Varför är det bra att ta hand om sina saker?
Visst är det kul att shoppa nytt ibland. Men att sköta om sakerna vi redan har ger ofta en större tillfredsställelse som håller i sig längre. Dels får älskade kläder och saker ett längre liv. Dels känns det ofta bra att göra en insats för klimatet, miljön och barnens framtid.
Här är sju schyssta skäl till att ta hand om de kläder, skor, möbler och prylar som du redan har:
1. Du kan lära dig något nytt, som är kul
Att fixa sina saker och kläder själv är ofta inte så svårt som det ser ut. Som hjälp har vi samlat massor av fixartips och smarta hemmahacks på den här webbplatsen. Vissa saker kanske du tycker är lite krångligare än andra. Men det kan också vara roligt att lära sig något nytt. Och stoltheten i att ha utvecklat nya färdigheter och fixat något själv kan vara lika stor för vuxna som för barn.
2. Du får ha kvar sånt du verkligen tycker om
Ofta är det möblerna, kläderna och sakerna med en historia som betyder mest för oss. Och då är det ju fint att kunna laga dem när de blivit slitna eller gått sönder. Förmodligen kommer det att kännas bättre att ta en kopp te i mormors gamla, uppfixade fåtölj än i en billig, nyproducerad. Och att ge din favoritkofta eller kavaj ett längre liv efter att armbågarna blivit nötta, kan kännas bra mycket bättre än att gå ut och köpa en ny.
3. Du gör en insats för miljön
Nästan allt vi köper nytt sliter hårt på jorden. Därför är det bättre att köpa begagnade kläder, möbler och prylar och att använda det vi redan har så länge det bara går. Begagnade kläder sparar till exempel vatten och minskar mängden farliga kemikalier som släpps ut. Att behålla sin mobil tills den inte går att laga längre (och sedan återvinna den) minskar mängden farligt avfall och sparar ändliga mineraler. Och att behålla sitt kök eller sin gamla soffa, istället för att slänga dem och köpa nyproducerat, är en stor vinst för både skogen och klimatet.
4. Du sparar energi och är rädd om klimatet
Vår konsumtion av nya saker förbrukar väldigt mycket energi, både när vi utvinner materialet till prylarna, när vi tillverkar dem och när vi transporterar dem till butikshyllorna eller hemmen. Om vi ska kunna minska klimatförändringarna, så måste vi börja konsumera på ett nytt, smartare sätt.
5. Du ger upphov till mindre skräp
Genom att ta hand om och fixa det du har istället för att kasta, är du med och minskar den enorma mängd skräp som vi människor ger upphov till varje dag. Avfallsmängden som är knuten till en produkt utgörs dessutom av mer än bara själva produkten som kastas. De flesta nya produkter är rejält paketerade. Och själva produktionen av sakerna ger upphov till en mängd avfall i form av restprodukter från produktionsprocesserna.
6. Du sparar ofta pengar
Ofta kan det bli billigare att sköta om och reparera det du har än att köpa nytt. Men inte alltid. Ibland är det trist nog billigare att köpa en ny fåtölj än att renovera den du ärvt av din mormor. Och kanske är det billigare att köpa en ny kavaj än att låta sy om den perfekta du hittade på second hand. Men kanske vill du hellre ha saker av kvalitet än de billigaste nya? Och på det stora hela är loppisfynd och sådant du gjort själv bra även för plånboken.
7. Du kan inspirera andra att konsumera smartare
Det är vanligtvis de människor vi bryr oss om som inspirerar oss i livet. Så när du fixar ditt soffbord istället för att köpa ett nytt, eller syr om din gamla skjorta till en barnklänning påverkar du andra i din närhet att ta sina egna steg på vägen mot en mer medveten konsumtion.
När det är för svårt – ta hjälp av ett fixarproffs
Även om mycket går att göra själv behöver de flesta ibland hjälp av ett fixarproffs. Som tur är finns det många kunniga fixare att vända sig till. En skomakare kan ofta fixa mer än bara skor, till exempel jackor, väskor och dragkedjor. Hos en skräddare kan du få hjälp med svårare lagningar och ändringar av plagg.
Momsen hos skomakare, skräddare och cykelverkstäder sänktes för att det ska löna sig att laga och ändra saker. Och du kan dra av arbetskostnaden när en reparatör fixar din frys, diskmaskin, ugn med mera hemma. Så innan du slänger något, kolla om någon kan laga det.
Begagnat – nästan alltid bra
Att köpa begagnat istället för nytt är att ta ansvar för planeten. Det är förmodligen viktigare än de flesta anar. Till exempel sparar ett begagnat klädesplagg upp till 97 procent av energin som skulle använts för att tillverka ett nytt plagg. Och för många begagnade saker vi köper sparar vi vatten, skog och metaller, och undviker spridning av miljögifter och utsläpp av växthusgaser.
Men allt är inte lika bra att köpa begagnat. Vissa gamla produkter innehåller skadliga kemikalier (som flamskyddsmedel och ftalater), drar mycket energi eller innebär säkerhetsrisker. Så handla det mesta begagnat, men undvik:
- halogenlampor och armaturer för halogenlampor
- gamla lysrörsarmaturer (för T8 rör)
- kylskåp
- frys, frysboxar
- gamla ”tjock” TV-apparater
- torkskåp
- ljusslingor
- infravärme
- värmedynor
- elektriska filtar
- el-element
- stoppade möbler från -70, -80 och -90-talen
- plastleksaker, tillverkade före år 2013