Vad hoppas vi ska hända på COP27?
Årets COP som äger rum i Sharm El-Sheikh, Egypten har fokus på hur rika länder ska leva upp till befintliga löften om finansiering av klimatåtgärder och hur skador och förluster vid exempelvis extremväder ska finansieras. Det här hoppas vi världens ledare ska komma fram till:
Vad är COP27?
COP står för conference of the parties, ungefär “konferens mellan parterna” och är den förkortning som i vardagligt uttryck används för att benämna FN:s årliga klimatkonferens. Siffran kommer från att det var det 27e året som klimatkonferensen anordnades.
Under COP samlas världsledare, forskare och organisationer för att diskutera frågor om miljön och klimatet och inte minst – för att förhandla fram lösningar och åtgärder. I år hålls mötet i Sharm El-Sheikh, Egypten.
Den första konferensen hölls 1995 i Berlin. Tidigare konferenser har bland annat resulterat i Kyotoprotokollet 1997 och Parisavtalet 2015.
Det här står på spel
De senaste IPCC-rapporterna visar att klimatförändringarna redan påverkar alla delar av världen och att dess effekter är allvarligare än väntat. Med antagna policys väntas en höjning på 2,8 grader till år 2100. Kraftiga och snabba utsläppsminskningar är helt avgörande för att nå 1,5-gradersmålet!
IPCCs senaste rapporter visar att internationella åtgärder för utsläppsminskningar är otillräckliga och att globala utsläpp fortsatte att öka mellan 2010 och 2019. De globala utsläppen måste minska med minst 43% (jämfört med 2019 års nivå) senast till år 2030 och nå nollutsläpp år 2050 för att världen ska ha en rimlig chans att nå 1,5-gradersmålet.
Rika länder måste leva upp till befintliga löften
De länder och grupper som har bidragit minst till klimatkrisen är de som påverkas mest av klimatförändringarnas effekter. Därför är det viktigt att alla insatser för att minska klimatförändringarna guidas av principerna för mänskliga rättigheter.
Sverige och andra höginkomstländer bär ett historiskt ansvar för att gå i spetsen för den omställning som behövs! Vi behöver se till så att låginkomstländernas ska klara av klimatanpassning och samtidigt kunna växa sina ekonomier på ett hållbart sätt.
Detta behöver COP27 leverera
COP27 måste leverera höjda ambitionsnivåer och faktiska åtgärder för utsläppsminskningar, anpassning, skador och förluster baserat på jämställdhet, mänskliga rättigheter och principen om gemensamma men olikartade ansvar. Sverige och EU bär ett stort ansvar för att driva förhandlingarna framåt och vi förväntar oss att Sverige driver på för högsta möjliga ambition, både inom EU och i bilaterala samtal med andra länder. Inom följande åtta områden har vi höga förväntningar på mötet och på Sveriges och EU:s agerande:
Höjda ambitioner för utsläppsminskningar
De globala utsläppen måste minska med minst 43% jämfört med 2019 års nivåer senast till år 2030 och nå nollutsläpp år 2050 för att kunna nå 1,5-gradersmålet. COP27 måste resultera i ökade ambitionsnivåer som leder till verkliga åtgärder i linje med 1,5-gradersmålet. Klimatomställningen måste ske på ett rättvist och inkluderande sätt.
Samstämmighet i arbetet för klimat och biologisk mångfald
COP27 måste uppmärksamma att friska ekosystem är en förutsättning för en god kolinlagring i skog, mark och vatten. Att biologisk mångfald skyddas, restaureras och brukas hållbart. Naturbaserade lösningar praktiseras redan av urfolk och lokalsamhällen och deras kunskap och praxis måste erkännas.
Anpassningsåtgärder
I takt med att effekterna av klimatförändringarna blir allt värre och tydligare ökar behovet av anpassningsåtgärder. Länder bör så snart som möjligt färdigställa och genomföra sina nationella handlingsplaner för klimatanpassning. Fördelningen mellan finansiering för utsläppsminskningar och anpassningsåtgärder har länge varit obalanserad. På COP26 i Glasgow lovade länder att fördubbla finansieringen till anpassning till år 2025 (jämfört med 2019 års nivåer).
Skador och förluster
Det finns i nuläget ingen finansiering under UNFCCC för skador och förluster. Skador och förluster till följd av klimatförändringarna sker här och nu och det är av högsta vikt att detta uppmärksammas på COP27 och att det beslutas om tydliga mekanismer och finansiering för detta. Låginkomstländer och stora delar av civilsamhället driver på för en separat finansieringsfacilitet för skador och förluster. Dessa parter och aktörer måste lyssnas till på COP27.
Klimatfinansiering
Löftet om 100 miljarder dollar årligen har hittills inte infriats. Systemet för klimatfinansiering har utöver detta genomsyrats av en del komplikationer: oklara definitioner, låg transparens och en obalans mellan finansiering för utsläppsminskningar och anpassning. Lokala initiativ, civilsamhällesorganisationer och drabbade grupper har svårt att få tillgång till och lite inflytande över den klimatfinansiering som kanaliseras genom de stora fonderna.
Internationella mekanismer
På COP26 i Glasgow beslutades om regelboken för Artikel 6. Den består av tre viktiga delar – två marknadsmekanismer som möjliggör välfungerande internationell utsläppshandel och en tredje ickemarknadsbaserad mekanism.
Dock kvarstår en hel del risker, bland annat att insatserna leder till faktiska utsläppsminskningar och inte orsakar negativa miljö-, sociala- och ekonomiska konsekvenser för involverade lokalsamhällen.
Det är frivilligt att använda Artikel 6. Naturskyddsföreningen anser att Sverige inte bör använda Artikel 6 för att uppnå nationella klimatmål. Väljer länder att använda Artikel 6 vill vi se en kvantitativ begränsning av antalet krediter/enheter om högst 10 procent av det nationella åtagandet som kan användas inom ramen för Artikel 6.
Omställningen av finansiella flöden
Ett av Parisavtalets övergripande mål (2.1 c) är att ”Finansiella flöden ska göras förenliga med en väg mot låga utsläpp av växthusgaser och klimatresilient utveckling.” Omställning av finansiella flöden är nödvändigt för att kunna fylla det investeringsgap som krävs för att nå Parisavtalet.
Parter bör i beslutad text åta sig att avveckla all offentlig finansiering och subventioner till fossila bränslen och andra miljöskadliga aktiviteter och i stället styra dessa resurser till finansiering av utsläppsminskningar, anpassning och skador och förluster.
Klimatförändringarna och jämställdhet
Klimatförhandlingarna på COP27 måsta verka för att öka ambitionsnivån och påskynda arbetet för klimaträttvisa och jämställdhet i genomförandet av Parisavtalet. Ett genusperspektiv måste tillämpas i utformningen, genomförandet och uppföljningen av projekt och program för utsläppsminskningar, anpassning och skador och förluster.
Lästips
- 7 frågor om Parisavtalet
- Vad händer om medeltemperaturen stiger över 2 grader?
- Vad säger den senaste IPCC-rapporten?
- COP26: Tre viktiga slutsatser
- Positionspapper inför FN:s klimatförhandlingar 2022, COP 27 i Sharm El-Sheikh
- Direktrapport från klimattoppmötet COP27 i Egypten
- Vi anordnar ett sido-event med fokus på den globala energiomställningen som sänds live på Youtube den 16 november.