Sammanfattning av partiledartalen i Almedalen
Naturskyddsföreningen analyserar partiledarnas tal i Almedalen 2023 ur ett klimat- och miljöperspektiv.
Linda Lindberg (Sverigedemokraterna)
Inte ett enda ord om klimat och natur, när Linda Lindberg från Sverigedemokraterna höll årets tal i Almedalen.
Johan Pehrson (Liberalerna)
Utrotningshotade böcker men inget om utrotningshotade arter i Johan Pehrsons Almedalstal.
Liberalerna gick till val på att vara borgerlighetens gröna röst. Men efter valet har partiet satt sig i en regering med betydligt svagare miljöpolitik.
Vi Liberaler lyssnar på forskningen, sa Johan Pehrson idag. Han sa också att vara liberal är ta ansvar för framtiden och vikten av ett starkt – och grönt - Europa. Samtidigt har den europeiska miljörörelsen precis gett det svenska ordförandeskapet bottenbetyg, framförallt för att regeringen motarbetat skarpa förslag för skydd av biologisk mångfald.
Det är välkommet att Johan Pehrson pratar om vikten av att bygga ut vindkraften. Men varför lyfter han bara elektrifiering som svaret på klimatkrisen. Han nämner inte heller naturkrisen trots att forskningen visar att kriserna måste lösas tillsammans. Vi hade förväntat oss mer av partiet som innehar miljöministerposten!
Ebba Busch (Kristdemokraterna)
Var är Kristdemokraternas omsorg om skapelsen och jorden vi lever på? Ebba Busch har precis talat i Almedalen.
Under förra årets Almedalstal talade Ebba Busch om den svenska jorden som ger oss liv och vikten av att hålla den vid liv. Men hon hade inga svar på vad hon och KD ville göra här och nu för att minska utsläppen.
Idag talade Ebba Busch om klimatet kopplat till nya arbetstillfällen. Och behovet av att bygga ett starkt svenskt energisystem där kärnkraften har ledartröjan.
Men hon tog inget helhetsgrepp om den enorma utmaning vi står inför, utan raljerade faktiskt över initiativ för att rädda klimatet.
Ebba Busch nämner inte behovet av att värna naturen för våra barns framtid. Eller de insatser som krävs för vända naturkrisen.
Hon pratar om individens handlingskraft som någonting positivt i flera frågor men när det kommer till viljan att ställa om för klimatet framställs det som någonting ångestfyllt.
Vi frågar oss: Var är Kristdemokraternas omsorg om skapelsen och jorden vi lever på?
Nooshi Dadgostar (Vänsterpartiet)
Har Vänsterpartiet tappat miljöfrågorna permanent? Nooshi Dadgostar har precis talat i Almedalen.
Vänsterpartiets ändrade fokus i klimatpolitiken kort inför valet 2022. Det lämnande inte bara avtryck i vår valgranskning utan även i deras egen eftervalsanalys. Trots att partiets politik för klimat och natur är förhållandevis ambitiös har partiet inte märkts av värst mycket i debatten under det senaste året.
Under förra årets tal i Almedalen dröjde det till slutet innan Nooshi Dadgostar lyfte miljöfrågorna. Hon beskrev då klimatkrisen som en utmaning vi inte stått inför tidigare, en utmaning som kräver ett kraftfullt svar från politiken.
Årets tal innehöll få positiva överraskningar. Det att bra att Dadgostar säger att klimatet handlar om ett samhällsbygge. Och att hon understryker vikten av järnvägens roll i det bygget.
Klimatfrågan är betydligt större än så och definitivt inte begränsad till Sveriges gränser. Dadgostar missar helt det globala perspektivet. Krisen för naturen och biologisk mångfald nämndes inte alls.
Med tanke på kritiken när Vänsterpartiet prioriterade ner klimat- och miljöfrågorna hade vi hoppats på att Dadgostar gett frågorna ett betydligt större utrymme i årets tal.
Muharrem Demirok (Centerpartiet)
Centerpartiet uppvisade ett relativt starkt klimatengagemang inför valet förra året men hade färre förslag för att skydda natur och gynna biologisk mångfald. Sedan valet har partiet bland annat kritiserat regeringens klimatpolitik och har lyft fram egna förslag om att driva på för energieffektivisering och skattelättnader för biodrivmedel.
Vad hände med klimatförslagen och var är naturkrisen? Muharrem Demirok har precis talat i Almedalen.
Annie Lööf lade en betydande del av sin talartid på miljöfrågorna under förra talet i Almedalen. Hon målade upp en positiv vision om ett grönare Sverige efter omställningen och nämnde flera konkreta förslag, kopplat till klimat både på nationell och internationell nivå.
I årets tal ägnade Muharrem Demirok en kort del åt klimatkrisen och då med ett stort fokus på den svenska landsbygden. Demirok lyfter hur klimatkrisen slår mot oss här i Sverige idag.
Men han ger en snäv bild av hela den klimatomställning som faktiskt behövs och pratar bara om biobränslen som lösningen. Demirok nämner inte heller biologisk mångfald eller naturkrisen.
Vi hade förväntat oss mer av Centerpartiet som tidigare varit en stark röst i klimatdebatten!
Magdalena Andersson (Socialdemokraterna)
Kommer Socialdemokraterna öka trycket i miljöarbetet? Magdalena Andersson har talat i Almedalen.
Inför valet förra året var vi både förvånade och oroliga över att Sveriges största parti inte fokuserade mer på natur- och klimatkrisen. Sedan dess har partiet kritiserat regeringen för att dess politik beräknas leda till ökade utsläpp, men vi har förväntat oss mer. Som oppositionsparti har Socialdemokraterna inte varit särskilt synliga i miljö- och klimatdebatten. Framförallt så har det saknat egna kraftfulla förslag.
I Almedalen 2022 lyfte Magdalena Andersson klimatomställningen som en av Socialdemokraterna tre prioriteringar inför valet. Så mycket mer i detalj än så sa hon inte dock inte.
I det tal som vi nyss hörde lyfter Magdalena Andersson däremot fram både klimatkrisen och vikten av att skydda värdefull natur. Hon talade om nödvändigheten av att agera nu, att en nedmontering av den svenska klimatpolitiken kommer med ett pris som betalas av framtida generationer.
Magdalena Andersson talade om de som redan nu drabbas av klimatkrisen. Om torkan, om skördar som uteblir och om klimatflyktingar som tvingas lämna sina hem för att överleva.
Hon menade att omställningen är avgörande för våra barn och unga, för att de ska få en framtid värd att tala om. Nu är det upp till bevis med konkreta förslag och tydliga ställningstagande i politiken.
Märta Stenevi (Miljöpartiet)
Tiden har runnit ut och klimatkrisen är ett faktum. Märta Stenevi har precis talat i Almedalen. Ett tal som underströk allvaret och vikten av att vi orkar se krisen vi befinner oss i.
Även inför valet förra året visade Miljöpartiet att de tar klimat- och naturkriserna på allvar.
Klimatdebatten har det senaste året i hög utsträckning präglats av energipriser. Miljöpartiet har som enda riksdagsparti stått fast vid att inte subventionera fossila bränslen. Och partiet har vid flertalet tillfällen varit starkt kritiska till flera av regeringens politik inom klimat och miljö.
Miljöpartiets tal under Almedalen förra året innehöll många konkreta förslag kopplade till klimat och miljö. Bland annat ett stopp av försäljningen av nya bensinbilar 2025, slopade fossila subventioner och fortsätta med satsningar på hållbara industrier.
Årets tal innehöll däremot få konkreta politiska förslag för att möta kriserna. Men klimatkrisen var närvarande under hela talet och en återkommande fråga. Stenevi lyfte bland annat hur krisen slår olika globalt, hur urfolk drabbas, vikten av utbyggnad av järnvägen och billig kollektivtrafik dessutom investeringar i förnybar energi.
Stenevi lyfter naturkrisen och förlusten av biologisk mångfald. Men dessa frågor fick för lite utrymme i talet. Sammanfattningsvis var det ett tal som tog klimatkrisen på allvar.
Ulf Kristersson (Moderaterna)
Var är moderaternas politik för att möta naturkrisen? Ulf Kristerssons tal i Almedalen fokuserade på kärnkraft och fossilfri energi.
Redan innan valet 2022 såg vi att Moderaterna hade mycket låga miljöambitioner. Och partiet lyfte i princip bara kärnkraft som lösningen på klimatfrågan i valrörelsen.
Som statsminister har Ulf Kristerssons tillsammans med regeringen bland annat lagt ner Miljödepartementet, stoppat reseavdraget och kraftigt skurit ner miljöbudgeten. Och vid flera tillfällen har regeringen agerat mot miljöns intresse i EU.
Sist Ulf Kristersson talade i Almedalen fokuserade på vad han själv beskrev som “verkliga problem för vanliga människor”, helt utan att nämna kriserna för klimat och biologisk mångfald.
Det gjorde han inte heller den här gången. Tvärtom försvarade han att regeringen pausat den viktiga miljöprövningen av vattenkraften och hävdar att han räddat den kraft som finns kvar. Det finns ingenting som säger att Sveriges energiförsörjning står och faller med den småskaliga vattenkraften som inte klarar miljökraven. Däremot hotar den fisken i våra vattendrag och spär på naturkrisen ytterligare.
Som väntat nämnde han kärnkraft och sänkta drivmedelspriser. Ulf Kristersson lyfte även att regeringen drivit på utbyggnaden av den havsbaserade vindkraften, vilket är bra.
Han lyfter att Sverige som ordförandeland fört i hamn ett av världens mest ambitiösa klimatpaket, ett paket som är jätteviktigt för EU:s klimatarbete. Men det är också så att regeringen inte velat släppa fram viktiga gröna förslag som restaureringslagen och förordningen om minskade utsläpp av växthusgaser från markanvändning.
Sammanfattningsvis hade vi velat se att Kristersson visar vägen framåt med konkreta förslag som gör skillnad idag och på lång sikt för klimat- och naturkriserna. Det saknas från Moderaterna.