Regeringen måste driva ett totalförbud mot PFAS-kemikalier
PFAS-kemikalier finns idag i hela vår miljö. I vattnet och i våra kläder. Till och med matodlingar besprutas med bekämpningsmedel som innehåller PFAS. Sveriges regering måste driva på hårdare i frågan om ett totalförbud mot tillverkning av de här miljögifterna, skriver Karin Lexén.
65 procent av svenskarna vill att PFAS ska förbjudas. Det visar en opinionsundersökning som Verian utfört på uppdrag av Naturskyddsföreningen. Samtidigt fortsätter halterna av PFAS i naturen öka.
Det är i princip omöjligt att undvika PFAS helt. Vi har PFAS i vårt blod och bröstmjölk. Det bokstavligen regnar PFAS över oss. I Naturskyddsföreningens senaste undersökning av vatten runt om i Sverige hittades PFAS i 100 procent av ytvattenproverna och i över 90 procent av vårt dricksvatten. Även i ett regnvattenprov hittades PFAS.
Tack vare rening ligger halterna i de flesta fall under kommande gränsvärdet för dricksvatten. Men PFAS försvinner inte utan aktiva åtgärder. Detta är syntetiskt framtagna ämnen som aldrig bryts ner i naturen. Det som släpps ut finns kvar för alltid.
Majoriteten av de tusentals PFAS-ämnena är otestade, men lagliga att producera och använda.
Att få i sig höga halter PFAS kan leda till allvarliga sjukdomar. De PFAS-ämnen som har undersökts har kopplats till cancer, leverskador, sköldkörtelrubbningar och negativa effekter på reproduktionsförmågan.
PFAS är bland annat vatten- och fettavstötande och används i exempelvis stekpannor, smink och bekämpningsmedel. Majoriteten av de tusentals PFAS-ämnena är otestade, men lagliga att producera och använda.
Finns i dricksvattnet
Extra oroande är Trifluorättisksyra, TFA. I Naturskyddsföreningens undersökning hittades väldigt höga halter i dricksvattnet och i alla ytvattenprover. TFA är ett litet PFAS-ämne och fångas inte upp av kolfilter: den reningsmetod som främst används för att rena dricksvatten från PFAS.
Regeringens satsning på Länsstyrelsernas arbete för att undersöka misstänkt PFAS-förorenade områden är bra och nödvändig. Men förslaget om att skära ner på budgetposten för sanering av förorenade områden från 2026 rimmar illa med omfattningen av problemet.
Det pågår just nu ett arbete med att förbjuda alla PFAS som grupp i EU, där Sverige var med och tog fram förslaget. Sverige måste fortsätta verka för att förbudet ska bli verklighet. Det pågår stor aktivitet från industrin som försöker försvaga och vattna ur förslaget, bland annat genom att ge undantag till produkter som till exempel batterier.
Naturskyddsföreningen uppmanar Sveriges regering att driva på ett totalförbud för samtliga PFAS-ämnen. Att fortsätta släppa ut PFAS i naturen och samtidigt lägga enorma resurser på att försöka rena bort samma miljögifter är varken ekonomiskt eller miljömässigt hållbart. Förorenade marker och förorenat dricksvatten måste saneras och renas, men det enda sättet att få stopp på spridningen är att förbjuda PFAS.
Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen