Strandskyddsutredningens förslag försvagar strandskyddet kraftigt

Naturskyddsföreningen är mycket kritisk till strandskyddsutredningens förslag som innebär att stora strandområden förlorar sitt skydd. Dessutom kommer Sverige att få mycket svårare att uppnå våra miljökvalitetsmål och friluftsmål. Naturskyddsföreningen tycker att det är viktigt att skyddet skärps i starkt exploaterade områden. Vi vill också att strandskyddet utökas med ett tredje syfte som fokuserar på att skydda mot de negativa effekterna av ett förändrat klimat.

Sommaren 2019 fick strandskyddsutredningen i uppdrag att utreda hur strandskyddet kan göras om i grunden så att det blir mycket lättare att bygga strandnära på landsbygden. Strax före årsskiftet 2020 lämnade utredningen sitt betänkande Tillgängliga stränder – ett mer differentierat strandskydd (SOU 2020:78) till Miljödepartementet. Om förslagen som presenteras av utredningen blir verklighet innebär det ett kraftigt försämrat skydd för våra stränder.

Naturskyddsföreningen är i sitt remissvar mycket kritisk till strandskyddsutredningens förslag.  

Utredningen föreslår bland annat:

Exploatering av stränder och antalet dispenser ökar

Naturskyddsföreningen är mycket oroad över vad som kan bli effekten om strandskyddslagstiftningen ändras så som utredningen föreslår. Om skyddet försvinner vid många stränder och strandområden som hittills varit oexploaterade bebyggs riskerar tillgången till stränder för bad och friluftsliv som idag är en viktig del av allemansrätten att begränsas. Dessutom försvinner viktiga livsmiljöer för många växter och djur. När strandskyddet infördes på 1950-talet var det för att se till att det skulle finnas fria stränder för allmänheten att promenera, bada och fiska vid. Trots detta har exploateringen av stränder fortsatt och antalet dispenser ökar för varje år. Strandskyddsutredningens förslag riskerar att snabba på denna utveckling ytterligare.  

Vi behöver skydda mer natur – inte mindre 

Det är extra uppseendeväckande att strandskyddsutredningen lägger fram förslag som innebär stora nedskärningar i Sveriges naturskydd i en tid då vi istället borde öka andelen skyddad natur i för att rädda den biologiska mångfalden. Förslagen leder dessutom till att Sveriges förmåga att stå emot klimatförändringarna försämras eftersom orörda stränder utgör en viktig buffertzon vid de skyfall och översvämningar som förväntas bli följden av ett förändrat klimat. Idag står det inskrivet i strandskyddslagstiftningen att strandskyddet är till för trygga allmänhetens tillgång till stränder och skydda växt- och djurliv. Naturskyddsföreningen föreslår i sitt remissvar att strandskyddet utökas med ett tredje syfte som innebär att strandskyddet även är till för att skydda mot negativa effekter av klimatförändringarna.  

Det här framhåller vi i vårt remissvar: 

Pojke, klippor, skärgård, hav, havet, havsklippor, sommar, bad,

Stöd våra hotade vatten!

Hav och sjöar är livsviktiga för vår överlevnad. Bidra till vårt arbete för en tuffare miljöpolitik och skydd av känsliga arter, kuster och havsområden.

Ge en gåva
Gillas av 3

Relaterat innehåll