Våra segrar för miljön 2019

Året som gått har visat att envist engagemang ger resultat. Ett stort tack till alla er som kämpat med oss. Läs om några av årets segrar och känn dig stolt – 2020 siktar vi ännu högre. Tillsammans är vi starka! 

Minskat flygande och mer tågåkande 

Efter många år av nya flygrekord minskade äntligen flygandet i Sverige 2018. Och utvecklingen håller i sig! 2019 var det ännu fler som valde bort flyget. Samtidigt ökar tågåkandet i Sverige – och en ökad medvetenhet om klimatet verkar spela stor roll när vi väljer att ta tåget. Nu håller vi i det här och siktar på ännu mer tågåkande 2020! 

Stopp för fossila exportkrediter 

I flera år har den svenska staten ställt ut garantier och lånat ut pengar i form av så kallade exportkrediter för att företag ska kunna göra fossila investeringar utomlands. Det handlar om flera miljarder per år – investeringar som möjliggjort projekt som leder till enorma utsläpp utanför Sveriges gränser. Naturskyddsföreningen har jobbat hårt för att Sverige ska sätta stopp för att exportkrediterna används på det här sättet, och nu har politikerna lyssnat! Den nya export- och investeringsstrategin förhindrar att exportkrediter går till prospektering och utvinning av fossila bränslen senast år 2022. Hurra! 

Stopp för EU:s subventioner av palmolja i biodiesel 

Många av våra medlemmar skrev på den europeiska namninsamlingen för att få bort palmolja ur EU-förares tankar. Engagemanget ledde till att EU i våras antog en ny lag som innebär att biodiesel med palmolja inte längre räknas som ett hållbart bränsle. I fortsättningen kommer palmolja i biodiesel inte att gynnas av ekonomiska subventioner och bränslet kommer förmodligen därför att vara utfasat i hela EU senast 2030.  

Den nya lagen är en extra god nyhet eftersom hela 51 procent av den palmolja som EU importerar används till just biodiesel för fordonstrafik. Lagen kan med andra ord leda till en rejäl minskning av den europeiska konsumtionen av palmolja, till glädje för världens regnskogar och de som lever i och skyddar dem! 

Surfejs framgångar i kampen mot miljögifterna PFAS 

10 000 "surfejsare" på Instagram har engagerat sig för att få bort PFAS ur skönhetsprodukter. Surfejs följare har skickat in bilder på produkter med PFAS i till #värstingjakten, taggat tillverkare och återförsäljare i kommentarsfälten och även mejlat butiker. 

Här är några av framgångarna: 

  • 58 märken har lovat att ta bort PFAS ur produktionen  
  • Lumene tar bort all PFAS innan januari 2020. 
  • Flera butiker har tagit bort PFAS ur sortimentet, till exempel Apotea.  Andra har börjat fasa ut, som till exempel Skincity och Hudoteket. 
  • Över 2400 mejl har skickats till butikerna. 

Tack alla ni som engagerat er i Surfejs och PFAS-frågan!  

PFAS, meme, surfejs,

Klädbytardagen slog nya rekord 2019 

I Sverige arrangerades 159 klädbytesdagar, med 17 000 besökare, och 58 000 plagg bytte ägare. Det gör årets upplaga till den största klädbytardagen någonsin! Förutsatt att de bytta plaggen ersatte nya bidrog Sveriges klädbytare med en stor besparing av resurser. Nämligen: 

  • 43 ton kemikalier 
  • 58 000 kubikmeter vatten 
  • 406 ton koldioxid 

Dessutom arrangerades 125 klädbytardagar i Norge, 17 Danmark och 4 på Island. Tack till alla som arrangerade klädbytardagar och alla som kom och bytte plagg!  

45 000 skrev på för vår skog 

Under 2019 lanserade vi i ett stort upprop för skogen tillsammans med över 20 andra organisationer. Syftet var att uppmana staten att ta ansvar för vår skog, som vi gemensamt äger via Sveaskog, så att den sköts på ett hållbart sätt som värnar den biologiska mångfalden. Nästan 46 000 personer skrev under uppropet "Vår skog" som lämnades över till näringsminister Ibrahim Baylan och regeringen. 

Över 10 000 räddningsinsatser för bina 

En tredjedel av våra vilda biarter är på väg att försvinna. Det har fått bivänner runt om i landet att agera och göra räddningsinsatser. I vår kampanj Operation: Rädda Bina har 4 865 vildbihotell satts upp. Dessutom har 2 725 blommande ängar och 2 973 bivänliga planteringar anlagts – hittills. 

Viktig delseger – Preemraff tillfälligt stoppat 

Om planerna på att bygga ut Preemraff i Lysekil blir verklighet blir anläggningen den största utsläpparen av koldioxid i landet. Därför har vi jobbat för att stoppa bygget. Vi har överklagat beslutet och agerat för att regeringen ska ta över frågan från Mark- och miljööverdomstolen. I augusti kom beskedet att just det kommer ske – en viktig delseger i kampen mot ökade utsläpp. 

Stopp för farligt bekämpningsmedel 

I slutet av 2018 gav Kemikalieinspektionen dispens för att använda ett förbjudet bekämpningsmedel på svenska åkrar. Medlet innehåller en så kallad neonikotinoid som misstänks vara en bidragande orsak till de senaste årens massdöd av vilda bin och insekter. Naturskyddsföreningen och Biodlarna överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen – och vann! 

Till slut fattade domstolen beslutet att helt dra tillbaka den dispens som Kemikalieinspektionen godkänt – en enorm seger för vårt arbete för att rädda bina och andra insekter. 

Klimateffekter av skog och skogsbruk räknas på riktigt 

Skogar, våtmarker och ekologiskt jordbruk hjälper att binda in och lagra koldioxid och därmed bromsa klimatkrisen. Oppositionen i Sveriges riksdag drev länge att Sverige ska trixa med bokföringen av utsläpp och kolsänkor inom skogsbruk för att driva på maximal avverkning (inom ramen för LULUCF-förordningen gällande klimateffekt av markanvändning). Efter Naturskyddsföreningens påverkansarbete mot regering, riksdag och EU-kommission har regeringen och riksdagen beslutat att bokföring och klimatmål i skog ska basera sig på historiska data. Det betyder att Sverige inte kan hugga ner mer skog utan att beakta klimatskadan, vilket kan ge klimatnytta på miljontals ton koldioxid varje år. Skogen är en klimathjälte, och nu kommer klimatnytta av att skydda skog, bruka skog varsamt samt öka byggande i trä göra skillnad som räknas. 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!