Slutreplik: Satsa på järnväg och bryt bilberoendet

I en replik till vår debattartikel i Göteborgs-Posten påstår Magnus Jacobsson (KD) att Naturskyddsföreningen missförstått regeringens politik på transportområdet, men ger inga konkreta exempel på vad vi skulle ha missförstått. Det skriver Naturskyddsföreningen i en slutreplik.

Föreningens åsikter grundar sig på en analys av dagens transportsystem och det framtida transportsystem som miljön kräver.

I motsats till artikelförfattaren ser Naturskyddsföreningen att planeringen och finansieringen av infrastruktur sätter olika trafikslag emot varandra. Det är en begränsad summa pengar som ska satsas och det gäller att satsa rätt.

Ända sedan andra världskriget har det satsats enormt mycket mer på väg än på räls i Sverige. De obalanserade satsningarna har planerat in Sverige i ett djupt bilberoende. Prioriteringarna har gjort skolvägen farlig, städerna till asfaltsöknar, och landsbygdsborna har fått se sina tågstationer stänga. Förutom att miljön och klimatet tar stryk av biltrafikens avgaser, dör människor av farliga partiklar som slits från bildäcken och fastnar i våra lungor. Naturen asfalteras med parkeringsplatser, styckas upp av bilvägar och dränks i vägbuller.

I den nationella planen för infrastrukturen investeras totalt 1 200 miljarder i vägar och järnvägar. Hälften går till underhåll och andra hälften till nyinvesteringar.

Pengarna till underhåll fördelas så att 354 miljarder går till väg medan järnvägen får nöja sig med 210 miljarder. Med nuvarande förslag för underhållet kommer järnvägen att vara nästan lika sliten och problemfylld år 2037 som idag.

Anledningen till att järnvägen inte får mer pengar är att Trafikverket bedömer att de inte klarar av att genomföra mer underhåll än så på järnvägen. Det är inte rimligt. I det här läget måste politiken höja kraven på Trafikverket att ta fram en plan för hur järnvägarna i vårt land med innovativa metoder kan vara nyrustade år 2037, precis som vägarna beräknas vara då.

Pengarna som är riktade till nybyggnation är ännu inte fördelade mellan väg och järnväg. Hur de 600 miljarderna ska fördelas beslutas våren 2026. Då kommer regeringen oundvikligen att tvingas sätta olika trafikslag emot varandra. Naturskyddsföreningen har analysen och rekommendationen klar. Regeringen bör satsa på att bygga nya järnvägar. I verkligheten måste bilberoendet brytas, och vi har mycket att vinna på det.

Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen

klippor, glädje, hopp, havsklippor, blå himmel,

Ge en gåva till klimatet

Vi kan fortfarande bromsa klimatförändringarna! Bidra till arbetet för att skapa en tuffare klimatpolitik och för att visa vägen mot hållbar förnybar energi.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll