men olika ansvar för att minska utsläppen av växthusgaser utifrån varje lands respektive förutsättningar.

Eftersom Sverige har ett stort ansvar för historiska utsläpp och har goda förutsättningar att genomföra utsläppsminskningar, behöver Sverige minska sina utsläpp snabbare i jämförelse med länder som har sämre förutsättningar. Sveriges ansvar för tidigare utsläpp av växthusgaser, som idag orsakar katastrofer och andra konsekvenser i andra delar av världen, gör att vi också behöver bidra ekonomiskt till exempelvis klimatanpassning i länder med mindre resurser. 

Läs mer 

klippor, glädje, hopp, havsklippor, blå himmel,

Ge en gåva till klimatet

Vi kan fortfarande bromsa klimatförändringarna! Bidra till arbetet för att skapa en tuffare klimatpolitik och för att visa vägen mot hållbar förnybar energi.

Ge en gåva
Gillas av 2

Relaterat innehåll