Undvik farliga kemikalier i dina kläder

Det är praktiskt med smuts- och vattenavvisande plagg, men ofta innehåller dessa textilier gifter som vi vill undvika. Andra textilier att se upp med om du vill slippa farliga kemikalier är plagg som sägs vara antibakteriella eller luktfria.

Här är kläderna som du bör undvika:

1. Antibakteriella kläder – onödigt, giftigt och dåligt för hälsan

Undvik kläder som marknadsförs som luktfria eller antibakteriella. De kan vara behandlade med ämnen som är skadliga för både dig och miljön.

Antibakteriella ämnen (biocider) tillsätts i textil för att förhindra bakterietillväxt, till exempel för att motverka svettlukt i en strumpa. De är inte bara giftiga för bakterier, utan kan potentiellt innebära en hälsorisk för dig som använder plagget. Vidare kan de skapa antibiotikaresistens och skada vattenlevande organismer om de hamnar i våra vattendrag. Det har dessutom visat sig att biocidbehandlade kläder snabbt tappar sin effekt eftersom ämnena tvättas ur.

De antibakteriella kläderna tycks inte ens fungera

Kemikalieinspektionen gjorde 2015 ett test av hur bra dessa kläder i verkligheten fungerar mot bakterier och kunde då se att 1/3 av de testade kläderna inte hade någon antibakteriell effekt alls ens i nyskick, och att 2/3 inte hade någon antibakteriell effekt kvar efter 10 tvättar. 

Silver rakt ut i avloppet

Silver är ett exempel på verksamt ämne som används i antibakteriella textilier. Vid ett test utfört på uppdrag av Svenskt Vatten 2018 försvann mellan 30 och 90 procent av silvret ut i avloppet efter tio tvättar av de behandlade kläderna. Läs mer hos Svenskt Vatten.

2. Vatten- och smutsavvisande impregneringar 

PFAS-ämnen används både i impregneringar och membran. Flera företag har nu ersatt dem med bättre alternativ, men de förekommer fortfarande i handeln. Fråga i butiken om plagget du ska köpa är fluorfritt!

PFAS är ett samlingsnamn på en grupp industritillverkade ämnen som används i allt från textilimpregnering till skönhetsprodukter och brandskum. Dessa ämnen bryts ner extremt långsamt (om alls) när de hamnar i miljön.  

3. Strykfria plagg kan innehålla formaldehyd 

Var vaksam om det står att ett plagg är strykfritt eller om det har behandlats för att bli mjukare eller styvare. Vid sådana behandlingar kan formaldehyd vara en av de kemikalier som använts. Formaldehyd är allergiframkallande och misstänks kunna orsaka cancer och bör därför inte få förekomma i kläder. Från 1 november 2020 har ett nytt lagkrav tträtt i kraft inom EU som begränsar halterna i kläder, textil och skor. (Det innebär dock inget totalförbud.) Köper du Bra Miljöval-märkta kläder slipper du helt att bli utsatt för formaldehyd.

4. Plastiga PVC-tryck kan skada reproduktionen

Plastiga tryck som finns på till exempel sportkläder kan bestå av plastisolfärg som är en PVC-baserad färg. För att tillverka PVC används vinylklorid som är ett cancerframkallande ämne som kan innebära en hälsofara för de som arbetar i produktionen. För att göra PVC-plasten mjuk används ofta ftalater som också kan påverka dig som använder plagget. Ftalater kan påverka förmågan att få barn.

På grund av problemen med PVC och ftalater så är många tryckfärger idag tillverkade av andra material, vilket innebär att alla plastiga tryck inte är farliga.

5. Oekologisk bomull är den mest besprutade fibern

Välj bort plagg som består av konventionell bomull eftersom det kan innebära att stora mängder bekämpningsmedel och insektsmedel har använts i bomullsodlingen. Många av de kemikalier som används är miljö- och hälsofarliga. De påverkar framförallt de personer som arbetar ute på fälten och den omgivande miljön, men det kan också finnas spår av jordbrukskemikalier i det färdiga plagget.

Köp allra helst miljömärkta plagg (till exempel Svanen eller GOTS), då har man granskat och begränsat användningen av farliga kemikalier genom hela tillverkningen, från fiber till färdig produkt. 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 7

Relaterat innehåll