Varför är det bra att laga sina kläder?
Varför hålla på och laga och sy om kläder när det är så billigt att köpa nya? Jo, för det första får du behålla ett älskat plagg längre.
Om du använder dina klädesplagg tre gånger mer minskar miljöpåverkan med 65 procent i jämförelse med ett att köpa ett nytt plagg, att laga sina kläder är alltså att göra en insats för miljön.
Jeansen – en miljöbov
Vi tar ett par jeans som exempel. Jeanstyg vävs av bomull. Bomullen odlas nästan alltid i länder som lider av torka med hjälp av omfattande konstbevattning. När bomullen sedan bereds för att bli tyg går det åt ytterligare vatten. Det gör att det krävs upp till cirka 6 200 liter vatten för att tillverka ett enda par jeans.
Dessutom används kemikalier i nästan alla steg i tillverkningen. När bomullen odlas används bekämpningsmedel och konstgödsel (om bomullen inte är ekologisk). När bomullen sedan spinns till garn, vävs, bereds och färgas för att bli ett jeanstyg används ännu fler kemikalier. Det är inte ovanligt att det avloppsvatten som blir över från processerna släpps rakt ut i naturen utan att först renas. Till sist fraktas jeansen till oss i Sverige, ibland förpackade tillsammans med kemikalier som ska förhindra att de möglar.
Många av de här kemikalierna är hälso- och miljöfarliga. Förutom att de kan skada människor och natur där tillverkningen sker, kan de innebära en risk för dig som använder kläderna.
Fleecetröjan – dåligt för djuren i haven
Det går åt ungefär lika mycket kemikalier för att tillverka en fleecetröja som ett par jeans. Här är det tillverkningen av de konstgjorda fibrerna (från råolja) som kräver en massa kemikalier. Dessutom behövs kemikalier för att färga och bereda tygerna, på samma sätt som för kläder av naturmaterial.
Syntetiska kläder slukar däremot inte lika stora mängder vatten. Istället släpper alla kläder som innehåller syntetfibrer ut mikroplaster när de tvättas. De här pyttesmå plastpartiklar kommer ut i havet och äts av djuren som lever där. I en studie kunde man se att de första fyra tvättarna av ett nytt plagg släpper ut allra mest plast. Köp därför hellre begagnade syntetkläder; det är också är bättre av andra skäl.
Kläderna som klimatbovar
Ovanpå allt det här kommer klädernas klimatpåverkan. Bland annat flygs kläderna ofta mellan olika länder under tillverkningsprocessen, eftersom textilfibrerna ofta odlas i ett land, tyget tillverkas i ett annat och kläderna sys i ett tredje. Hur stor klädernas påverkan blir kan skilja sig åt mellan olika plagg beroende på hur tillverkningen sett ut och vilka material de består av. Men generellt kan man säga att ju större och tyngre ett plagg är, desto högre klimatpåverkan. Ett par jeans har alltså en betydligt större klimatpåverkan än en t-shirt i bomull.
Den allra minsta klimatpåverkan har ett second hand-fynd. Ett begagnat klädesplagg sparar upp till 97 procent av energin som skulle använts för att tillverka ett nytt plagg. Idag slänger vi i genomsnitt 8 kilo kläder per person och år, 60 procent av dem är hela och skulle kunna användas av någon annan.
Så hur ska vi tänka om vi vill minska vår garderobs påverkan på miljön?
Här kommer sju miljövänliga klädtips:
- Köp hellre färre plagg av bra kvalitet än många billiga som snabbt går sönder.
- När kläderna går sönder, lär dig laga dem själv eller lämna in dem på lagning. Till exempel hos Repamera.
- Gör något nytt av något gammalt, som till exempel en tygväska av gamla, trasiga jeans. Redesignade prylar får ofta ett unikt uttryck som många brukar gilla.
- När ett plagg är hopplöst trasigt, lämna det till materialåtervinning. Idag tar de flesta klädinsamlingar emot både hela och trasiga plagg. Det går alltså fint att lägga trasiga och förstörda kläder i insamlingscontainers som olika organisationer har.
- Köp gärna kläder som består av ett material, som till exempel 100 procent bomull eller 100 procent viscos, eftersom det är svårt att återvinna blandmaterial.
- Handla helst på second hand. Det är otroligt mycket bättre för klimatet och miljön. Eller delta i en klädbytardag. Eller hyr/låna genom ett klädbibliotek.
- Rensa ur garderoben och skänk bort. De flesta av oss har väldigt mycket som vi aldrig använder. De plaggen kan glädja någon annan.