Här är Sveriges fulaste parkeringsplatser 2023!
Tävlingen är avgjord, här är de fulaste och ”felaste” parkeringsplatserna i Sverige 2023. Med överlägset flest röster tar en klassisk överdimensionerad 60-talsparkering i Eskilstuna hem titeln, som Sveriges fulaste parkeringsplats 2023. På andra och tredje plats över Sveriges fulaste och mest fel parkeringsplatser hamnar parkeringar i Göteborg och Falkenberg.
Eskilstuna, Göteborg och Falkenberg toppar med varsin ful och fel parkeringsplats
2023 hamnar Eskilstuna på första plats med en parkeringsplats som byggdes i Årby i samband med miljonprogrammet under 1960-talet. När miljonprogrammen byggdes var bilen i centrum, och för varje lägenhet byggdes också en parkeringsplats. Idag är dessa platser ofta stora, ödsliga och ogästvänliga asfalterade ytor. Årby-parkeringen är en klassisk miljonprogramsparkering och ett exempel bland många runt om i Sverige som i stället skulle kunna omvandlas till gröna och inbjudande miljöer som ökar trivseln för de boende i området.
I Göteborg hittar vi bilförvaring med utsikt över älven. Här skulle man kunna tänka sig att människor vill ströva längs vattnet, eller använda platsen till bostäder och grönytor. I stället breder en stor parkeringsplats ut sin asfalt i de centrala delarna av staden. Dessutom ligger den i ett område med stora möjligheter till kollektivtrafik, vilket skulle kunna bidra till minskat bilberoende om kommunen tänkte om.
Falkenberg kommer på tredje plats med en klassisk torgparkering, typisk för en mellanstor svensk stad. På det som en gång var ett centralt torg finns idag en stor parkeringsplats som inte alls nyttjar de möjligheer marken erbjuder för ökad trivsel i staden.
Varför ordnar Naturskyddsföreningen en tävling om Sveriges fulaste parkeringsplats?
Tävlingen är en del av vår kampanj som lyfter problemen med det bilberoende som vi byggt fast oss i. Med tävlingen Sveriges fulaste parkeringsplats vill vi uppmärksamma att många platser som borde vara till för människor och natur i stället är till för bilar. Vi förtjänar bättre och det är dags att börja prata om de stora fördelarna som finns med att planera för minskat bilberoende.
Parkeringsplatsen – en bortglömd miljöbov
Parkeringsplatsen är en glömd miljöbov. Den är en självklarhet i stadsmiljön men hindrar bostadsbyggandet, orsakar koldioxidutsläpp, försvårar hanteringen av klimatförändringarnas konsekvenser och tar upp en yta i Sverige som motsvarar hela Göteborg! Parkeringskrav ökar utsläpp och minskar bostadsbyggandet.
Hela listan över finalisterna i Sveriges fulaste parkeringsplats 2023
1. Eskilstuna, Årby
När miljonprogrammen byggdes var bilen i centrum, och för varje lägenhet byggdes också en parkeringsplats. I dag är dessa platser ofta stora, ödsliga och ogästvänliga asfalterade ytor. Årby-parkeringen är en klassisk miljonprogramsparkering och ett exempel bland många runt om i Sverige som kan omvandlas till miljöer som ökar trivseln för de boende.
2. Göteborg, Skeppsbron
I stället för att människor ska kunna ströva längs vattnet eller att platsen används till bostäder eller grönytor breder sig en stor parkeringsplats ut sin asfalt i de centrala delarna av staden.
3. Falkenberg, Stortorget
Typisk torgparkering i en mellanstor svensk stad. På det som en gång var ett centralt torg finns idag en stor parkeringsplats som inte alls nyttjar potentialen som marken har för ökad trivsel i staden.
4. Uppsala, Fyristorg
Det som skulle kunna vara en levande torgmiljö överlåts i stället till bilförvaring som bidrar till att göra det osäkert att gå eller cykla i centrum.
5. Sundsvall, Birsta City
Typiskt externt handelsområde som med sin lokalisering bygger in bilberoende i staden.
6. Karlskrona, Handelshamnens parkering
Attraktiv central mark precis vid vattnet, som används till bilförvaring i stället för att potentialen nyttjas till sådant som skapar välbefinnande.
8. Malmö, Davidshallstorg
Det som skulle kunna vara en levande attraktiv stadsmiljö tillåts totalt domineras av ytkrävande biltrafik.
9. Örebro, Peppargatan
Det som skulle kunna vara en attraktiv utemiljö för lek och samvaro i boendemiljön asfalteras i stället och överlåts till privat bilförvaring.
10. Stockholm, Årstaskolan och Värmdö Gymnasium
Det som skulle kunna vara en yta för barns och ungdomars umgänge och fysiska rörelse är i stället stadens skolfastighetsbolags bilparkering för vuxna.
Så gick parkeringsplatstävlingen till
En jury valde ut tio finalister bland de bidrag som skickades in av allmänheten, och vinnarna utsågs genom en öppen omröstning. Finalistparkeringarna är inte bara fula, de är framför allt FEL. De ligger på platser som i stället kunde varit vackra och trivsamma och bidragit till välbefinnande.
Grattis till Tobias Karlsson som skickade in det framröstade bidraget och vinner en cykel!