5 områden där Sverige kan visa ledarskap i miljöpolitiken
Sverige bär en stark tradition av ledarskap inom många miljö- och utvecklingsfrågor, men på senare tid har det brustit på flera viktiga områden. Samtidigt som Sverige står värd för FN:s miljökonferens Stockholm+50 finansierar regeringen flyktingmottagandet genom att skära ner på klimatbiståndet och agerar bromskloss i EU:s arbete för att skydda världens skogar.
50 år efter FN:s första miljökonferens, Stockholmskonferensen, samlas återigen ledare från hela världen i Stockholm för konferensen Stockholm+50. Som värd för mötet vill Sverige leva upp till konferensens tema, att ta globalt ledarskap inom miljöfrågor och internationellt utvecklingssamarbete. Samtidigt uppvisar Sverige brister i ledarskap inom flera viktiga områden.
Ett färskt exempel är regeringens förslag om att använda 9,2 miljarder kronor av svenskt bistånd för att betala mottagandet av ukrainska flyktingar i Sverige. Självklart ska Sverige ta emot de människor som tvingas fly undan krig och kris, men att bekosta flyktingmottagandet genom att skära ner på biståndet är varken att visa ledarskap eller solidaritet. Det är att låta utsatta människor i andra delar av världen betala för krigets konsekvenser. Nedskärningarna slår hårt mot utvecklingssamarbetet inom många områden, inte minst mot miljö- och klimatsatsningar.
Ett annat exempel är Sveriges agerande i skogsfrågor i EU. Under flera år har EU försökt arbeta fram lagar för att skydda världens skogar, bland annat genom att stoppa import av varor som orsakar avskogning i Amazonas. Lagarna skulle vara viktiga för både klimatet och den biologiska mångfalden, men trots det har Sverige agerat för att urvattna förslagen. Orsaken är att regeringen vill undvika regleringar av det svenska skogsbruket.
Om Sverige på allvar vill visa ledarskap inom klimat och miljö kan regeringen inte agera bromskloss i viktiga frågor. Regeringen bör stoppa nedskärningarna inom biståndet och agera för att skydda världens skogar inom EU.
Naturskyddsföreningen efterlyser djärva och ambitiösa åtgärder för att skydda och återställa den biologiska mångfalden, mildra klimatförändringar och säkerställa mänskligt välbefinnande.