Välj bland säsongens godsaker
Frukt och grönsaker trivs bäst olika tider på året. De som får mogna på egen hand kräver mindre energi, smakar mer, innehåller mer näring och är ofta billigare. Hittar du inte alltid grönt i säsong? Ingen fara. Bara det faktum att du äter mycket grönt innebär att du gör en miljöinsats! Tänk också på att ofta välja ekologiskt.
Vinter (januari till mars)
Svensk frukt och grönsaker:
- brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål
- äpple
Europeisk frukt och grönsaker (frilandsodlade):
- blomkål, broccoli, fänkål, mangold, spenat
- apelsin, citron, kiwi
Kom ihåg att det finns frysta bär och torkad frukt när det färska utbudet sinar.
Vår (april till juni)
Svensk frukt och grönsaker i säsong på våren:
- isbergssallad, kålrot, lök, morrötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål
- rabarber
Europeisk frukt och grönsaker (frilandsodlade):
- blomkål, broccoli, fänkål, mangold
- citroner, persika
Sommar (juli till september)
Svensk frukt och grönsaker:
- blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, mangold, majs, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål, zucchini
- rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron
Europeisk frukt och grönsaker (frilandsodlade):
- mangold, paprika
- melon, nektarin, persika
Höst (oktober till december)
Svensk frukt och grönsaker:
- blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, själkselleri
- äpple
- pumpa, tips på vad du kan göra med pumpa
Europeisk frukt och grönsaker (frilandsodlade):
- aubergine, blomkål, broccoli, paprika, spenat
- apelsin, citron, kiwi