Så odlar du utan gifter

För att skapa en trädgård fri från bekämpningsmedel finns det flera saker du kan göra. Här får du tips om hur du odlar giftfritt för bina och den biologiska mångfaldens skull – och din egen förstås!

Vårsolen skiner, och det är dags att börja odla! Men hur lyckas du få till en giftfri odling när till och med plantor som marknadsförs som "bivänliga" kan ha odlats med bekämpningsmedel som är farliga för bin och så farliga att de är förbjudna inom EU?

Misströsta inte, det finns alternativ! I stället för att köpa plantor som kan ha besprutats med bekämpningsmedel kan du så egna frön, ta sticklingar eller dela på plantor.

Här får du tips om hur du skapar en giftfri trädgård där både du och bina kan trivas:

Köp ekologiska plantor

Om du köper plantor till din trädgård, så välj ekologiska! När man odlar ekologiska växter är det inte tillåtet att använda naturfrämmande bekämpningsmedel eller konstgödsel. Då slipper du rester av bekämpningsmedel som kan vara farliga för bin och andra pollinatörer.

Fråga gärna i handeln efter ekologiska plantor, så hjälps vi åt att öka utbudet!

Så ett frö

Driv själv upp dina plantor från frö, så har du koll på hela processen. Välj helst ekologiska fröer, det finns på de flesta ställen som säljer frön!

Många växter kan man så från frön som hittas i naturen – eller i dina grönsaker. Här får du tips om hur du samlar in dina egna fröer:

Plantloppis eller plantbytardag

Så gärna extra många frön av samma sort och byt plantor med andra. Varför inte ordna en egen plantloppis med bivänliga växter?

Du kan också kolla efter plant- och fröbytardagar nära dig, kanske hittar du någon i Naturskyddsföreningens kalender.

Ta sticklingar och dela på växter

Genom att ta sticklingar får du enkelt fler exemplar av favoritväxten! Lavendel, kärleksört, pelargon, murgröna och petunia är växter som är lätta att lyckas med, men man kan ta sticklingar från nästan vilken växt som helst. Prova dig fram!

Självklart bör du se till att den du får sticklingar av inte heller har behandlat växten med bekämpningsmedel.

Så här tar du sticklingar:

  • Den bästa tiden är tidigt på våren, men det går bra ända fram till augusti-september.
  • Välj en gren med flera blad.
  • Skär av precis under en knopp eller ett blad som du sedan skär bort.
  • Låt ett eller ett par blad vara kvar.
  • Sätt sedan sticklingen i jord eller vatten så att rötterna kan utvecklas.
  • När rötterna vuxit ut kan sticklingen planteras om.

Om plantorna växt sig stora, har slutat blomma och blivit glesa i mitten, kan det vara dags att dela på dem så att de föryngras. Vissa blommor är svåra att ta sticklingar ifrån, men går lättare att dela. Dela på dina favoriter så får du plantor att sätta på nya ställen i trädgården. Eller byt plantor med en granne eller vän!

Så här gör du för att dela på plantor:

  • Vårblommande perenner ska man dela på hösten, och höstblommande perenner på våren.
  • Vattna igenom ordentligt innan du gräver upp, så att växten skadas så lite som möjligt.
  • Se till att du får med både knoppar och tillräckligt med rötter, och plantera så snart som möjligt på nytt ställe.

Slopa kemiska bekämpningsmedel

Självklart ska du skippa alla naturfrämmande bekämpningsmedel! De hör inte hemma i din trädgård.

I stället finns det många knep att ta till, du kan rensa för hand, täckodla, variera grödor och även fundera över om ogräsen kan få lite utrymme i en del av trädgården. Växter som mår bra är det bästa skyddet mot skadedjur och växtsjukdomar, så odla växter som trivs och passar bra i din trädgård.

Tänk på att en mångfald av insekter i din trädgård håller nere antalet oönskade gäster, nyckelpigor äter till exempel bladlöss.

Komposten

Alla trädgårdar behöver en kompost, det är trädgårdens hjärta. Med en egen kompost behöver du inte konstgödsel! Här får du råd och tips om hur du fixar en egen kompost:

Gödning

Undvik att använda konstgödsel! Det är inte bra för klimatet och bidrar till övergödning.

Jobba i stället med att cirkulera näringen i ett kretslopp genom att använda kompost. Du kan också tillföra nytt kväve genom att odla klöver eller andra växter som fixerar kväve från luften. Ett annat knep är att göra ett nässelvatten som ger jorden näring.

Här kan du läsa mer:

Odlingsjorden - odla utan torv

Om du också vill vara rädd om klimatet, ska du undvika att köpa jord. Jorden från affären innehåller nämligen oftast stora mängder torv, som är rik på kol. När våtmarker torrläggs för att bryta torv och när torven sedan bryts ner bildas växthusgaser.

Om du ändå köper jord, så välj ekologisk och torvfri jord. Du kan också blanda upp jorden med annat, till exempel lägga förmultnande material i delar av pallkragen.

Det bästa alternativet är ändå att fixa din egen odlingsjord, här kan du läsa mer:

Var rädd om alla daggmaskar och andra små djur som lever i jorden. Missa inte vår film om alla fascinerande småkryp som har sitt hem i jorden!

Bjud in vilda grannar

Nu har du en trädgård som är giftfri och som kan vara en fristad för bin, fjärilar daggmaskar, fåglar och många andra djur i din närhet.

Här får du tips om hur du bjuder in dina vilda grannar:

Visste du att det finns drygt 2,6 miljoner trädgårdar i Sverige? Om vi hjälps åt att odla utan gifter kan vi göra stor skillnad för den biologiska mångfalden!

Läs mer:

Bilden visar en stiliserad illustration med en gul bakgrund. I mitten finns en krukväxt i en enkel kruka. Växten har ett stort blad och en blomma som ser ut att vara gjord av ett dödskalle-motiv. En annan blomma, som ser ut att vara en bild i en bildram, hänger från en av växtens böjda stjälkar. Bildramen har ett hjärta i mitten. Under krukan syns fyra små dödskallar utspridda på marken. Designen är minimalistisk och använder endast svart och gult.

Rädda bina: stoppa gifterna!

”Bivänliga” växter som är farliga för bin, ska det vara så?

Skriv på uppropet!
Gillas av 5

Relaterat innehåll