ENGAGERA DIG

Temagrupp: Hållbar samhällsekonomi

Temagruppen för hållbar samhällsekonomi arbetar för att öka kunskapen om hur det ekonomiska systemet påverkar klimatet och naturen. Gruppen stöttar Rikskansliet med information och tar fram material för att utbilda medlemmar och andra intresserade.

Miljösegrar 2024

Temagruppens syfte och anmälan

Temagruppen ska arbeta för att öka kunskapen om det ekonomiska systemets roll för natur- och klimatkriserna, och vilka verktyg som kan bidra till en hållbar omställning.

Uppgifter för temagruppen

Uppgifter för temagruppen är:

Stöd till Rikskansliet:

  • Tillhandahålla relevant information och dokumentation för att utveckla nya ställningstaganden rörande en hållbar samhällsekonomi.

Öka medvetenhet och kunskap hos medlemmar:

  • Bidra till att skriva texter
  • Utveckla studiematerial för lokala studiecirklar om hållbar samhällsekonomi
  • Anordna utbildningsseminarier och workshops för medlemmar och andra intresserade.
Policydokument

Policy för hållbar samhällsekonomi

Naturskyddsföreningens policy sammanfattar övergripande ståndpunkter i frågor om hållbar samhällsekonomi. Den redovisar Naturskyddsföreningens syn på hur en hållbar samhällsekonomi kan gestaltas – och förslag för att nå dit.

24 okt, 2024 • 1 min att läsa

Medlemmar i temagruppen

Vi vill rikta ett varmt tack till alla er som aktivt deltar i temagruppen för hållbar samhällsekonomi och bidrar med er tid, kunskap och engagemang. Ert arbete är ovärderligt för att skydda vår natur och skapa en hållbar framtid.

Medlemmar som för närvarande är aktiva i temagruppen:

  • Anton Grenholm, Samordnare för miljö- och hållbarhetsfrågor (Högskolan Dalarna), Falun
  • Brita Wessinger, pensionerad bibliotekarie och journalist, ordförande Västernorrlands länsförbund
  • Daniel Westholm, riskanalytiker, Stockholms länsförbund
  • Kalle Bonnedahl, hållbarhetsforskare, Umeå
  • Leif Lagebrand, pensionerad civilingenjör i elektroteknik, ordförande Blekinge länsförbund
  • Leif Törnqvist, pensionerad adjunkt, Ronneby och Blekinge
  • René Mortensen, Civilingenjör Samhällsbyggnadsteknik, Konsult inom genuint hållbar utveckling, Karlstad
  • Simon Grenholm, analytiker inom förnybar energi, Västerbottens länsförbund

Vi vill även passa på att tacka de medlemmar som tidigare varit aktiva i temagruppen för hållbar samhällsekonomi. Ert bidrag har varit betydelsefullt för gruppens arbete och har lagt grunden för våra fortsatta insatser.

Tidigare medlemmar:

  • Maria Rappfors, Universitetsadjunkt i arbetsvetenskap, Falun 

Temagruppens bakgrund

Temagruppen för hållbar samhällsekonomi har sitt ursprung i en referensgrupp som bildades 2022. Då fanns det ett behov av att utveckla kunskapen och ringa in vilka ämnen inom hållbar samhällsekonomi som är relevant för Naturskyddsföreningen. Föreningen saknade en sakpolicy kring hållbar samhällsekonomi. Arbetet resulterade i en underlagsrapport som låg till grund för styrelsens beslut i juni 2023 att föreningen skulle ta fram en ny sakpolicy för hållbar samhällsekonomi. Referensgruppen spelade en viktig roll genom att bidra med sin expertis och sitt engagemang.

Referensgruppen omvandlades under hösten 2023 till en temagrupp. Denna förändring formaliserar gruppens roll och bekräftar dess betydelse inom organisationen. Omvandlingen till temagrupp är ett erkännande av gruppens framgångar och ett led i att möta det ökade behovet av engagemang i dessa viktiga frågor.

Temagruppen bidrog på ett mycket förtjänstfullt sätt i processen med att ta fram den nya policyn för hållbar samhällsekonomi som styrelsen beslutade om i september 2024.

Engagera dig i ett nätverk eller en temagrupp

solnedgång,vatten,skärgård,vatten,klippor

Delta i en temagrupp

I Naturskyddsföreningens temagrupper får du chansen att göra verklig skillnad! Tillsammans med andra engagerade medlemmar arbetar du i en mindre grupp med konkreta uppgifter. Du bidrar till att nå Naturskyddsföreningens mål i vår Framtidsstrategi för en bättre natur.

spindelnät,spindel,nät,nätverk,grön

Gå med i ett nätverk

Engagera dig i din hjärtefråga. Gå med i ett av våra nationella nätverk. Medlemmar från hela landet utbyter kunskap, hittar gemenskap, deltar i föreläsningar och workshops, engagerar sig i kampanjer och inspireras till lokalt engagemang.

Kontaktperson

Vill du veta mer om temagruppen? För kontakt med ansvariga på rikskansliet, se nedan.

    Ledningsstrateg miljö- och samhällsekonomi

    Marit Widman

    08 - 702 65 07