Svenska kyrkans skogsutredning: Kyrkan och skogen – Ansvar, handling och hopp

Naturskyddsföreningens yttrande över Svenska kyrkans skogsutredning (SKU 2004:02): Kyrkan och skogen - Ansvar, handling och hopp.

  • Naturskyddsföreningen är mycket positiv till utredningens förslag som helhet och menar att utredningen har tagit ett helhetsgrepp kring hållbarhetsutmaningarna med kyrkans skogsförvaltning, där alla dimensioner av hållbarhet beaktas. Föreningen menar att utredningen har en stor potential att göra Svenska kyrkan till ett verkligt föredöme för hållbar skogsförvaltning i Sverige.
  • Naturskyddsföreningen tillstyrker samtliga förslag till förändringar i kyrkoordningen. Det är mycket bra att ändringar har föreslagits i kyrkans regelverk med skrivningar om stärkt skydd för biologisk mångfald, förbättrad uppföljning och tillsyn, ökad lokal delaktighet, mm. En av de viktigaste ändringarna är att nuvarande skrivning om högsta möjliga totalavkastning utgår. Detta är avgörande för att kyrkan ska kunna ställa om till en mer hållbar förvaltning av kyrkans skogar.
  • Naturskyddsföreningen tillstyrker förslaget om införlivande av fritt och informerat samtycke (FPIC) för det samiska urfolket i kyrkoordningen. Vi menar att denna förändring är helt nödvändig för att kyrkan ska kunna leva upp till sin ursäkt till samerna.
  • Naturskyddsföreningen stödjer helt förslaget om att inrätta ett råd för markförvaltning. Detta är ett viktigt steg för att kunna införliva utredningens förslag i praktiken. Ett råd kan också arbeta för att ena meningsskiljaktigheter som idag finns om tillståndet för den biologiska mångfalden i kyrkans skogar. Ett råd kan också, beroende på hur det utformas, underlätta för stiftens planering och säkerställa att man riktar sina resurser rätt.
  • Det är bra att utredningen föreslår en ökning av avsättningar till 20 procent av den produktiva skogen. Naturskyddsföreningen anser dock att utredningen bättre hade kunnat följa forskningen samt internationella mål och åtaganden och föreslå att kyrkans ska avsätta 30 procent av den produktiva skogsmarken för skydd av biologisk mångfald och kolinlagring till 2030.
  • Naturskyddsföreningen är mycket positiv till förslaget om att ställa om en stor del av skogsbruket till naturnära metoder och stöder utredningens förslag om de preciserade komponenterna av anpassning. Däremot är föreningen tveksam till utredningens förslag på uppdelningen i specifika och preciserade metoder för detta och förordar att EU-kommissionens principer för naturnära skogsbruk blir styrande.
  • Naturskyddsföreningen menar att utredningen skyndsamt behöver beslutas och genomföras i sin helhet så att kyrkan kan gå från ord till handling avseende en hållbar skogsförvaltning. Detta är en fråga som i hög grad handlar om trovärdighet.
mossa, skog, stam, gammal skog, död ved, övervuxen, trädstam, grön, grönt,

Hjälp oss skydda skogen!

Stöd arbetet för våra naturskogar och en skogspolitik som tar hänsyn till skogens alla värden.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll