Våra prioriterade områden
Naturskyddsföreningen har sex prioriterade målområden och varje område har uppsatta inriktningsmål. Dessa är klimatomställning, livskraftig natur, livfulla vatten, giftfri miljö, miljökloka människor och vår folkrörelse.
Naturskyddsföreningens framtidsstrategi antogs av föreningens riksstämma 2023. Framtidsstrategin gäller för perioden 2024–2027 och lägger grunden för föreningens arbete. I framtidsstrategin berättar vi bland annat om våra sex målområden, vår roll i samhället och de metoder som vi använder oss av i vårt arbete.
Målområde 1: En snabb och rättvis klimatomställning
Klimatkrisen är en av mänsklighetens tids stora ödesfrågor. För att nå målsättningarna i Parisavtalet, inklusive att tillmötesgå dess rättviseprinciper, anser Naturskyddsföreningen att utsläppen i Sverige behöver vara nära noll år 2030. Inom målområdet arbetar Naturskyddsföreningen för att ställa om samhällen och stoppa klimatutsläppen, frågor som är helt avgörande för mänsklighetens framtid.
Inriktningsmål
1.1 Förnybart och flexibelt energisystem
1.2 Effektiva och hållbara transporter
1.3 Kraftigt minskade växthusgasutsläpp från produktion och konsumtion av tjänster och varor
1.4 Naturbaserade klimatlösningar och minskade utsläpp från areella näringar
Målområde 2: Livskraftig natur i skog och mark
Biologisk mångfald och friska ekosystem är en förutsättning för att klara framtidens utmaningar, men idag pågår en naturkris med snabb förlust av såväl arter som ekosystem. Det finns många hot mot landekosystem, såsom ohållbara metoder inom mineralutvinning samt inom jord- och skogsbruk. Naturskyddsföreningen arbetar för att sådana verksamheter ska utföras inom naturens gränser. Vi arbetar också för att bevara arter och skydda viktiga naturområden från att exploateras.
Inriktningsmål
2.1 Ett hållbart nyttjande och funktionellt skydd av skogen
2.2 Ett rikt odlingslandskap och hållbara matsystem
2.3 Livskraftiga bestånd av landlevande arter
2.4 En minskad negativ påverkan av gruvdriften och resurseffektiva värdekedjor
Målområde 3: Livfulla vatten från källa till hav
De flesta hav fiskas så hårt att de vanligaste matfiskarna håller på att ta slut. Världens hav dammsugs på liv och tonvis av fisk slängs tillbaka döende. Samtidigt får miljontals människor svårt att överleva när traditionellt, småskaligt fiske, trängs undan av industriellt.
Inom målområdet arbetar Naturskyddsföreningen för levande sjöar och vattendrag, grundvatten av god kvalitet, hav i balans samt levande strandzoner. Men också för myllrande våtmarker, endast naturlig försurning samt ett stopp för övergödning.
Inriktningsmål
3.1 Hållbart nyttjande av hav och funktionella skyddade havsområden
3.2 Hållbart nyttjande och skydd av sötvatten
3.3 Fler våtmarker och skyddade strandzoner
3.4 Livskraftiga bestånd av vattenlevande arter
Målområde 4: En giftfri miljö för friska ekosystem och människors hälsa
Det finns tiotusentals kemiska ämnen som är konstaterat skadliga för människor och miljö. Även hormonstörande ämnen och läkemedelsrester påverkar många djurs reproduktion och hur de beter sig. Spridningen av dessa ämnen i naturen är en lika allvarlig kris som klimat- och naturkriserna.
Naturskyddsföreningen arbetar för att farliga ämnen ska förbjudas och att vetenskapliga gränsvärden för miljögifter i naturen, varor, material, livsmedel och vatten sätts upp. Användning och tillverkning av miljögifter måste minimeras.
Inriktningsmål
4.1 Starkare reglering av hälso- och miljöfarliga ämnen
4.2 Giftfri miljö
4.3 Tillgång till information om kemikalier
Målområde 5: Miljökloka människor i hållbara samhällen
Vi människor är orsaken till miljöproblemen och vi måste därför också skapa lösningarna genom att ställa om våra levnadsvanor och samhällen. Det krävs även ett nytt sätt att tänka: Bort från ekonomisk tillväxt som självändamål till att ekologisk och social hållbarhet sätts främst.
Naturskyddsföreningen arbetar med att förstärka människors kunskaper om och känsla för naturen. Vi verkar för att förändra ohållbara konsumtionsmönster, ställa om till hållbara samhällen och att naturresurser ska brukas inom planetens gränser.
Inriktningsmål
5.1 Hållbara konsumtionskulturer
5.2 Hållbar ekonomi
5.3 Rättssamhällets skydd för människor och miljön ska stärkas
5.4 Kunskap om hållbar utveckling 5.5 Hållbara städer
Målområde 6: En stark och inflytelserik folkrörelse
Naturskyddsföreningen är viktigare än någonsin. Det politiska ledarskapet för att tackla de kriser mänskligheten står inför är i dag långt ifrån tillräckligt. Därför behövs vi – en stark, bred och trovärdig miljörörelse som driver på omställningen till ett hållbart samhälle.
Naturskyddsföreningen driver opinion både lokalt och på riksnivå och bidrar till att stärka den svenska miljödebatten och påverka dess innehåll. Vi strävar efter att vara en stark motkraft i en negativ trend av minskat demokratiskt utrymme för civilsamhället världen över.
Inriktningsmål
6.1 En jämlik och inkluderande förening
6.2 En bred, stark och aktiv folkrörelse
6.3 Fler medlemmar
6.4 En stark påverkanskraft
6.5 Trovärdig och engagerande kommunikation
6.6 Mer resurser till miljöarbetet
6.7 En stark global miljörörelse