Silverfalken 2024: Naturskyddsföreningen hyllar naturskyddare
Naturskyddsföreningens pris Silverfalken delas ut till medlemmar med djupt engagemang för naturen och stark drivkraft i arbetet med att värna miljön. I år går utmärkelsen till fyra personer.
Genom Silverfalken vill Naturskyddsföreningens riksstyrelse uppmärksamma ideella krafter inom föreningen som varit verksamma under mycket lång tid eller gjort något speciellt för föreningen. Under Naturskyddsföreningens rikskonferens 2024 fick fyra naturskyddare ta emot Silverfalken – läs mer om dem här:
Barbro Nordenhäll, mångfacetterad eldsjäl
Barbro Nordenhäll har ett omfattande, mångfacetterat och välkomnande engagemang i Naturskyddsföreningen.
Läs om Barbros otroliga engagemang
Barbro har under många år varit ordförande för Naturskyddsföreningen i Karlskoga och genom sitt engagemang har hon tillsammans med andra aktiva utvecklat en rik och mångsidig verksamhet. Det kan handla om att sysselsätta skollediga ungdomar, återbruka varor, driva studiecirklar, ge ut en tidning, leda natursnokar eller förvalta naturområden såsom Fjärils- och humleträdgården på Sågholmen.
Som ordförande har Barbro verkat för att kretsen ska erbjuda många slags aktiviteter och stöttar gärna nya idéer och förslag för att öka allmänhetens intresse för naturskydd. Genom verksamhetens bredd vänder sig kretsen till många olika målgrupper och lockar såväl medlemmar som icke-medlemmar.
Barbro har skapat för föreningen värdefulla kontakter med representanter i både samarbetsorganisationer och kommunen och har vid otaliga tillfällen representerat kretsen utåt. Hon har också varit en drivande kraft bakom Karlskogas klimatnätverk som är mycket aktivt.
Genom detta inbjudande arbete har Barbro öppnat ögonen på såväl gammal som ung för naturens alla mirakel.
Tack Barbro för ditt otroliga engagemang!
Lena Nilsson, vägvisare i ledarskap
Lena Nilsson har ett långt och framgångsrikt arbete med ledarskap och föreningsutveckling i Naturskyddsföreningen.
Läs om Lenas viktiga arbete
Lena har under många år suttit som ordförande för Naturskyddsföreningen i Göteborg, en av landets största kretsar. Hon har systematiskt arbetat med att bygga upp och upprätthålla nära kontakt med kretsens intressegrupper och tagit initiativ till ett nätverk med storstadskretsar. Lena har också tagit fram en föreningsutbildning för nya medlemmar som ger en introduktion till kretsen, Naturskyddsföreningen i stort och hur man kan engagera sig.
Under Lenas ledarskap, som kännetecknas av att göra saker tillsammans och i samverkan, utvecklade Göteborgskretsen levande intressegrupper inom många olika områden och en stark kommunikation och närvaro på sociala medier. Hennes arbete med att skapa förutsättningar för ideellt engagemang utgör ett exempel som är väl värt att uppmärksamma och sprida.
Tack Lena för ditt ovärderliga arbete som lyfter hela vår förening!
Per Jiborn, verkar i naturens tjänst
Per Jiborn har med engagemang, kunskap, nytänkande och ledarskap stärkt Naturskyddsföreningen och byggt förutsättningar för förändring.
Läs mer om Pers outtröttliga arbete för skogen
Via ett tidigt engagemang i Fältbiologerna och många års arbete inom ekoturism har Per nu vänt sitt fokus mot Götalands skogar. Med bas i Kalmar länsförbund samlar han skogsaktiva i kretsar och länsförbund i södra Sverige för att hitta och utveckla effektiva sätt att skydda värdefull skog och främja naturnära skogsbruk. Parallellt med detta verkar han för att Hornsö ekopark ska omvandlas till en nationalpark.
En röd tråd i Pers engagemang är en strategisk vision som knyter ihop återskapande och bevarande av värdefull natur med landsbygdsutveckling genom besöksnäring och ekoturism. Det öppnar för ny dialog och samverkan med aktörer utanför Naturskyddsföreningen.
Stort tack för ditt outtröttliga arbete!
Sophie Tranborg, inspiratör för barn och deras familjer
Sophie Tranborg är en fantastisk inspiratör för Natursnokarna och hela Naturskyddsföreningen.
Läs om Sophies ovärderliga insatser
Sophie är en drivande kraft bakom ett mångårigt arbete med Natursnokarna i Trelleborg. Kretsens natursnoksverksamhet, med bland annat grodor, fåglar och friluftsmatlagning på programmet, har lockat många barn och deras vuxna att upptäcka naturen tillsammans under det senaste decenniet, och den 5 maj 2024 är det 10-årsjubileum i Smyge kärr.
Sophie driver inte bara en natursnoksgrupp i den egna kretsen. Som snoklok har hon därutöver inspirerat flera andra kretsar att starta egna familjeverksamheter. Genom Sophies engagemang har över tusen barn och deras vuxna fått möjlighet att upptäcka naturen tillsammans.
Stort tack för ditt ovärderliga engagemang!
Det här är Silverfalken
Utmärkelsen Silverfalken, i form av en silvernål, delas ut till ideella krafter inom föreningen som varit verksamma under mycket lång tid eller gjort något speciellt för föreningen. Silverfalken kan också delas ut för att uppmärksamma en kreativ innovation.