Var lämnar jag mina gamla kläder? 

Från och med 1 januari 2025 är det förbjudet att slänga textil och kläder i hushållssoporna. Vad innebär det i praktiken för dig? Vi reder ut ändringarna i avfallsförordningen.   

I Sverige slängs 7-9 kilo textilier per person och år. Det motsvarar upp till 90 000 ton textilavfall som nu ska samlas in av kommunerna. Med textilavfall menas textil, hemtextil, inredningstextil, väskor och accessoarer av textil som är uttjänt och inte går att återbruka. Din kommun har ansvaret för att samla in uttjänta textilier. 

Risker med lagen 

Sverige saknar i dagsläget storskalig infrastruktur för sortering och återvinning av textil, och det finns inte heller en tillräcklig efterfrågan på all den återbrukbara textil som samlas in. Enligt en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet återanvänds endast drygt en femtedel av de insamlade textilierna inom Sverige, medan resten exporteras till andra marknader. Stora volymer textil skickas vidare i Europa. Det som saknar efterfrågan i Europa skickas i sin tur vidare till fattiga länder utan efterfrågan eller infrastruktur att hantera all textil som dumpas hos dem. Där riskerar avfallet att hamna i enorma avfallsdeponier eller brännas. Mindre än 1 procent av fibrerna från avlagda klädesplagg återvinns till nya fibrer för klädtillverkning.   

Vad behövs för att stoppa sopberget? 

För att verkligen göra skillnad behöver vi fokusera på att förlänga livslängden på våra textilier. Det handlar om att vårda och använda de kläder vi redan har i våra garderober. Att laga, återanvända, sälja vidare eller byta med varandra är exempel på hur vi kan minska behovet av nyproduktion. Den största miljövinsten uppnås när varje plagg används under en längre tid och ersätter nykonsumtion. Det innebär att vi också måste köpa plagg som håller länge. Rapporten Monstret i garderoben visar att för att vi ska hålla oss inom de planetära gränserna måste ett plagg användas minst 270 gånger och vi måste begränsa oss till max fem nyinköp per år. 

Om du har ett plagg som du inte längre vill ha 

  • Är plagget inte längre din smak eller storlek men fortfarande helt och rent? Lämna till second hand-butiker som drivs av välgörenhetsorganisationer. Eller sälj på loppis eller Tradera. 
  • Är plagget din smak och storlek, men inte längre helt? Laga plagget eller lämna in till skräddare. 
  • Är plagget bortom all räddning och helt uttjänt: kontakta din kommun och fråga var du ska göra av det. Kommunen har ansvar för att plaggen hamnar rätt och att du som medborgare får information om var du ska göra av avfallet.

Allt som lämnas vidare, som avfall eller till återvinning, måste vara rent och torrt. 

Klädproducenterna måste ta större ansvar 

Dagens textilproduktion är i stora delar helt linjär, det vill säga ny råvara används för att producera plagg som används för kort tid. Kläderna tillverkas inte för att kunna återvinnas. Affärsmodeller som fast fashion och ultra fast fashion medför ett enormt resursslöseri som måste få ett stopp. Det är hög tid för företagen att ta ansvar för plaggen de säljer på marknaden. Naturskyddsföreningen menar att det finns ett stort behov av att EU genomför lagstiftningen om producentansvar och lagstiftningen om ekodesign för att se till att kläder av för dålig kvalité inte kommer ut på marknaden.

Ge en gåva för natur och miljö

Med din gåva kan vi fortsätta kämpa för en hållbar framtid på en frisk och levande planet.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll