Så lyckas du med din blomsteräng
Kul att du vill skapa en äng! Det kommer bin, fjärilar och en mångfald av växter att gilla. Här tipsar vi om hur du skapar en äng som liknar de som fanns förr i tiden.
Vad är en äng egentligen?
Om man ska vara petig så är definitionen av en riktig "äng" en gräsmark som slås en gång om året, oftast för att bli vinterfoder till djur. De ängar som fanns förr hade skötts på det sättet under generationer och många olika arter växte där. Vissa av dessa ängsväxter har blivit mycket sällsynta och idag finns knappt några riktiga ängar kvar. De flesta har blivit åkrar och skogsplanteringar.
Kort sagt: En gräsmatta blir inte genast en äng bara för att man till exempel låter bli att klippa den. Men med lite tålamod så kan du skapa en äng som liknar de som fanns förr i världen. Det viktigaste att förstå är att marken ska vara näringsfattig för att den ska kunna bli en äng. Ängsväxter är nämligen asketer anpassade för näringsfattiga förhållanden. Att växterna slås en gång per år och skörden förs bort gynnar också mångfalden och gör det lättare för fröerna att gro. Grundprincipen är att löv och gräs tas bort så att det inte ligger kvar och ger näring till jorden.
Vad ska jag så?
Det kan vara fiffigt att börja med ängen på hösten, för då har du hela sommaren på dig att samla fröer. Dessutom behöver många fröer tid på sig för att gro. Men det går också att börja på våren, och då kan du köpa en påse ängsfröer. Vissa fröblandningar innehåller ettåriga växter som egentligen inte är typiska ängsväxter, men som i väntan på att de andra växterna ska komma gynnar pollinatörer och gör din äng vacker. Du kan till och med sätta plantor om du vill etablera vissa arter snabbt. Kungsmynta, backtimjan, smörbollar och stor blåklocka är exempel på växter som kan planteras. Välj så långt det är möjligt svenska fröer.
Hur stor ska ängen vara?
Din äng behöver inte vara större än några kvadratmeter om du inte har plats för mer. Använd det du har möjlighet till. Men om du har plats så är en stor äng så klart ännu härligare för pollinatörerna!
Vilka platser lämpar sig för att anlägga en äng?
Du kan egentligen skapa en äng lite var som helst, men välj gärna en plats som är ljus och solig om det går. Jorden får som sagt inte vara för näringsrik. Om jorden är tung och lerig kan du "magra ur den" genom att blanda sand i jorden. Och om du vill omvandla en del av din gräsmatta till äng kan det vara bra att gräva bort det översta lagret av rötter och gräs, 10–20 centimeter.
Här har du tips på två olika sätt att fixa blomsteräng: en snabbare och en långsammare.
Det långsamma men lite bekvämare sättet att fixa blomsteräng
Vilken metod som lämpar sig bäst beror på hur marken ser ut idag. Om du har en mager gräsmatta som redan har inslag av olika blommande växter/"ogräs" (som till exempel rölleka och klöver) kan denna metod vara ett bra alternativ.
- 1Klipp inte din blivande äng med gräsklippare, utan slå den. Det ska bara göras en gång om året, tidigast i slutet av juli då växterna bildat frö. Använd då en lie, slåtterbalk eller röjsåg. Här kan du se hur man slår med lie.
- 2Låt skörden torka några dagar och frakta sedan bort den så att det inte ligger kvar och ger näring till marken: ängsväxter gillar mager mark. Om området dominerats av gräs tar du bort det direkt då du slagit det. Rester efter blommor lämnas kvar en vecka innan de tas bort så att blomfröna hinner falla till marken.
- 3Upprepa steg ett och två så kommer din äng förhoppningsvis att bli finare för varje år.
Så får du en blomstrande äng snabbt, men med mer jobb
Om du har en välgödslad gräsmatta bestående bara av olika slags gräs är den här metoden bättre. Det här är också för dig som vill att det ska gå ganska snabbt att få till något ängsliknande och inte räds lite extra jobb.
- 1Kratta gräsmattan så hårt att du river upp kala fläckar.
- 2Ta bort det upprivna gräset.
- 3Så ängsblommor på de gräsfria ställena.
Ett annat alternativ är att ta bort grässvålen helt.
Lycka till med din blomstrande äng!
Ladda ner växtskyltar att placera ut vid din bivänliga äng
Du kan välja mellan 3 olika motiv:
Bivänlig zon
Let it bee
Här matas bin!
Här hittar du instruktioner för hur du kan göra själva skylten. När du är klar glöm inte att ta kort och ladda upp det på dina sociala medier med #räddabina