Sju sätt att avgifta barnrummet
Se över mattor och möbler och förvara tv-spelet i ett annat rum än det barnet sover i. Välj miljömärkt när det går. Så här rensar du barnrummet från farliga kemikalier.
1. Leksaker är hårt reglerade sedan 2015
Eftersom barn är extra känsliga för farliga kemikalier är leksaker extra hårt reglerade och farliga kemikalier är förbjudna. Men så har det inte alltid varit: den nuvarande lagstiftningen kom 2015. Äldre leksaker i plast kan innehålla hormonstörande mjukgörare, det kan finnas flamskyddsmedel i gosedjur eller bly i elektroniska leksaker. Så tänk till en extra gång innan begagnade leksaker hamnar i barnens händer. Leksaker som går bra att ärva är t.ex. pussel, träjärnväg och Lego.
2. Pysselmaterial som funkar för barn
Tänk på att pyssel som målarfärg och lim inte alltid är tänkt att användas av barn och därför inte har samma stränga krav som leksaker. Pyssel som tydligt riktar sig till barn ska följa samma regler som leksaker, så välj dessa i första hand. Att pyssla med “skräp” är roligt, men välj ut “skräp” som är ofarliga. Livsmedelsförpackningar och material från naturen är ok, medan elektronik och byggmaterial som målarfärg, isolering och kabelrör.
När det kommer till smink, så innehåller även smink för barn farliga ämnen. Det bästa är att hitta andra sätt för barnet att leka och klä ut sig. Bra Miljöval ger råd om hur man kan tänka kring barn och smink.
3. Undvik elektronik som leksaker
De flesta barn gillar att titta på TV, leka med mobiler och spela dataspel. Men tänkt på att elektronik ofta innehåller farliga kemikalier, som t.ex. flamskyddsmedel. Låt inte barnen stoppa mobiler eller fjärrkontroller i munnen och undvik att ha elektronik i barnens sovrum. Bra ventilation eller ett snabbt korsdrag renar luften.
4. Möbler kan vara behandlade med flamskyddsmedel
Många möbler har smutsavvisande behandling som tyvärr ofta innehåller PFAS. Dessa ämnen är inget man vill ha i ett barnrum. Då är det bättre med möbler som har avtagbara och tvättbara överdrag. Begagnade möbler är ett bra val, så länge man skippar stoppade möbler från 1960-2000, eftersom dessa troligen innehåller flamskyddsmedel som är förbjudna idag. Välj miljömärkt när det går. Nyinköpta möbler och madrasser bör vädras innan användning. När du köper nya möbler, fråga tillverkaren om de innehåller några värstingämnen. Läs mer om din rätt att få veta vad sakerna du köper innehåller.
5. Välj tvättbara textilier
Välj miljömärkt och tvätta innan användning. Skippa heltäckningsmattan, som ofta är behandlad med smutsavvisande PFAS. Dessutom är de flesta heltäckningsmattor gjorda av polyester och polyamid, som ger ifrån sig mikroplaster. Välj tvättbara mattor och överdrag till möbler.
6. Välj Svanenmärkta väggar och golv
Välj Svanenmärkt målarfärg och Svanenmärkt golv, trä eller parkett. Vänta gärna ett par dagar innan barnet flyttar in i ett nyrenoverat rum och vädra regelbundet.
7. Kläder och skor – välj begagnat eller miljömärkt
Begagnade kläder är bra, eftersom de har tvättats så många gånger att de inte innehåller rester av kemikalier. Köp gärna miljömärkta kläder om du ska köpa nytt, och se till att tvätta nya kläder innan ditt barn använder dem. Skippa polyester som avger mikroplast. Försök att hitta vattentäta kläder och skor utan PFAS, och skinnskor med miljömärkning.
Bli medlem och stöd arbetet för en giftfri vardag!
Som medlem i Naturskyddsföreningen är du med och stöder arbetet för att förbjuda farliga kemikalier och miljögifter.
Naturskyddsföreningen arbetar för att:
- skärpa lagar och regler så att farliga kemikalier förbjuds och inte hamnar i vår natur
- förbjuda alla PFAS (en grupp extremt mycket svårnedbrytbara och hälsofarliga ämnen) och sänka åtgärdsgränsen för PFAS i dricksvatten)
- få på plats bättre lagstiftning och ekonomiska styrmedel för att minska användningen av skadliga bekämpningsmedel.
Utöver ditt värdefulla stöd ger ett medlemskap dig vår medlemstidning Sveriges Natur, tillgång till gratis aktiviteter, rabatt på tågresor med SJ och mycket mer.