ENGAGERA DIG

Temagrupp: Gruvor

Gruppen om gruvor fokuserar på gruv- och metallindustrins påverkan på miljön och samhället, undersöker behovet av metaller till klimatomställningen samt alternativ och komplement till gruvor som ökad återvinning. Gruppen kan även bidra med kompetens och handledning för kretsar.

Lappland, Sverige, järngruva, gruva, järnmalm, dagbrott, gruvindustri, Gällivare, Sweden, järn, bryta järn, mineraler, gruvor, avfall, metaller, metall, grus, sten

Temagruppens syfte och anmälan

Temagruppen ska verka för att skydda och bevara naturen i samband med gruvdrift. Vi strävar efter en hållbar gruvindustri som minimerar sin negativa påverkan på miljön, den biologiska mångfalden och människors livsmiljö. Gruppen ska arbeta för att öka medvetenheten om gruvindustrins miljöpåverkan och främja en ansvarsfull och hållbar utveckling inom sektorn.

Uppgifter för temagruppen

Gruppen ska arbeta för att öka medvetenheten om gruvindustrins miljöpåverkan och främja en ansvarsfull och hållbar utveckling inom sektorn. Uppgifter för temagruppen är: 

Stöd till Rikskansliet: 

  • Tillhandahålla relevant information och dokumentation för att uppdatera befintliga policydokument och utveckla nya ställningstaganden rörande gruvindustrin. 

Uppdatera handledning för lokalt arbete: 

  • Revidera och uppdatera den befintliga handledningen för lokalt arbete med gruvfrågor. 
  • Utveckla nya verktyg och metoder för att stödja lokala miljöorganisationer och andra aktörer i deras arbete med gruvfrågor. 

Öka medvetenhet och kunskap hos medlemmar: 

  • Utveckla studiematerial för lokala studiecirklar om gruvfrågor. 
  • Anordna utbildningsseminarier och workshops för medlemmar och andra intresserade. 

Medlemmar

Vi vill rikta ett varmt tack till alla er som aktivt deltar i temagruppen för gruvor och bidrar med er tid, kunskap och engagemang. Ert arbete är ovärderligt för att skydda vår natur och skapa en hållbar framtid.

För mer information om medlemmarna i den här gruppen, vänligen kontakta Jonas Rudberg.

A road runs through an open pit mine at a site in Greenbushes, Australia. Photographer: Carla Gottgens/Bloomberg Litiumgruva.

Bakgrund och historia

Temagruppen för gruvor har sitt ursprung i en arbetsgrupp som bildades 2020. Då fanns det ett behov av att utveckla en tydlig policy kring gruvfrågor inom organisationen, men Rikskansliet saknade vid den tidpunkten sakkunskap på området. Arbetsgruppen spelade en avgörande roll genom att bidra med sin expertis och sitt engagemang.

Gruppen arbetade fram ett omfattande policydokument som antogs av Riksstyrelsen, och dessutom tog de fram en handledning för lokalt arbete med gruvfrågor. Detta material har varit ett viktigt verktyg för att ge stöd och vägledning till medlemmar runt om i landet.

Under 2024 omvandlades arbetsgruppen till en temagrupp. Denna förändring formaliserar gruppens roll och bekräftar dess betydelse inom organisationen. Omvandlingen till temagrupp är ett erkännande av gruppens framgångar och ett led i att möta det ökade behovet av engagemang i dessa viktiga frågor. Genom att bli en temagrupp kan gruppen på ett mer effektivt sätt fortsätta sitt arbete med att skydda naturen och främja en hållbar gruvindustri.

Engagera dig i ett nätverk eller en temagrupp

solnedgång,vatten,skärgård,vatten,klippor

Delta i en temagrupp

I Naturskyddsföreningens temagrupper får du chansen att göra verklig skillnad! Tillsammans med andra engagerade medlemmar arbetar du i en mindre grupp med konkreta uppgifter. Du bidrar till att nå Naturskyddsföreningens mål i vår Framtidsstrategi för en bättre natur.

spindelnät,spindel,nät,nätverk,grön

Gå med i ett nätverk

Engagera dig i din hjärtefråga. Gå med i ett av våra nationella nätverk. Medlemmar från hela landet utbyter kunskap, hittar gemenskap, deltar i föreläsningar och workshops, engagerar sig i kampanjer och inspireras till lokalt engagemang.

Kontaktperson

Vill du veta mer om temagruppen? För kontakt med ansvariga på rikskansliet, se nedan.

    Jonas Rudberg
    Sakkunnig gruvor och skog

    Jonas Rudberg

    08-702 65 13