Resor och möten
Vårt resande har stor påverkan på miljön och klimatet. Av våra konsumtionsbaserade utsläpp, det vill säga de utsläpp av växthusgaser som är kopplade till hur vi konsumerar, står resandet för cirka en tredjedel. Här kan ni inspireras till att ta fram en rese- och miljöpolicy som minskar era utsläpp.
Den totala klimatpåverkan från svenskarnas flygande ligger i nivå med de årliga utsläppen från vägtrafiken. När det gäller bilresor får vi också räkna in stora utsläpp av till exempel kväveoxider och kolväten som påverkar miljön och luften vi andas.
För de flesta organisationer och företag är det resandet som har den största klimatpåverkan. Så är det också för Naturskyddsföreningen. Vi har ett samarbete med ett 40-tal organisationer över hela världen. Även om mycket kan göras på distans, så kräver vår globala verksamhet ett visst mått av resande. Tre fjärdedelar av de utsläpp vi orsakar är kopplade till resor.
Även hotellövernattningar samt val av till exempel mat och fika i samband med möten och konferenser påverkar klimatet och bör därför också tas med i hållbarhetsarbetet.
En strikt och miljöanpassad resepolicy som är väl förankrad hos de anställda är grunden för att minska organisationens klimatfotavtryck. Så här kan en rese- och mötespolicy se ut:
Rese- och mötespolicy
Principer
- Organisationen ska minimera miljöpåverkan från det resande och de möten som sker i tjänsten.
- Telefonmöten, videokonferenser eller liknande ska eftersträvas för att undvika resande.
- Organisationen ska prioritera miljömärkta konferensanläggningar och hotell eller anläggningar med uttalad miljöprofil vid övernattningar, konferenser eller andra aktiviteter. Hänsyn ska alltid tas till möjligheter att ta sig till platsen med kollektiva färdmedel med låg miljöpåverkan.
Tillämpningsområde
Policyn ska tillämpas vid alla resor och möten som betalas av Organisationen, såsom exempelvis tjänsteresor, styrelsens resor, konsulters resor på Organisationens uppdrag m.m. I den mån resan eller mötet betalas eller arrangeras av en extern part ska Organisationen verka för att denna policy så långt som möjligt tillämpas även i dessa fall.
Ansvar för tillämpningen
- Det vilar på den som utför resan eller som ansvarar för att arrangera mötet/konferensen att ansvara för att policyn tillämpas.
- Verkställande direktör ska besluta om det finns behov av att göra avsteg från policyn. Om en styrelseledamot har behov av att göra avsteg från policyn ska styrelsens ordförande fatta beslut.
Särskilda tillämpningar
Resor
Bra Miljöval-märkta resor ska om möjligt alltid väljas vid beställning av resa. Om miljömärkt resa inte finns ska i första hand spårbundna färdmedel användas, i andra hand kollektiva färdmedel som buss eller båt. Flygresor ska undvikas i möjligaste mån. Bilresor med taxi eller egen bil får ske enbart om giltigt motiv finns. Miljöskäl är ett godtagbart argument för en ökad kostnad.
Flygresor
Flygresor ska undvikas. Undantag kan ges av närmaste chef och då får flyg endast användas då den totala restiden för enkel resa med tåg eller buss överstiger åtta timmar. För resor som inkluderar övernattning i resandet (till exempel nattåg eller färja) får flyg endast användas om den totala restiden överstiger cirka 16 timmar enkel resa med tåg eller buss. Hänsyn får även tas till anslutningstider och tid borta från hemmet.
Anslutningsresor
Anslutningsresor till tåg eller flyg får undantagsvis ske med taxi eller egen bil, när giltigt motiv uppfylls (se nedan).
Bil
Bil eller taxi får bara användas i tjänsten vid giltigt motiv. Vid dessa tillfällen ska det eftersträvas att använda fordon som inte släpper ut mer än vad som anges för myndigheternas miljöbilsdefinition (70g CO2/km). I första hand ska el- eller biogasbil väljas.
Med giltiga motiv avses:
- Om rimliga alternativ saknas.
- Om frakt av arbetsmaterial kräver så.
- Säkerhetsskäl (i synnerhet vid internationella resor).
- Språksvårigheter i kombination med nytt/okänt resmål.
Möten och övernattning
- Måltider och livsmedel som serveras ska alltid hålla högsta möjliga miljöprofil. Krav-, ekologiska och Fairtrade-märkta produkter ska väljas i första hand vid egna arrangemang där mat serveras, i andra hand miljöanpassade och lokalproducerade produkter.
- Vegetarisk mat serveras som regel vid såväl interna möten och sammankomster som externa arrangemang. Veganskt alternativ ska kunna erbjudas. Om arrangören så önskar kan lokalt producerat kravmärkt eller ekologiskt nötkött, naturbeteskött, kött från klövvilt eller renkött erbjudas som tillbehör. Kranvatten, inte vatten tappad på flaska, ska väljas.
- Vid övernattningar, konferenser eller andra aktiviteter som ingår i tjänsten prioriteras miljömärkta konferensanläggningar och boenden, eller anläggningar och boenden med uttalad miljöprofil.
Här finns fler policyer och dokument som ingår i miljöpolicyn att inspireras av: